Site icon Turizm Günlüğü

İş turizminin yeni kavramı ve işte MICE’taki trendler!

Katı iş seyahati programlarına uyanlar hala var olsa da, her geçen gün daha fazla kişi, iş seyahatleri ile eğlenceyi birleştiriyor. MICE turizmcilerinin şirketlere sunduğu seçenekler cezbedici. Dünyada birkaç yıldır gündemde olan “Bleisure” kavramına dikkat çeken Hüseyin Kurt, ‘iş’ ve ‘eğlence’ seyahatlerinin birleşmesinden oluşan bu yeni kategoriyi anlattı.

Sıkıcı salonlarda ara vermeksizin yapılan iş toplantıları geride kaldı. Şirketler hem kurum içi hem de kurum dışı toplantılarında artık farklı mekanları, farklı yöntemleri ve eğlence ile harmanlanmış etkinlikleri deniyor. İş verimliliğini arttırdığı söylenen bu tür etkinliklerin kapsamı da geniş.

Tam ismi “Meeting, Incentive, Congress, Events” olan, toplantılar, teşvik gezileri, kongreler ve sergiler anlamına gelen “MICE”ın görev alanına giren bu toplantılar, artık profesyonel organizasyonlarla gerçekleşiyor. İş turizmi olarak da geçen bu etkinlikler arasında gastronomi, macera, özel festivaller, sosyal sorumluluk etkinlikleri, moda şovlar, sağlık ve wellness gibi sağlıklı yaşamın ön plana çıktığı etkinliklerin yanı sıra kruvaziyer gemilerde de gerçekleştirilen organizasyonlar yer alıyor. Haftalık ekonomi dergisi Para’da yer alan Özlem Kapar Bayburs imzalı habere göre, yılın on iki ayında yapılabilen “MICE” Türkiye’de son 10 yıldır atak yaparak, artık turizmin bir kolu olmaktan çıkıp başlı başına bir sektör haline gelmiş durumda. MICE’ın turizm gelirlerinin yüzde 35’lik diliminde söz sahibi olduğu ifade ediliyor.

Uluslarası MICE Derneği Başkan Yardımcısı Hüseyin Kurt

DÜNYA TRENDLERİNİ TAKİP EDİYORUZ

Bu özel alanda kurulan yeni ve ‘genç’ bir dernek olan Uluslarası MICE Derneği’nin Başkan Yardımcısı Hüseyin Kurt, iş turizminde dünyada gerçekleşen birçok etkinliği trend olarak takip ettiklerini, organizasyon ve etkinliklere uyarladıklarını söylüyor. Şirketlerin etkinlik yapmak için özgün öneriler beklediğinin altını çizen Kurt, temel önceliğin kurum içi bağlılığı arttırmak olduğunu vurguluyor. Kurt, “Çalışanın ihtiyaç duyduğu kişisel veya uzmanlığa yönelik eğitimlerin sunulması, ihtiyaç duyduğu yetkinlikleri kazandırmak, organizasyon içerisinde gerçekleştirilen takım aktiviteleri ile birbirini dinlemeyi ve anlamalarını sağlayabilmek ve en önemlisi aidiyet hissine kavuşabilmesi ve mutlu çalışan yaratabilmek şirketlerin temel esas aldığı öncelikler” diyor.

Hüseyin Kurt, interaktif grup motivasyon oyunları, “Ben bilmem eşim bilir” vb. gibi TV yarışmaları, quickpad ve standart keypad’ler ile yapılan (araba yarışı, snowboard, kayık, kano, basket, görsel yakalama vb. gibi) aktivitelerin yanı sıra eğitim organizasyonları, ürün lansmanı, basın,-bayii,-personel toplantısı, fuar, roadshow gibi etkinliklerde ünlü oyuncuların yer aldığı ve bu etkinliklerin yaratıcı drama/teatral gösteriler, stand up’lar ve skeçlerle sahnelendiği oyunlar ve yarışmaların en çok rağbet gören etkinlikler olduğunu belirtiyor.

