Last Updated on 14 Ocak 2017 by Yaşar Çelik
Arap turistlerin yatırımcıyla ve turizmcilerle bozulan ilişkilerine ilişkin bir yazı kaleme alan Ortadoğu Turizm ve Seyahat Acenteleri Derneği (OTSAD) Başkanı Hüseyin Kırk, “Her insanın olduğu gibi her ülkenin de dışa yansıttığı bir imajı bulunmaktadır ve sahip oldukları imajlar ülkenin kimliği gibi görülmektedir” dediği yazısının devamı aşağıda yer alıyor.
“Turistler çeşitli seçenekler arasında nereye gideceğine karar verirken, zihnindeki ülke imajından etkilenebilmektedir. Özellikle ilk kez yapılan ziyaretlerde imaj oluşumu çok önemlidir. Rehberler, çeşitli ülke insanlarıyla karşılaşan ilk kişi olmaları ve turistlerle ülke insanları arasında diyalog kuran kişiler olmaları nedeni ile turistlerin gözünde ülke imajını geliştirebilecek ya da kuvvetlendirebilecek en önemli turizm çalışanlarıdır?
Peki bu imajı Seyahat Acentaları bünyelerinde çalıştırmış oldukları personellerle verebildiler mi? HAYIR
Ucuz kalifiyesiz personellerle çoğu Avrupa da öğrenim görmüş en az 2 yabancı dil konuşabilen Arap Turistlere sırf Arapça konuşuyor diye şoförü rehber olarak yutturmaya çalıştık.! Yutuyormuş gibi yapan Arap turistler gelmişken İstanbul’un ve Türkiye’nin havasını alıp bir daha gelmemek üzere havalimanın yolunu tutuyorlardı.
Profesyonel Rehberlerin önemi; Seyahat Acentaları ve Rehberler Odası asla uzlaşı aramadılar hep birbilerine düşman gözüyle baktılar ve sonuçta sektör kaybetti. Türkiye İmajının Geliştirilmesinde Profesyonel Turist Rehberlerinin rolü Türkiye imajının geliştirilmesinde etkisi büyük olacaktır.
Yakın zamanda yaptığımız workshoplara katılan 30 un üzerinde Ortadoğudan gelen turizmciler ve gazetecilerin ortak bildirisini okuyunca Arap turistlerin ülkemize bakış açısını ortaya koyuyordu.
Arap turistlerin hizmet alırken profesyonel rehberler,dürüst şoförler,dürüst restaurantlar ve dürüst esnaf beklentilerini dile getirmişlerdir. Boğazda Balık restaurantında 4 kişinin hesabı 1.700 TL Hatay veya Urfa kebabına 4 kişiye 450 Tl hesap gelmesi,Lokumun 30 Tl fiyatının 180 Tl, Arap Yatırımcıya emlak alırken metrekaresi 2 bin dolar aynı metrekaresi Türklere ve Avrupalıya 2 bin Tl ile kendilerine sunulmasını anormal derecede üzüntüyle karşıladıklarını ifade etmektedirler. Şişen emlak piyasası şimdi yeni yatırımcı Arapları beklemektedirler…gelen giden yok bu aralar.
TÜRSAB VE TUREB GÖREVE
Kanun ile zırhlanmış Turizm sektörünün en önemli güzide iki kurumun artık eğitimsel ve sektörel anlamda kafa kafaya koyup sektörü nasıl kurtarabiliriz diye projeler üretmeleri hayati önem taşımaktadır. Profesyonel Turist Rehberliği mesleğinde imaj kavramının analizi yapılarak, Çeşitleri, Ülke imajının önemi,Marka kentlerin yaratılması turizm sektörü açısından hayati önem taşımaktadır. Seyahat Acentalarının ışığında Türkiye’nin genel imajı ortaya koyulmalıdır. Ülke imajını geliştirebilecek unsurlara önem verilmeli turistler üzerine anket çalışmaları yapılmalıdır. Araştırmalarda seyahat acentaları ve rehberlerin ülke imajını geliştirmedeki rolleri çok etkili olacaktır.
Ortadoğu ile Siyasi Stratejinin önemi;
Tunus, Mısır ve Libya’da hükümetin devrilmesine, Suriye’de iç savaşa, Libya’da iç savaşla birlikte dış müdahaleye, Cezayir, Fas, Suudi Arabistan ve Ürdün gibi ülkelerde küçük çapta da olsa reformların yapılmasına neden olmuştur.
Bölgede yaşanan bu olaylarda ülkelerin iç dinamikleri kadar, uluslararası kuruluşların bölgedeki çıkarları ve tutumları da belirleyici olmuştur. Orta Doğu ve Kuzey Afrika, birçok ülkenin ekonomik ve siyasi çıkarlarının bulunduğu stratejik bir bölgedir. Bu coğrafya, Türkiye’nin de tarihi ve sosyal bağlarının güçlü olduğu, halkları arasında akrabalık bağları bulunan, siyasi ve ekonomik ilişkilerin üst düzeyde olduğu ülkelerden oluşmaktadır.
Bu nedenle bölgede yaşanan gelişmeler, Türkiye’yi de öncelikli olarak ilgilendirmektedir. B.A.E mirlikleri vatandaşları son son zamanlarda ülkemizi tercih etme noktasında çekingeleri bulunmakta ve ciddi kayıp yaşanmaktadır.Katar ve Kuveyt vatandaşları bu siyasi döngüden pek etkilenmeyenlerden,fakat farklı ülkeleri tercih etmeleri kaçınılmaz olmuştur. Turizm bacasız fabrika ekonominin can damarı diyorsak herkes egolarını bir kenara bıraksın elele verip sektörü kurtaralım.”