Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile bir araya gelen Egeli turizmciler, İzmir turizminin krizi aşması için çözüm önerilerini sundu. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, Bakan Avcı’dan “müze”, “stadyum”, “marina”, “İzmir’e direkt uçuşlar” ve “Avrupalı son tüketicinin kafasındaki imaj ve güvenlik sorunu algısının değiştirilmesine yönelik girişim” isteğinde bulundu.
Bir dizi etkinliğe katılmak için günübirliğine İzmir’e gelen Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, akşam yemeğinde turizm sektörü temsilcileriyle bir araya geldi. Bakan Avcı, Kaya Termal Otel’de düzenlenen “Turizm Sektörü Temsilciler Buluşması”nda Egeli turizmcilerin isek ve önerilerini dinledi.
TÜROFED Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, sektörün temel istek ve önerilerini Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’ya yazılı olarak iletti. Kriz yaşayan sektörün ecrimisil, istihdam teşvikleri, KDV indirimi, ihracatçı sayılmak, sektörün yasasının çıkarılması, elektrik indirimi gibi temel isteklerinin ortada durduğunu anlatan İşler, turizm hareketliliği sağlanmasına yönelik görüşlerini dile getirirken şunları söyledi: “5 milyon nüfusa sahip İzmir’in bir müzesi yok. İzmir’in evlatları olarak bu şehire bir müze kazandırılmasını istiyoruz. Bakanlık ya da yerel yönetim, bunu kim yaparsa minnettar oluruz. İzmir’in stadyum ihtiyacı da ortada. Bu konunun mevzuat tartışmaları içinde boğulmasını istemiyoruz. Yıllarca dünya deniz ticaretine ön vermiş İzmir Körfezi’nde bir marina olmaması büyük eksiklik. Körfez’e yapılması halinde Akdeniz yat turizmi çanağında büyük ilgiyi görecek görkemli bir marinaya ihtiyacımız var.”
Türk Hava Yolları’nın İzmir’i aktarma merkezi ilan edilmesini istediklerini yineleyen TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, “Türk Hava Yolları’ndan İzmir’e direkt uçuş istiyoruz.” dedi. İşler, ”Yurt dışına gitmek isteyen ya da İzmir’e gelmek isteyenler önce İstanbul’a uçuyor. Aktarmalı uçuş zorunluluğu İzmir ve çevresinin tercih edilirliğini etkiliyor. Direkt uçuş olursa, sağlık turizmi bu noktada çok ilerleyecektir. Şu an direkt uçuşlar İstanbul’a olduğu için tüm potansiyeli orası çekiyor” diye ekledi. Günümüzde, Avrupalı son tüketicinin kafasındaki imaj ve güvenlik algısının en önemli sorunlardan birisi olduğunun altını çizen Mehmet İşler, bu algının değiştirilmesine yönelik girişimlerde bulunulması gerektiğini söyledi. “Sayın Bakan’dan bizi aşan bu sorununun çözümüne katkı bekliyoruz” diyen İşler, şu görüşleri dile getirdi:
“Terör sadece bizim ülkemizde değil, her yerde var. Geçtiğimiz gün Paris’te iki saldırı oldu. Ama Paris’te iki hafta sonra yine turist kaynayacak. İmaj ve güvenlik, diplomasi sorununun çözümü amacıyla Avrupalı son tüketiciye yönelik PR çalışması yapılması gerekiyor. Son tüketici üzerinde politikacılar değil basın son derece etkili. Stratejik bir yaklaşımla Avrupa basının üstünde etkili olacak bu çalışma için Türkiye tanıtımı bütçesi ayırılmalı. Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu Genel Sekreterliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü ve sektör ortak bir çatı altında buluşarak kaynak oluşturmalı ve bu alanda kullanılmalı.”