Geçen yıl Türkiye’ye gelemeyen yabancı turistlerin büyük bölümü İspanya’yı tercih etti. Türkiye Otelciler Birliği’nin hazırladığı rapora göre, İspanya turizm otoriteleri 2016 yılında İspanya’yı ziyaret eden 75 milyon yabancı turistin yaklaşık 12 milyonunun ‘emanet turist’ olduğunu, bu turistlerin başta Türkiye olmak üzere Tunus ve Mısır gibi güvenlik kaygısı bulunan ülkeler yerine İspanya’yı tercih ettiklerini belirtti. Öte yandan İspanya’nın konaklama arzı konusunda çok dikkatli olduğu, Antalya’da İspanya’nın tamamından daha fazla beş yıldızlı otel olduğu kaydedildi.
Geçen yıl Türkiye’nin kaybettiği yabancı turistler, Akdeniz’deki en büyük turizm rakibimiz İspanya’nın kazancı oldu. Turistlerin, göreceli olarak fiyatları yüksek olan İspanya’yı tercih etmesinin, Türkiye’nin yüksek gelir bırakan yabancı turist sayısında da kayba uğradığını gösterdiği belirtildi. Türkiye Oteciler Birliği (TÜROB) kısa süre önce İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen FITUR Turizm Fuarı’yla ilgili bir sonuç raporu hazırladı. ITB Berlin ve WTM Londra Turizm Fuarları’ndan sonra Avrupa’da gerçekleştirilen en önemli 3. Turizm fuarı olarak kabul edilen FITUR Fuarı’nda İspanya turizm pazarıyla ilgili beklentiler de ortaya konuldu. TÜROB’un raporunda, İspanya turizm otoritelerinin verdiği bilgiye dayanarak aktarılan bilgiye göre, 2016 yılında İspanya’yı ziyaret eden yaklaşık 12 milyon turistin ‘emanet turist’ olduğu, bu turistlerin başta Türkiye olmak üzere Tunus ve Mısır gibi güvenlik kaygısı bulunan ülkeler yerine İspanya’yı tercih ettikleri belirtildi. Raporda, şartlar değiştiğinde bu turistlerin önemli bir bölümünün yine diğer destinasyonları tercih edeceği ve bu nedenle İspanya’nın hizmet kalitesini artırarak bu turistleri elde tutmak istediği vurgulandı.
83 bin İspanyol geldi
İspanya’da mevcut ekonomik koşullar ve fuarda yapılan ikili görüşmeler dikkate alınarak 2017 yılında ülkemize gelecek İspanyol turist sayısında düşüş trendinin süreceğinin de öngörüldüğü belirtildi. Raporda, “Ülkemizin en istikrarlı büyüme gösteren pazarları arasındayken, 2009 yılı itibari ile ülkede baş gösteren ekonomik krize bağlı olarak, İspanya’dan ülkemize gelen turist sayısı yılda 300 bin bandında stabil olarak sürüyordu. Ancak ülkemizde meydana gelen olumsuz gelişmeler doğrultusunda 2014 itibariyle turist sayısında gerileme başladı. 2016 yılında ise yüzde 55 düşüş ile tüm zamanların en büyük pazar kaybı yaşandı. Ülkemize gelen İspanyol turistlerin ana destinasyonu konumundaki İstanbul’a 2016 yılında gelen İspanyol turist sayısı yüzde 55 düşerek 83 bine geriledi” ifadelerine yer verildi.
75 milyonla rekorda
Dünya turizminin önde gelen ülkeleri arasında yer alan İspanya, 2016 yılında tüm zamanların rekorunu kırarak turist sayısını bir önceki yıla oranla yüzde 10.3 artırdığı ve 75.6 milyon turist sayısına ulaştığına dikkat çekilen raporda, “Böylece İspanya 2020 hedefi olan 75 milyon turist sayısına 4 yıl öncesinden ulaşmış oldu. Bir başka anlatımla ülke dakikada 143, saatte 8 bin 626 ve günde 207 bin 22 turiste ev sahipliği yaptı. Bir diğer rekor ise turizm gelirinde kaydedildi. İspanya, 2016 yılında kişibaşı 1.023 Euro harcama ve toplamda 77 milyar Euro turizm geliri elde etti.
İspanya’da 269, Antalya’da 405 beş yıldızlı otel
İspanya konaklama kapasitesinin 14 bin 728 otel ve 1 milyon 458 bin yatak olduğuna dikkat çekilen raporda, şu bilgilere yer verildi: “Otel yatırımları, bölgesel planlamalar çerçevesinde yapılıyor. Turist sayısındaki istikrarlı artışa karşın, otel sayısında son üç yılda kayda değer ölçüde bir değişim yaşanmadı. Yatak kapasitesi çoğunlukla 3 ve 4 yıldızlı otellerden oluşuyor. Oteller genellikle oda&kahvaltı hizmet verirken, herşey dahil sistemi ise yok denilecek orandadır. Resort bölgesi otellerde yarım pansiyon konaklama uygulamalarına rastlamak mümkün olmakla birlikte özellikle Madrid gibi şehir merkezlerinde oteller sadece oda (room only) satış yöntemleri uygulanıyor. Bu durumun ana sebepleri olarak, İspanya’da gastronomi turizminin gelişmiş olması, bireysel seyahatlerin sayısındaki artışı ve turist başına harcamanın ülkemize göre çok yüksek olması olarak gösteriliyor.” Tüm İspanya genelinde 269 beş yıldızlı otelin 84 bin yataklık kapasitesi olduğuna işaret edilen raporda, “Sadece Antalya’da bulunan 405 adet 5 yıldızlı otelde 352 bin yatak olduğu göz önüne alındığında bu durum daha iyi anlaşılacaktır” denildi.
TÜROB’dan öneriler
Raporda, Türkiye’nin ‘Türkiye Turizmi 2023 Strateji Eylem Planı’ hedeflerimiz göz önüne alınarak, İspanya’nın bölgesel bağımsız ve rekabetçi turizm ofisleri yapısı, düşük maliyetli havayolu şirketlerine sağladığı imkanlar, yeni otel yatırımlarına getirilen sınırlamalar, turizmin çeşitlendirilmesi, gastronomi, alışveriş ve sağlık turizmi konularındaki atılımlarının dikkatle incelenip benzer hamlelerin yapılmasının önemli ve yararlı olacağı ifade edildi. Son olarak, Türkiye’nin, sağlık turizmi alanında sunduğu başta saç ekimi ve estetik cerrahisi olmak üzere avantajlarının İspanya pazarında etkin tanıtmasının bu ülkeden alınacak sağlık turisti sayısını artıracağı kaydedildi.