Toplantı programları içerisinde gerçekleştirilen iç veya dış mekan aktivitelerde, yaşayarak öğrenme programları, zorluklarla başa çıkma, macera aktiviteleri ve survivor vb. gibi aktivitelerin son dönemlerde ön plana çıkan etkinlikler olduğunu aktaran Kurt, bu etkinliklerden bazılarını şöyle sıralıyor; ATV safari, jeep safari, paintball, trekking, macera atölyesi, mobil zipline, tırmanma duvarları…

İŞ TURİZMİNİN YENİ KAVRAMI: BLEISURE

Dünyada birkaç yıldır gündemde olan “Bleisure” kavramına dikkat çeken Kurt, ‘iş’ ve ‘eğlence’ seyahatlerinin birleşmesinden oluşan bu yeni kategoriyi şöyle anlatıyor: “Geçmişten beri süregelen ‘iş ve eğlencenin’ birbirinden ayrı olması artık sona eriyor. Katı iş seyahati programlarına uyanlar hala var olsa da, her geçen gün daha fazla kişi iş seyahatleri ile eğlenceyi birleştirmeye  başladı. BridgeStreet tarafından 2014 yılında yürütülen “The Bleisure Report” adlı araştırmaya göre, iş seyahatçilerinin yüzde 60’ı Bleisure seyahati gerçekleştirdiklerini söylerken, yüzde 30’u ise iş seyahatlerine bir-iki gün ekleyerek tatil sürelerini uzattıklarını söylüyor. Ayrıca, araştırmaya katılanların yüzde 78’i, iş seyahatlerini eğlence ile birleştirmenin iş anlaşmalarını daha değerli kıldığını düşünürken, yüzde 60’ı, Bleisure seyahatlerine 10 yıl öncekinden çok daha sıcak baktıklarını dile getiriyor.”

Bleisure konseptinde yeni bir seyahat türünün söz konusu olduğunu anlatan Hüseyin Kurt, “Toplantı ve panellerden bunalan seyahatçiler; geziler, eğlence ve konser, alışveriş, güzel yemekler, yöresel ürünler ve yerel kültürü içeren aktiviteler ile seyahatlerini eğlenceli hale getirmek istiyor. Bu aslında seyahatçilerin yeni ve kişisel deneyimlere yönelmesi trendiyle son derece uyumlu bir değişim” diye konuşuyor.

BU YILKİ İŞ TURİZMİ TRENDLERİ

Dünyanın en büyük MICE fuarları arasında yer alan ve ülkemizdeki kongre, toplantı ve etkinlik sektörünün tek fuarı olan ACE of M.I.C.E.’ın organizatörü Turizm Medya Grubu Genel Müdürü Volkan Ataman da, gelişen teknolojilerin iş turizmi alanını da fazlasıyla etkilediğini kaydediyor. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, iş turizm alanındaki herşeyin artık ‘online’ gerçekleştiğini vurgulayan Ataman, “Tabii ki, bu dijitalleşme sürecine yeni jenerasyonun etkisi çok büyük. Her sene trendler belirlenirken, bu online jenerasyonun ilgi alanları, davranış biçimleri, kullandıkları uygulamalar ve internet siteleri gözden geçiriliyor ve iş turizmi alanındaki kurallar artık onların yardımıyla belirleniyor. Bu yılın trendlerini şu şekilde sıralayabiliriz: Dijitalleşmenin durdurulamayan büyümesi, güvenli, sürdürülebilir ve çevreye duyarlı turizm ve yine hayatı online yaşadığımız için seçeneklerin artmasıyla birlikte ortaya çıkan ‘kişiselleştirilmiş’ deneyime artan ilgi” diyor.

UZUN VADEDE INCENTIVE DAHA ÖNE ÇIKACAK

Volkan Ataman, ülkemizde son dönemde bir festival yoğunluğu yaşandığını anımsatarak, festivallerin yanı sıra, artık katılımcı deneyimi odaklı konferanslar ve zirvelerin de büyük ilgi gördüğünün altını çiziyor. Gerçekleşen etkinliklerin içerisinde, mutlaka büyük markalardan birkaç tanesinin görüleceğini, bunun da MICE’cılara içerik pazarlamasının etkinlik sektöründe yükselen trendini gösterdiğini söyleyen Ataman, “Ek olarak, katılımcılar artık tadarak, hissederek, duyarak ya da dokunarak katıldıkları etkinlikte yaşadıkları deneyimin daha gerçekçi olmasını istiyor. Bundan dolayı, festival, konferans gibi etkinliklerin çoğunda katılımcının yaşayacağı deneyim organizasyon planlanırken göz önünde bulunduruluyor ve katılımcılar da bu tarz etkinliklere yoğun ilgi gösteriyor”  yorumunu yapıyor.

