Last Updated on 27 Haziran 2017 by Yaşar Çelik
TÜRSAB’ın kurumsal web sitesinde yayınlanan açıklama da, booking.com Türkiye içerisindeki otel portföyüne kıyı bandındakı otelleri de eklemesi ile birlikte başlayan sürecin nasıl geliştiği ve TÜRSAB üyelerinin uğradığı zararın yanı sıra mahkeme kararı iletilmeden booking.com, kendi kararıyla Türkiye ile ilgili içerik göstermemeye başladığının altı çiziliyor.
TÜRSAB’ın kurumsal web sitesinde yayınlanan “Başkan’dan” başlıklı ve TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy imzalı açıklama şu şekilde:
Bilindiği üzere booking.com Türkiye içerisindeki otel portföyüne kıyı bandındakı otelleri de eklemesi ile birlikte başta iç turizm yapanlar olmak üzere üyelerimiz çok ciddi iş kaybına uğradı. Bu konuyu booking.com ile müzakere ettik ve Türkiye’de yasa ile düzenlenmiş bir alanda faaliyet göstermelerinin mümkün olamayacağını anlattık ancak booking.com bu alandaki faaliyetlerini daha da genişleterek haksız rekabet yarattı. Bunun üzerine Aralık 2015 de İst. 5. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde bir tespit ve tedbir davası açtık. Mahkeme, 29 Mart’ta booking.com B.V. ve booking.com Destek Hizmetleri Ltd. Şti’nin, booking.com veya oluşturacakları başka bir adres üzerinden Türkiye’de sürdürecekleri “online” faaliyetlerin durdurulması yönünde BTK’dan erişim engelleme istemek gibi bir ihtiyati tedbir kararı verdi.
BTK’ya henüz herhangi bir erişim engelleme talebi iletilmeden, booking.com, kendi kararıyla 30 Mart’tan itibaren Türkiye üzerinden siteye girenlere Türkiye ile ilgili içerik göstermemeye başladı.
Konuyu tam anlayamayan ve iş modelini tamamen booking.com üzerine kuran oteller bize tepki gösterdi.
Oysa durum böyle değil. Bakınız nasıl:
Bilindiği gibi TÜRSAB, 1618 s. Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu uyarınca kurulmuş, “kamu kurumu tüzel kişisi” niteliği taşıyan bir meslek birliği. Türk Ticaret Kanunu’na göre, üyelerinin ekonomik menfaatlerini koruyan meslek birliklerinin, haksız rekabetin tespitini ve önlenmesini talep hakkı var. Nitekim yine Birliğimizin başvurusu üzerine, Rekabet Kurulu da “en iyi fiyat garantisi” uygulaması hükümleri nedeniyle otellerle yapılan sözleşmelerin, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesini ihlal ettiğini tespit ederek booking.com B.V.’ye yaklaşık 2.5 milyon TL idari para cezası verilmesine karar vermişti.
Bir çok Avrupa ülkesindeki rekabet kurumları da bu konuda benzer kararlar vermiştir. İst. 5. Asliye Ticaret Mahkemesi’ndeki yargılama halen devam etmektedir. Birliğimizin, bu davada seyahat acentaları, oteller ve bu yolla hizmeti satın alan tüketicilerin hukuki menfaatlerinin korunmasından başka bir amacı olmadığının bilinmesini isterim.
Bir meslek örgütü olarak önceliğimiz üyelerimizin hak ve menfaatlerini korumaktır, kaldı ki tüketicilerin iç pazarda bu açığı dolduracak yüzlerce yerli portaldan bu ürünleri alması mümkündür.
Şimdi otelcilere çağrım gelin booking.com’a verdiğiniz fiyatları acentalarımıza verin; hem tüketici, hem de sizler mağdur olmayın…
Başaran ULUSOY
TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı