Last Updated on 19 Temmuz 2017 by Yaşar Çelik
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere saat 12.00’de Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne giden Başbakan Binali Yıldırım, görüşmenin ardından kabine değişikliğini açıklamak üzere kameraların karşısına geçti.
Yeni kabinede Kültür ve Turizm Bakanı Ordu Milletvekili Numan Kurtuluş oldu.
Yıldırım’ın açıklamasına göre yeni kabinede 5 bakanın görevi değişti. 6 yeni isim kabinede yer buldu. Kabinedeki kadın siyasetçi sayısı 2’ye yükseldi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yerine Abdülhamit Gül gelirken Bekir Bozdağ başbakan yardımcısı oldu. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’na getirildi.
6 BAKAN KABİNE DIŞI
Başbakan Yardımcıları Tuğrul Türkeş ve Veysi Kaynak ile Bakanlar Nabi Avcı, Faruk Çelik, Mehmet Müezinoğlucve Akif Çağatay Kılıç kabine dışı kaldı.
İşte yeni bakan Kurtuluş’un özgeçmişi…
NUMAN KURTULUŞ KİMDİR?
15 Eylül 1959 Ünye doğumludur. Babaannesi tarafından Gürcü asıllıdır. Numan Kurtulmuş ismini dedesinden almıştır. Dedesi Kurtuluş Savaşı’nda çeşitli illerimizde savaşmıştır. Babası ismail Kurtulmuş ise İlim Yayma Cemiyeti’nin önde gelenlerindendir. Kurtulmuş İmam Hatip Lisesi mezunudur. Üniversitede ise İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde okumuş, yüksek lisans eğitimini de burada tamamlamıştır.
ABD’de Temple Üniversitesi School of Business & Management’da ise 1989 yılında lisanüstü eğitimini bitirmiştir. 1992 yılında ‘Doktora’ ünvanını alan Kurtulmuş, 1994’te ‘Doçent’, 2004 yılında ise ‘Profesörlük’ ünvanını almıştır. Kurtulmuş, 1988’de evlilik yapmış ve bu evlilikten 2 erkek 1 kız çocuk sahibi olmuştur.
KARİYERİ
İlk olarak Fazilet Partisi’nde gören yapmıştır. 1998 yılında Necmettin Erbakan’ın yanında bulunmuş ve Fazilet Partisi İstanbul İl Başkanı ve Genel İdare Kurulu olarak yer almıştır. 2001 yılında Fazilet Partisi kapatıldıktan sonra Saadet Partisi’nde yer almıştır. Saadet Partisi’nde ise İstanbul İl Başkanlığı ve Genel Başkan Yardımcılığı görevlerinde yer aldı.
Artık siyaset yapma imkanı kalmadığı gerekçesiyle Saadet Partisi’nden istifa etmiştir. İstifa ettikten sonra ‘Medeniyet Siyaseti Partisi’ni kurdu. Bu parti adı altında topladığı 235 kişi 1 Kasım 2010’da ‘Halkın Sesi Partisi’ kurduğunu açıkladı. Bu partiye de Genel Başkan olarak seçildi.
Daha sonra Ak parti Genel Başkanı ve Recep Tayyip Erdoğan, Has Parti ve Ak Partinin bütünleşmesi yönünde teklifte bulundular. Fakat bütünleşme sürecinde yapılan kongrede 177 oydan 165’inin kararıyla sözleşmenin fesh olması durumundan kapatılmıştır. Bunun ardından Ak Parti’ye katılan Kurtulmuş, ekonomiden sorumlu olan Genel Başkan Yardımcılığı görevinde yer aldı.
10 Ağustos tarihinde kurulan hükümette Başbakan Yardımcısı olarak görevlendirildi. 2015 Haziran ve Kasım seçimlerinde Ordu milletvekili olarak seçildi. 24 Kasım 2015 yılında kurulan hükümette de yine Başbakan Yardımcısı olarak atanmıştı.