Budak: “Başbakanın turizmdeki rehberi de yanlış ”

CUMHURIYET HALK PARTISI GENEL BASKAN YARDIMCISI CETIN OSMAN BUDAK FOTOGRAF: ZIYA KOSEOGLU/CHP GENEL MERKEZI

Last Updated on 22 Şubat 2017 by Yaşar Çelik

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Türkiye turizminin 2016’da yaşadığı çöküntünün ardından 2017’ye de iyi başlamadığını, Hükümetin de turizmde etkinliği olmayan turizm forumlarıyla zaman kaybettiğini belirterek, “Turizm acil destek bekliyor, devletin kaynakları turizmde hiçbir etkinliği olmayan forumlarla çar çur ediliyor. Turizmin çıkış yolu 6 milyonun üzerinde kayıp yaşanan Avrupa pazarı ve OECD ülkeleridir. Afrika ülkeleriyle yapılan sözde Dünya Turizm Forumu’yla Türkiye turizmde krizden çıkamaz” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Başbakan Binali Yıldırım’ın Dünya Turizm Forumu’yla ilgili yaptığı “küresel turizm konuşuldu” değerlendirmelerine tepki gösterdi. AKP’nin her alanda kendine “yakın-yandaş” yapılanmalar oluşturduğunu, Dünya Turizm Forumu adıyla düzenlenen etkinliğin de bu çerçevede olduğunu kaydeden Budak, söz konusu forumun ve foruma katılan ülkelerin de turizm alanında etkinliğinin bulunmadığını vurguladı. Kamunun kıt kaynaklarının turizm sektörünün uzman kuruluşlarıyla daha verimli değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Budak, “Türkiye turizmde son 30 yılda büyük bir özveriyle önemli bir noktaya geldi. Bunu da gerçekten turizm alanında deneyim ve uzmanlık sahibi kurum ve kuruluşlarıyla yaptı. Şimdi bu kurumlar öteleniyor, AKP kendine yakın bir yapılanmayı öne çıkarmaya çalışıyor. Devletin kaynakları buraya yönlendiriliyor. Çok büyük harcamalar yapılıyor ama bir karşılığı yok. Benin, Zimbabve, Gana, Mozambik, Somali, Türkmenistan, Kamboçya, Bosna Hersek gibi ülkelerin temsilcilerinin katılımıyla yapılan forum, Türk turizmine katkı sağlamaz. Bu düzeyde bir katılımı, ülkeleri tenzih ederek söylüyorum, ‘küresel turizm konuşuldu’ diye sunmak, turizm sektörünün geldiği noktanın farkında olmamaktır. Kuzey Afrika ülkeleri dışında Afrika ülkelerinin tamamından Türkiye’ye gelenlerin sayısı 100 bin civarında. Bu rakamı 2’ye, 3’e, 5’e katlasanız ne olur? 2016 yılında sadece Almanya’dan yaşanan kayıp 1.7 milyon. Turizm acil destek beklerken, devletin kaynakları adı Dünya Turizm Forumu olmasına karşın, içinde turizmin önde gelen hiçbir unsurunun bulunmadığı bir etkinlikle çar çur ediliyor” diye konuştu.

OHAL’LE AVRUPA’YI YENİDEN KAZANMAK

Turizmde Türkiye’nin iki temel hattının Avrupa-OECD ülkeleri ile Rusya-Ukrayna-Türk Cumhuriyetleri olduğunu kaydeden Budak, sağlanan gelir açısından da Avrupa-OECD ülkelerinin ön plana çıktığını vurguladı. Türkiye’nin olgunlaşmış bu pazarlarını İspanya, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelere kaptırdığına dikkat çeken Budak, şöyle devam etti:

“Türkiye 2016 yılında bir önceki yıla göre turist sayısında 11 milyon, turizm gelirlerinde 10 milyar dolar düzeyinde kayıp yaşadı. Turist kaybının 6.3 milyonu Avrupa ve OECD ülkelerinden kaynaklı. Türkiye’den vazgeçenler İspanya, İtalya, Yunanistan gibi ülkelere yöneldi. İspanya turizmi 2016’yı yüzde 10 büyümeyle kapattı. 2017’ye ilişkin erken rezervasyon rakamları da Türkiye için olumlu değil. 2017’ye turizmin iki lokomotif ili İstanbul yüzde 19, Antalya yüzde 13 kayıpla başladı. İzmir’de de yüzde 18.7’lik kayıp var. Türkiye’nin yeniden kazanması gereken pazar Avrupa’dır, OECD ülkeleridir. Turizmin ana hattı burasıdır. OHAL altında bir Türkiye, rejim dayatmasıyla kutuplaşan bir Türkiye, şiddet dilinin hakim olduğu bir Türkiye, gazetecilerin hapiste olduğu, sanat evlerinin kundaklandığı bir Türkiye imajıyla, Avrupa pazarının kazanılması da mümkün değil. Türkiye’nin dövize ve istihdama en çok ihtiyaç duyduğu bir dönemde, bu ikisine de ilaç olacak turizm sektörünü kendi eliyle baltalıyor. Fatura da yurttaşımızın sırtına yükleniyor.”