20 Haziran Dünya Mülteci Günü’nde, tüm dünyada 65 milyonu aşkın mültecinin yaşadığı gerçeği, büyük bir insani krizle karşı karşıya olduğumuzu bir kez daha hatırlatıyor. Mültecilerin yaşadığı krizler konusunda sorumluluk ve paylaşımın gerekliliğine dikkat çeken Yeryüzü Doktorları, Suriyeli mültecilerin yaralarını sarmaya devam ediyor.
Kurulduğu günden bugüne 16 yıldır, 46’dan fazla ülkede 15 bin gönüllü kadrosuyla sağlık alanında ihtiyaç sahibi insanların yanında olan Yeryüzü Doktorları, mültecilerin yaşadığı sıkıntılara da kayıtsız kalmıyor. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği verilerine göre tüm dünyada 65 milyonu aşkın mültecinin yaşadığı gerçeğinden endişe duyan Yeryüzü Doktorları, 20 Haziran Dünya Mülteci Günü’nde, Türkiye’de yaşayan Suriyeli mültecilere yönelik yürüttüğü sağlık hizmetleriyle yaraları sarmaya devam ediyor.
“Mülteciler bir ülke oluştursaydı, bu ülke dünyanın en büyük 21’inci ülkesi olurdu”
Mülteci meselesinde herkesin sorumluluk sahibi şekilde davranması gerektiğinin altını çizen Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yahyahan Güney, “Dünya her geçen gün susuzluk, açlık, savaşlar, afetler vb. afetlerle mücadele ederken, iç savaşların acı bilançosu olan ciddi boyutta bir mülteci meselesiyle de boğuşuyor. Dünyada 65 milyonu aşkın kişi çok zor şartlar altında hayatlarını idame ettirmeye çalışıyor. Eğer mülteciler bir ülke oluştursaydı, bu ülke, dünyanın en büyük 21’inci ülkesi olurdu. Dünyanın pek çok kriz yaşayan bölgesinde faaliyet gösteren bir insani yardım kuruluşu olarak, Dünya Mülteci Günü’nde mülteci meselesinin, özellikle son yıllarda oldukça önemle ve ciddiyetle ele alınması gereken bir konu olduğunun bilincindeyiz.
“Gönüllü sağlık merkezlerimizde Suriyeli mültecilerin yaralarını sarıyoruz”
Mülteci meselesinde attıkları adımlara değinen Güney, “Yeryüzü Doktorları olarak Suriye içerisindeki hastane ve kliniklere ilaç, medikal malzeme ve ekipman desteği, hekimlere maaş desteği sağladık. Mültecilerin durak noktalarında ve Türkiye’de gönüllü sağlık merkezleri kurarak muayene ve psikososyal destek hizmeti sunarak krizin ilk yılından beri Suriyelilere destek olmaya devam ettik. Geçici koruma altında olan Suriyelilerle birlikte tüm ihtiyaç sahiplerine yönelik ücretsiz olarak sağlık hizmetleri verdiğimiz Sultangazi, Fatih ve İzmir’de bulunan gönüllü sağlık merkezlerimiz, sorunların çözümüne katkı sağlamak için, ana dili Arapça olan personeli ile hizmet vermeye devam ediyor” dedi.
Dünyada en fazla mülteci Türkiye’de
Dünyada mülteci sayısında en çok artışın yaşandığı bu dönemde, ülkesinden en fazla ayrılmak zorunda kalanlar Suriyeliler, Afganlar ve Somalililer. Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği’nin 2016 yılı sonu tespitine göre ise dünyada en fazla mülteci Türkiye’de bulunuyor.
Suriyelilerin Türkiye’de Sağlık Hizmetine Erişimi
Türkiye, dört yıldan bu yana, 10 şehirde kurulan 25 geçici barınma merkezinde, 269 bin 150 Suriyeli yabancıya ev sahipliği yapıyor. Bunun dışında, geçici barınma merkezleri dışındaki 2 milyon 313 bin 450 Suriyeliye sağlık, eğitim ve gıda yardımı sağlanıyor. Türkiye’nin çeşitli illerinde kurulan mülteci kamplarında, mülteciler sağlık ve eğitim gibi temel hizmetlerden ücretsiz faydalanabiliyor.
Türkiye’de geçici koruma altında olan, kayıtlı-kayıtsız tüm Suriyeliler acil sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor. Bununla birlikte, kayıtlı olan Suriyeliler tüm sağlık merkezlerinden ücretsiz olarak hizmet alabiliyor. Suriyeliler dil sıkıntısı nedeniyle hastanelerde dertlerini anlatamadıkları için doktorlarla iletişim kurmakta da zorlanıyorlar.
Yeryüzü Doktorları Hakkında
2000 yılında sağlık alanında uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olarak çalışmalarına başlayan Yeryüzü Doktorları, sayısı 15 bini aşkın gönüllüleri sayesinde ulaştığı ülkelerin ve uyguladığı projelerin sayısını her geçen gün artırıyor. Bugüne kadar Kenya’dan Filipinler’e, Somali’den Nepal’e kadar 40’tan fazla ülkeye giden Yeryüzü Doktorları, tıbbi insani yardıma ihtiyaç duyan bölgeler başta olmak üzere doğal felaketlerden etkilenen ülkelere de en hızlı biçimde ulaşmayı hedefliyor.
Başlangıçta, gönüllülerden oluşan sağlık ekiplerinin, muayene ve ameliyatlar yapmak ve ilaç-ekipman desteğinde bulunmak amacıyla, kısa süreli sağlık kampları düzenleyerek organize ettikleri yardım çalışmaları, zamanla uzun vadeli ve fark yaratan programlara dönüşmüştür. Yeryüzü Doktorları bugün, kriz ve acil durumlar ile az gelişmiş ülkelerde; tedavi edici sağlık, koruyucu sağlık, sağlık eğitimi, psiko-sosyal destek, ekipman ve sistem desteği, ilaç ve sarf desteği gibi alanlarda proje ve programlar yürütmektedir.
Detaylı bilgi için www.yyd.org.tr web sitesini ziyaret edebilirsiniz.