Last Updated on 21 Nisan 2022 by Turizm Günlüğü
Zengin kırsal kültürü ve tarımsal üretimi, eşsiz doğal güzellikleri ve lezzetleri, tarihi evleri ve yapıları ile mavi gözlü şehir Tekirdağ, kırsal turizmde önemli bir merkez olmaya aday.
Göksal Serdar / Tekirdağ
Coğrafi konumu, İstanbul’a yakınlığı, sahip olduğu tarihi ve kültürel dokusu, özgün doğa güzellikleri ile kırsal turizmde önemli bir merkez olmaya aday Tekirdağ; tarımsal üretim çeşitliliği, geniş tat yelpazesine sahip Trakya mutfağı, iklim ve toprak yapısı gibi özellikleriyle kırsal turizm için gerekli olan olanaklara fazlasıyla sahip.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, çeşitli nedenlerle nüfus kaybı yaşayan kırsal kesimdeki insanların gelir kaynaklarını çeşitlendirerek yaşam standartlarını iyileştirmek amacıyla 2015 yılında uygulamaya koyduğu Kırsal Turizmi Geliştirme Projesi’ni adım adım hayata geçiriyor. Proje alanı olarak Malkara ilçesi; Sarıpolat, Elmalı mahalleleri, Saray ilçesi; Safaalan, Bahçeköy mahalleleri, Sarköy ilçesinden ise Hoşköy, Kirazlı , Uçmakdere ve Gaziköy mahalleleri olmak üzere toplam 8 mahalle pilot alan olarak seçildi. Projeye 2016 yılında Malkara ilçesinden Yaylagöne ve Saray ilçesinden ise Güngörmez mahalleri de dahil edilerek proje sahası 10 mahalleye yükseldi.
KÖY PAZARLARI KURULDU
Kırsal Turizm Projesi kapsamında 2015 yılı Nisan ayı içerisinde sivil toplum kuruluşları, ilgili taraf temsilcileri ve proje sahası mahalle sakinleri ile bir çalıştay düzenlendi. Proje kapsamındaki 10 mahallede 80 adet pazar standı ve şemsiye dağıtılarak üreticilerin kırsal turizme teşviki için bir adım atılması sağlandı. 2015 ve 2016 yıllarında Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, ülkemizde kırsal turizmde yaşanan gelişmeleri göstermek üzere proje sahası mahallelerden kadınların ağırlıkta olduğu 40 kişilik bir grup ile Çanakkale Ayvacık’tan başlayan Küçükkuyu’yu, Şirince’yi de içine alan ve İzmir Seferihisar’da son bulan farkındalık yaratıcı geziler düzenledi. Bu uzun rotalı gezilerde Tekirdağlı kadınlar, kırsal turizmi yerinde doğrudan gözlemleyip yapılan yüz yüze görüşmelerle birçok bilgiyi birinci ağızdan öğrenme fırsatı buldu. Kış dönemlerinde kırsal turizme açılan 10 mahallede eğitimler yapıldı. Gerçekleştirilen eğitimlerde kırsalda yaşayan üreticilere girişimcilik, satış ve pazarlama teknikleri, gastronomi, köy/ev pansiyonculuğu, bu konudaki desteklemeler konusunda bilgi verildi. Kimi mahallelerde genel tuvaletler elden geçirilip yeni konteyner tipi tuvaletler konuldu. Malkara ilçesi Sarıpolat ve Elmalı mahallelerinde köy pazarları kuruldu.
