Last Updated on 21 Şubat 2017 by Yaşar Çelik
Türkiye’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan kokartlı (belgeli) profesyonel turist rehberi sayısının 15 binin üzerinde olduğu belirlenirken, büyük çoğunluğu üniversite mezunu olan, en az bir, çoğunlukla birkaç yabancı dili çok iyi düzeyde konuşan rehberlerin, ülkemizi turistlere en iyi biçimde tanıtmak ve ülkeden memnun ayrılmalarını sağlamak konusunda büyük misyon üstlendikleri ortaya çıktı.
Dillere göre rehber sayısında İngilizce ilk sırada …
Rehberlerin bildiği dillere göre sıralama yapıldığında, ülkemizde en fazla İngilizce bilen rehberler yer alırken, Almanca ikinci, Fransızca üçüncü, İtalyanca dördüncü ve Rusça bilen rehberlerin ise beşinci sırada bulunduğu saptandı. Rehberlik yaptıkları dil sıralamasında ise İngilizce yine ilk sırayı alırken, Fransızca rehberlik yapanların Almanca rehberlik yapanlardan önde olduğu tespit edildi.
İllere göre rehber sayısında İstanbul önde …
Türkiye’de, en fazla rehber İstanbul’da bulunurken, ilk sırada yer alan İstanbul’u, İzmir’in takip ettiği belirlendi. Üçüncü sırada Ankara yer alırken, en fazla turistin geldiği Antalya’nın ise rehber sayısı bakımından dördüncü sırada yer aldığı görüldü. Beşinci sırada da bir başka turizm şehri olan Nevşehir’in yer aldığı tespit edildi.
Dünya Rehberler Birliği (WFTGA) tarafından ilk kez 1990 yılında kutlanmaya başlanan “Dünya Rehberler Günü” nedeniyle Medya Takip Ajansı Interpress’in televizyon, internet ve yazılı basında yapmış olduğu haber araştırmasına göre, medyaya yılbaşından bu yana turist rehberleri ile ilgili 34 bin 328 haber yansırken, “Dünya Rehberler Günü” hakkında ise televizyon, internet ve yazılı basında toplam 302 haber çıktığı tespit edildi.