Dünyada 11 milyon hasta, kendi ülkelerindeki tedavi masraflarının çok yüksek olması nedeniyle, başka ülkelerde ameliyat oluyor. Uzmanlar, sağlık turizminin 439 milyar dolarlık bir sektöre dönüştüğünü söylüyor.
Dünyada 11 milyon hasta, kendi ülkelerindeki tedavi masraflarının çok yüksek olması nedeniyle, başka ülkelerde ameliyat oluyor. Uzmanlar, sağlık turizminin 439 milyar dolarlık bir sektöre dönüştüğünü söylüyor.
VISA ve Oxford Economics tarafından yapılan araştırma
VISA ve Oxford Economics tarafından yapılan bir araştırma, tedavi maliyetlerinin artması, toplumların yaşlanması ve uluslararası taşımacılığın gelişmesi nedeniyle, sağlık turizminin önümüzdeki 10 yıl boyunca, her yıl yüzde 25 büyüyeceğini öngörüyor.
MedRepublic’in kurucusu Robert Page
Merkezi Los Angeles’taki MedRepublic gibi startup firmalar, dünya çapında doktorlar ve hastalar arasında köprüler kurarak bu sektörün potansiyelini ortaya çıkarıyor. MedRepublic’in kurucusu Robert Page şöyle konuşuyor: “Yazılım programımız, web sayfamızı kullanan hastaların doktorları bulmasına ve onlarla doğrudan iletişime geçmesine imkan sağlıyor. Tayland, sağlık turizminde en çok tercih edilen ülke. Başka yerde bulunmayan tıp uzmanlığıyla Amerika ise, ikinci sırada yer alıyor.”
Ancak her yıl 1 milyon 800 bin Amerikalı, yüksek ameliyat maliyetleri nedeniyle, tedavi için başka ülkelere seyahat ediyor.
Page, “Amerikalılar, coğrafi yakınlığından ve iki ülkenin ilişkilerinden dolayı en çok Meksika’yı tercih ediyor. En fazla talep gören tedaviyse, kanser tedavisi” diyor.
Çok sayıda Amerikalı, estetik, diş, mide ve ortopedi ameliyatları için başka ülkelere de gidiyor. Susy Pozo, bu Amerikalılardan biri: “88 kiloydum ve çok sayıda sağlık sorunum vardı. Mide küçültme ameliyatı Amerika’da çok pahalı. Dört yıl önce hayatımın en doğru kararını vererek, Meksika’ya gittim ve Puerto Vallarta hastanesinde mide ameliyatı oldum.”
Sağlık turizminin tırmanışa geçtiğini gören Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, başka ülkelerdeki ucuz ameliyatların beraberinde riskler de getirdiği uyarısını yapıyor. MedRepublic gibi firmalar ise, hastalarla yabancı sağlık ekipleri arasındaki iletişimi kolaylaştırarak, risk potansiyelini azalttığını söylüyor. Robert Page: “Hastalarla, örneğin Hindistan’daki bir doktor ve hastanenin, Amerika’daki bir doktor ve hastane kadar kaliteli olduğunu gösteren bilgileri paylaşarak bu sorunu çözmeye çalışıyoruz” diye konuşuyor.