TANITIM ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Proje sahası kırsal mahallelerin tanıtımı için görsel materyaller oluşturabilmek amacıyla fotoğraflar çektirlip albüm halinde bastırıldı ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin web sitesine konuldu. 2016 yılının Şubat ayında İstanbul’da gerçekleşen EMİTT Fuarı’na katılınıp orada yöreye özgü ürünler yanında, proje sahası mahallelerin fotoğraflarından oluşan albüm dağıtılarak köylerin tanıtımına katkıda bulunuldu. Halihazırda Malkara İlçesi Elmalı Mahallesi’nde metruk vaziyette bulunan bir yapının restorasyon çalışmaları tamamlanarak hizmete alındı. Bu yapının yenilenmesiyle kadınlara yönelik bir üretim atölyesi oluşturulması planlanıyor. Ayrıca proje kapsamındaki 10 mahallede bulunan tarihi ev ve yapıların restore edilmesiyle ilgili çalışmalar da devam ediyor.
TEKİRDAĞ’IN POTANSİYELİ YÜKSEK
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Hacı Aslan, kırsal turizmin giderek yaygınlaştığını ve bölge için büyük önemi olduğunu belirtti. Aslan şöyle konuştu:
“Kent yaşamının gürültüsü, tek düzeliği, insanların geçmişe duyduğu özlem, tatil için kırsal kesimi, köyleri daha cazip hale getirmekte. Tarihi ve kültürel çok sayıda değerlere sahip olan ilimiz İstanbul´a yakınlığı, coğrafi konumunun da sağladığı avantajlarla çok önemli bir kırsal turizm adayı konumunda. Tarımsal aktivitelerin çokluğu ve hala çok sayıda tarımsal ürünün üretildiği ilimizin kırsal turizm potansiyeli oldukça yüksek. Eşsiz doğa manzarası, yamaç paraşütü, yürüyüş parkurları, foto-safari, kuş gözlem noktaları ve bunların yanı sıra üzüm, kiraz, manda ve keçi sütünden yapılan ürünlerimiz bizlerin sahip olduğu nimetlerin arasında yer almaktadır. Bunların farkında olmalıyız ve korunmasını sağlamalıyız. Kırsal kesim nüfusunun gelir kaynaklarını çeşitlendirerek artırma çabasında olan Büyükşehir Belediyemiz, ilimizin sahip olduğu bu değerleri daha bilinir kılınması suretiyle kırsal turizmin geliştirilmesi için bir dizi çalışmalar gerçekleştirmekte. İki yılı aşkın bir süredir ağırlıklı olarak gastronomi, pazarlama ve köy pansiyonculuğu konularında çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz.
HEDEF, İSTANBUL PAZARI
Proje sahasındaki mahallelerimizden Elmalı ve Sarıpolat´a köy pazarları kurduk. Gerek doğayla iç içe olma arzusu gerekse köy ürünlerinin cazibesi şehirde yaşayanların büyük ilgisini çekmiş, pazarlara rağbeti artırmıştır. Mahallelerimizin birçok görselleri kullanılarak tanıtım kitapçıkları, broşürleri hazırlanmış belediye sitemizin içerisinde web sayfası oluşturulmuştur. Elmalı’da kadınlarımıza yönelik üretim atölyesi oluşturulmuştur. Uzun yıllar sürecek ve Büyükşehir Belediyemiz tarafından finanse edilecek olan bu proje ile giderek hızla yaygın hale gelen kırsal turizm hareketinden ve özellikle de komşumuz İstanbul pazarından olabildiğince yüksek bir pay alabilmek amaçlanmaktadır. Bu kapsamda keçi sağılmasından salça yapımına, turşu kurulmasından tarhana hazırlanmasına, pekmez kaynatılmasından orak biçilmesine kadar birçok etkinlik hazırlanıp her şeyin doğalının görülüp tecrübe edilmesi sağlanmış olacak. Gelenlerin piknik yapmalarına ortam hazırlanması, bisiklet bineceği, yürüyüş yapacağı alanların yaratılması günün sonunda ise buralarda üretilen tarımsal üretim kökenli gıda maddelerini örneğin ev yapımı şarap, keçi peyniri, kesme, yumurta, kuskus satın almaları hem ciddi ölçülerde bir ekonomik canlılık kazandıracak hem de gelen misafirlerin doğayla iç içe olmanın verdiği huzurla evlerine dönmelerini sağlayacak”.
