Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), Küresel Yolcu Araştırma Raporu’nu açıkladı. Her yıl hazırlanan raporda yolcular havayollarından ne istiyor? En çok şikayet hangi konuda alınıyor?
Yolcular uçak yolculuğundan ne bekliyor? Teknolojiye alıştı mı, kullanabiliyor mu? En çok neden şikâyet ediyor? Bu gibi onlarca sorunun cevabı IATA’nın hazırladığı Küresel Yolcu Araştırma Raporu ile ortaya çıktı. İşte o rapordan satırbaşları…
Şikâyetlerde güvenlik ilk sırada
Yolcuların en çok homurdandıkları konu ‘güvenlik uygulamaları’. Giderek uzayan kuyruklar, hassas x-ray cihazları, ayakkabı çıkartılması derken kaçan uçaklar yolcuları çıldırtıyor.
Güvenlikte yüzde 59 ile ayakkabıların, kemerlerin ve ceketlerin çıkartılması yolculara zor geliyor. Bunu yüzde 51 ile dizüstü bilgisayar gibi elektronik aletlerin x-ray’den ayrı geçirilmesi izliyor. Her havalimanında farklı uygulamayı yolcuların yüzde 48’i anlamakta zorlanıyor.
İnternetsiz asla
Şikâyetlerde ikinci sırada kabin içi eğlence sistemleri yer alıyor. Özellikle genç yolcular, havayollarının tüm uçaklarında kablosuz internet hizmeti verilmesini istiyor. Bagaj kayıpları son yıllara göre hızla düşse de şikâyetlerde ilk üçteki yerini koruyor.
Bavulum evden eve taşınsa…
Bagajla ilgili yapılan araştırmalarda yolcular havayollarından bavulların havalimanına veya oradan eve taşıyacak bir hizmet vermelerini istiyor. Düşük Maliyetli Havayolları arasında yayılan ‘Bagaj etiketini evde bas’ uygulaması ise yolcular tarafından fazla ilgi görmüyor. Psikolojik olarak çantasına kontuarda takılan etiketi görmek yolcuyu rahatlatıyor.
Biniş kartı cebinizde
İnternetten yapılan check-in, cep telefonunuza yönlendirilen elektronik biniş kartı gibi uygulamaların toplamda kullanım orası yüzde 71’e ulaşmış durumda. En yaygın kullanılan bölge ise Ortadoğu. Oran yüzde 80.
Uçakta gençler internet, yaşlılar özenli kabin memuru istiyor
Transit yolcu ne istiyor?
Günümüzde en büyük rekabet transit pazarda. Yolcu öncelikli ucuza uçmak için aktarmalı seferleri tercih ediyor. Aktarma yaparken terminalde birden fazla güvenlikten geçmekten nefret ediyor. Terminalde zaman geçirmek veya ihtiyaçlarını karşılamak için yol gösteren uygulamalar arıyor.
Sürekli bilgilendirme
Yolcuların en çok takip etmek istedikleri şeylerin başında rötar veya uçağın nerede olduğunu bilmek. Bunu bagaj için yönlendirme ve ne zaman geleceği ile pasaport sırasında harcayacağı süreyi tahmin etmek izliyor. Bilgilendirme için yüzde 53’ü SMS, yüzde 22’si mobil uygulama, yüzde 21’i de elektronik postaya sıcak bakıyor.
Uçuştu ne yapıyorlar?
Kısa mesafeli uçuşlarda yolcuların yüzde 53’ü kitap-dergi-gazete okuyor. Yüzde 42’si film izlerken yüzde 38’i uyumayı tercih ediyor.
Uzun uçuşlarda ise film seyredenlerin oranı yüzde 77. Bunu yüzde 69 ile uyuma ve yüzde 40 da yemek yemek izliyor.
İnternet varsa…
Yolcu interneti yakaladığında hemen yüzde 30’u elektronik postalarını kontrol ediyor. Yüzde 23’ü de sosyal medya veya whatsapp gibi uygulamalarda gelen mesajlarına bakıyor. Üçüncü aşamada internette sörf var.
Uçuşunuzu mükemmelleştirin
Bu sorunun cevabı, 24 yaşından genç yolcular için ‘Kabinde internet’. 25-44 yaş arasındaki grup ise fiyat odaklı. Uçak biletlerine yüksek fiyat ödemekten nefret ediyor. Promosyonları daha iyi takip etmek istiyor. 45 yaş üstü için, uçakta kendilerine yardımcı olan anlayışlı kabin memuru çok önemli.