İzmir Kuş Cenneti’nin yürütücülüğüne ilişkin protokolün Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca yenilenmemesi Egeli turizmcileri endişelendirdi. İzmir Kuş Cenneti’nin turizm çeşitliliği, zenginliği açısından önemine dikkat çeken Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, bakanlığın bu bölgeye ilişkin projesi varsa açıklamasını, kamuoyuyla paylaşmasını istedi.
300’e yakın kuş türüne ev sahipliği yapan Kuş Cenneti’nin İzmir’in önemli bir değeri olduğunu vurgulayan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, alanın İzmir’in tanıtımında ve turizminde bir çekim merkezi oluşturduğunu söyledi. “Bu doğa harikasına cennete sahip çıkılması gerekir” diyen İşler, şu görüşleri dile getirdi: “İzmir, turizm çeşitliliği, zenginliği açısından başat rol oynayan bir şehir. Turizmde çevre ve doğa çok önemlidir. Kum, deniz, güneş turizminin yanı sıra sağlık turizmi, termal turizmi, çevre ve doğa turizmi de şarttır. Allah bize böyle bir yer nasip etmiş, böyle bir cennet vermiş. Doğanın ve çevrenin kendi düzeni ve dengesi açısından çok önemli. Böylesi önemli bir yerin korunarak bizden sonraki nesillere bırakılması gerekir.”
Alan yürütücülüğünün yıllardır İzmir Büyükşehir, Çiğli, Karşıyaka, Foça ve Menemen belediyelerinin üyesi olduğu İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü arasında yapılan işbirliği protokolü kapsamında yürütüldüğünü hatırlatan Mehmet İşler, protokolün neden uzatılmadığını İzmirliler olarak merak ettiklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın buraya ilişkin bir projesi varsa açıklamalı, kamuoyuyla paylaşılmalı ‘Ben aldım, benim’ demekle olmaz. Bakanlık bu alana ilişkin projesini de kamuoyuna açıklasın. Bu proje burayı alıp daha iyi noktaya mı taşıyacak? Yoksa burası yapılaşmaya mı açacak, ranta mı hizmet edecek? İzmirliler olarak bilmek istiyoruz. Kuş Cenneti İzmir’indir, İzmirliler’e ait bir değerdir. Bu alanının uluslararası nitelikte, bizimle birlikte yaşayan diğer canlı türlerinin barındığı, korunan bir doğa parçası olarak yaşaması gerekir.” ETİK Başkanı Mehmet İşler, İzmir Kuş Cenneti alanının yarın bir gün çıkıp birileri kötü niyetli veya rant peşinde koşan kişiler tarafından talan edilmemesi, mahvolmasının engellenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
İzmir Kuş Cenneti hakkında
Çiğli ilçesi sınırları içinde, Gediz Deltası’nda yer alan İzmir Kuş Cenneti, yalnızca ülkemizin değil, dünyanın en önemli sulak alanlarından biri olarak tanımlanıyor, Yaklaşık 40 bin hektarlık büyüklüğe sahip delta kışın 80 – 120 bin su kuşuna ev sahipliği yapıyor. İzmir Kuş Cenneti, aralarında dünya ve Avrupa ölçeğinde tehlike altında olan 28 civarında su kuşuna, yıl boyu da yaklaşık 292 kuş türünü barındırıyor. Ramsar Sözleşmesi’yle (Özellikle Su Kuşları Yaşama Ortamı Olarak Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Hakkında Sözleşme) koruma altına alınmış olan İzmir Kuş Cenneti, 1. Derece Doğal Sit, Arkeolojik Sit ve Yaban Hayatı Koruma Sahası gibi çok önemli koruma statülerine sahip. İzmir Kuş Cenneti’nin yürütücülüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği (İZKUŞ) arasında yapılan alan işbirliği protokolü kapsamında sürdürülüyor.