TEKİRDAĞ, TÜRKİYE’NİN PARLAYAN YILDIZI OLACAK!
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise, Tekirdağ’ın coğrafi konumu itibariyle Türkiye’nin parlayan yıldızı ve çok önemli bir kırsal turizm merkezi olacağını söyledi. Tekirdağ’ın iki denize de komşu olduğunu belirten Başkan Kadir Albayrak, “131 kilometre Marmara Denizi, 2.5 kilometre Saray’da Karadeniz’e… Allah, buraya her türlü güzelliği vermiş. İzmir Şirince’yi düşünün… Bağcılığı yok, bir şeyi yok ama şarapla ve üzümle kırsal turizmde kendini tanıtmış. Veya Bursa’nın Cumalıkızık köyü… Bir diziyle beraber önemli bir kırsal turizm merkezi olmuş. Emin olun 26 köyü olan Şarköy’de en az 16 tane Şirince olabilecek yer var. Keza Malkara’nın Elmalı Köyü de aynı şekilde. Herkesin Elmalı Köyü’nü görmesini isterim. Malkara’da Şirince olabilecek en az 6 tane köy var. Saray’da da, Istranca ormanlarının yeşili ile Karadeniz’in mavililiklerini birleştiren Çamlıkköy başta olmak üzere Şirince olabilecek en az 5 köy var. Kırsal turizm açısından böylesine potansiyeli yüksek olan Tekirdağ, tarım ve hayvancılığın da başkentidir. Türkiye’de bir dekarda ortalama 260 kilo buğday üretilirken Tekirdağ’da bu rakam 520 kiloyu buluyor. Ayçiçeğinin yüzde 33’ü, buğdayın 20’de 1’i, kanolanın yüzde 60’ı, arpanın yüzde 3’ü, üzümün yüzde 2’si burada üretliyor. Zeytin, kiraz ve cevizde önemli bir üretim merkeziyiz. Allah öyle bir bereket vermiş ki, 6 bin 313 km²’lik arazinin 4 bin km²’si tarım arazisidir. Hayvancılıkta da önemli bir üretim merkeziyiz. Dışarıdan buraya hayvan gelmez ama buradan birçok yere hayvan gönderilir. Hayrabolu, Malkara, Muratlı ve Şarköy tarafında hayvancılık konusunda tarihsel bir kültür ve birikim var” diye konuştu.
“TURİZM ALTYAPISI ÇOK YETERSİZ”
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Trakya Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı ve Trakya Turizm İşletmecileri Derneği (TTİD) Başkanı Orhan Çebi de, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığ Kırsal Turizmi Geliştirme Porjesi’ni desteklediklerini ancak proje alanı olarak seçilen köylerdeki turizm altyapısının çok yetersiz olduğunu söyledi. Altyapı oluşturma sürecinin hızlandırılarak turizm profesyonellerinin de bu işe dahil edilmesi gerektiğini belirten Çebi, şunları söyledi: “Tekirdağ’ın kırsal turzimde önemli bir merkez olma hedefi, uzun süreli bir çalışma gerektiren bir maraton koşusudur. Proje alanı olarak seçilen köylerdeki turizm altyapısı yetersiz. En önemli etkenlerden biri, hayvancılığın köyün merkezinde yapılıyor olması. Avrupa’nın her ülkesinde hayvancılık, köylerin merkezine uzak tutuluyor. Ziyaret eden herkes bilir, en yakın komşumuz Yunanistan’da tüm küçük ve büyükbaş hayvancılık faaliyetleri köyün en az 1 kilometre dışında yapılıyor. Bizde ise tam tersi; hayvancılık adına her şey köyün içinde yapılıyor. Bu tabii kötü bir görüntü de oluşturuyor.
MİRAS ATÖLYESİ ÇALIŞMASI
Kırsal Turizmi Geliştirme Projesi kapsamında pilot bölge olarak seçilen köylerde, köy pansiyonculuğunun geliştirilmesi ve butik otellerin yapılması noktasında Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin turizm yatırımcısına destek olması ve önünü açması gerekiyor. Bence işe buradan başlamak lazım. Şu anda tüm dünyada yeni trend, doğa turizmi. Türkiye de bu konuda çok yoğun ilgi görüyor. Karadeniz bölgesinde bunun örneklerini görüyoruz. Tekirdağ da doğa turizmi açsından gerçekten potansiyeli olan bir şehir. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Miras Atölyesi adı altında ilk çalışmayı Ertuğrul Mahallesi’ndeki tarihi evlerin resterasyonu ile başlattı. İkinci çalışma da, Tekirdağ’ın turizmde en çok bilinen yerleşim yeri Uçmakdere’de başlatıldı. Ancak Uçmakdere’deki, 5-10 yıl gibi gerçekten zaman alacak bir proje. Çünkü 52 tane evin kamulaştırılması, oradaki ev sahipleriyle görüşmeler, onların bu işe sıcak bakması ve daha sonra restorasyon çalışmalarına başlanılması vs. uzun bir süreç. Neticede start verildi ve çalışmalar başladı. Ama tabii bu arada Uçmakdere’de hala bir tuvalet, restorant ve kafeterya sorunu var. Orada basit şekilde oluşturulan yöresel ürünler satış stantları filan çok yeterli değil.
“UÇMAKDERE’DE SÜREÇ HIZLANDIRILMALI”
Uçmakdere’deki Rum evlerinin resterasyonu tamam, başlanıldı devam edecek ama bu arada da öteki eksiklerin giderilmesi lazım. Köyün girişinde bir meydan oluşturulması, o meydanın organize edilmesi lazım. Uçmakdere’nin tanıtımı o kadar fazla yapılıyor ki özellikle İstanbul’dan hafta sonu binlerce insan buraya geliyor. Ancak hiçbir şey yok ve geldiklerine bin pişman oluyorlar. Büyükşehir Uçmakdere’ye sıcak bakıyor, tamam, bu duruma biz de seviniyoruz ama artık oradaki süreci hızlandırsınlar. Büyükşehir Belediyesi’nin elinde, yamaç paraşütünün yapıldığı alanda kalan Ayvasıl dediğimiz bölgede bir butik otel projesi var. Bunu biran önce hayata geçirsinler. Biz turizmciler de yapılacak olan ihaleye girmeye hazırız. Oradan bu işe başlansın. Oraya bir butik otel yapılsın ve yamaç paraşütü için gelen insanlar orada konaklasın. Malzemelerini tekrar geriye götürmelerine gerek duymadan oteldeki depoları kullansınlar. Geldiklerinde depodaki malzemelerini alıp tekrar kullanabilsinler. Süreci biraz daha hızlandırmamız lazım. Yine de yapılan çalışmaları takdir ediyoruz.
“BAZI TEŞVİKLER ORTAYA KONULMALI”
Tanıtımdan önce altyapıyı bitirmek lazım. Yoksa tanıtıma harcanan para boşa gitmiş olur. Tanıtım yapılıyor, EMITT Fuarı’na katıldık, ilgi de oldu ama gelen insanlar bir şey bulamadılar. Hızlı ve seri bir şekilde altyapının bitirilmesi lazım. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ndeki kadrolar çok yeterli değil. Bu konuda Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne eleştiri getirebilirim. O zaman turizm profesyonelleriyle bir araya gelsinler. Hep birlikte olalım. Tanıtım işi, daha sonra yine yapılır ama biz biran önce altyapıyı tamamlayalım. Şehirde bir tane beş yıldızlı otel var. Otel yatırımcısını buraya çekmek için bazı teşviklerin uygulanması gerekir. Anadolu’nun bütün illeri otel yatırımcısına ücretsiz arazi verip bir takım imkanlar tanıyor. Maalesef Tekirdağ’da bu yok. Eğer Tekirdağ’da tarım ve sanayinin yanında turizmde var diyorsak ki var, Başkan Kadir Albayrak da aynı şeyi söylüyor, o zaman turizmciye cazip gelecek bazı teşvikleri de ortaya koymamız gerekiyor. Bu anlamda turizmciler olarak Kadir Başkan ile birlikte elimizi taşın altına koymaya hazırız! Yeter ki o önümüzü açsın, bize bir yol haritası çizsin, biz o yoldan gidelim.
“TEKİRDAĞ MÜTHİŞ BİR TURİZM KENTİ OLABİLİR”
Tekirdağ olarak doğa turizmi konusunda en büyük avantajımız, hemen yanı başımızda 15 milyon nüfusa sahip İstanbul gibi dev bir metropolün olması. Yunanistan ve Bulgaristan’dan da misafir gelir ama bizim bütün hedefimiz İstanbul olmalı. Trafik sorunu, ekonomik sorunlar vs. nedeniyle İstanbullu bir şekilde kendini şehrin dışına atıp nefes almak istiyor. Şu anda o kaçışlar özellikle Sapanca tarafına oluyor. Çünkü Tekirdağ tarafında yeterli altyapı yok. Bunu biran önce yapmamız gerekiyor. Eğer bunu yaparsak inanın Tekirdağ konumu itibariyle müthiş bir turizm kenti olur. Bu konum, Türkiye’de hiçbir kentte yok. Deniz var, doğa var, doğa sporları var, kültür var. Bunların hepsiyle ilgili programlar oluşturup İstanbul’dan buraya ciddi anlamda turist çekebiliriz. Bizim yapmış olduğumuz Trakya Bağ Rotası da bir doğa projesidir. Oradaki yol üzerinde yer alan bağcıların hepsinin şu anda butik oteller yapma talebi var. Bunlarla ilgili de Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın devreye girmesi gerekiyor. Çünkü insanlar şehir içinde bir otelde kalmaktan ziyade doğa içindeki, o bağların içindeki bir otelde kalmak istiyor. Bu taleplerin karşılanması lazım.
“EN AZ 2 BİN YATAK KAPASİTEMİZ OLMALI”
Tur operatörlerinin Tekirdağ’a tur düzenlemesi için Tekirdağ’ın en az 2 binin üzerinde yatak kapasitesinin olması gerekir. Şu anda bizim elimizde iyi otel olarak baktığımızda bir tek Ramada Otel var. Diğer otellerimizin yatak sayısı çok az. Burada Ramada Otel gibi en az 5-6 tane daha otel olması lazım. Bunlar olduğu zaman İstanbul’daki tur operatörleri Tekirdağ’ı da tur programlarına alır. O yüzden yereldeki işadamlarımızın da otel yatırımına sıcak bakması lazım. Otel yatırımı, güzel ve kazançlı bir iştir. Süleymanpaşa’da her gün yeni bir bina yapılıyor. Bina yerine biraz da otel yapın. Bizler TÜRSAB ve turizmciler olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Bu otelleri şehir merkezinde yapmıyorsanız doğa içinde, köylerde yapın. Bunun da ciddi potansiyeli var. 20-30 odalık küçük butik oteller, bu anlamda ideal otellerdir. Bu oteller köylere de zenginlik katar. Çünkü insanlar doğa içinde kalalım, bahçeden domates ve salatalığı koparıp almış olduğumuz yumurta ile menemen yapıp yiyelim istiyor. O farklı bir zevk. İnsanlar ailesiyle doğa turizmini yapmak ve doğa içinde konaklamak istiyor. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın kırsal turizm konusundaki iyi niyetini biliyoruz. Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat’ın da yapmış olduğu güzel uygulamalar var. İki başkan turizm adına el ele verdiklerinde, bu yatırım sürecinin çok kısa sürede başarırız”.