Ataman’a göre, incentive (teşvik gezileri) etkinlikleri de gün geçtikçe gelişmeye ve artmaya devam ediyor. Birçok deneyimli ve binlerce çalışana sahip kurumsal firmanın, incentive etkinliklerini belirli aralıklarla çeşitli aktiviteler ve takım oyunlarıyla gerçekleştirdiğinin altını çizen Ataman, uzun vadede, incentive’in öneminin daha da artacağını savunuyor.

MOBİL APLİKASYONLARDAN TAKİP EDİLEN ETKİNLİKLER

Uluslararası etkinlik kuruluşlarından ILEA (International Live Events Association) Türkiye Bölümü Başkanı Meltem Tepeler ise, iş dünyasının hem teknolojik altyapıyı, hem yenilikleri, hem de eğlenceyi bir arada bulmak istediğini aktarıyor. Bu nedenle etkinlik sektörünün, iş dünyasının profesyonellerine mobil yaşamın hızına entegre bir program sunmak zorunda olduğuna vurgu yapan Tepeler, “Konaklama tesislerinde check-in sırasında veya restaurant rezervasyonlarında online hizmetler, yemek alışkanlıklarına ve diyet programlarına göre önceden belirlenmiş seçenekler, aplikasyonlarla mobil cihazlardan takip edilebilen etkinlik programları, online değerlendirmeye açık atölye çalışmaları ve sunumlar söz konusu” diyor.

BOĞAZDA TEKNE GEZİSİ VAZGEÇİLMEZ

Etkinliğin içeriğine, davet sahibinin taleplerine ve katılımcılara göre değişen seçenekler sunduklarını aktaran Tepeler, İstanbul’un değişmez etkinliklerinin başında Boğaz’da tekne gezintisinin geldiğini anlatıyor. Alışveriş turlarının, Türk gecelerinin, tarihi yapılar içinde düzenlenen özel yemeklerin, dünya çapında sanatçıların sahne aldığı gala geceleri ve daha nicelerinin olduğunu ifade eden Tepeler, uluslararası düğünlerin de tıpkı kongreler gibi üç gün üç gece sürebildiğini ve aynı tarz aktivitelere düğün sürecinde de yer verildiğini söylüyor.

Etkinlik sektörünün yaratıcılığı, özgünlüğü, yeniliği, estetiği ve heyecanı bir araya getirmeyi gerektirdiğini vurgulayan Tepeler, şöyle konuşuyor: ” Türkiye Başkanı olduğum ILEA, etkinlik sektörü profesyonellerinin uluslararası bilgi ve deneyimini ülkemize taşımanın yanı sıra, bu coğrafyanın yetiştirdiği ister sanatçı ister üretici olsun tüm güvenilir tedarikçileri de dünya pazarına sunmak için bir kanal olma görevini üstleniyor. Sektör oyuncuları arasında güçlü bir ağ kurmak, sektörün dinamikleri konusunda temel prensipleri ve standartları oturtmak, Türkiye’nin etkinlik sektörünün baş aktörleri arasında anılmasını sağlamak gibi zor ama bir o kadar da heyecan verici amaçlarımız var.”

VİRAL ETKİLİ ÇALIŞMALARA RAĞBET VAR

Organizasyon şirketi Tourismo Group Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kızıltan ise, ülke olarak teknolojiyi sevdiğimiz ve iyi kullanmayı bildiğimiz için iş turizmi trendlerini de iyi takip edebildiğimizi savunuyor. Kızıltan, “Ancak, bizi farklı kılan ‘insana dokunan’ ve viral etkisi olan çalışmalarımız. Bu çarpıcı bir video mapping gösterisi, canlı bir performans, ilham verici bir konuşmacı ya da sosyal sorumluluk bazlı bir çalışma olabiliyor” diye konuşuyor.

OTEL İÇİNDE ÜÇ BOYUTLU GEZİ

İş turizmi organizasyonlarının baş aktörlerinden oteller de yeniliklere ayak uydurmak için bir dizi teknoljik altyapı yatırımı yapıyor. Istanbul Marriott Hotel Sisli Genel Muduru Arne Klehn, Marriott International’in Avrupa’daki pilot oteli olmaları sebebiyle, birçok alanda olduğu gibi iş turizmi alanındaki trendlere de öncülük ettiklerini savunuyor. Klehn şu bilgileri veriyor: “Herhangi bir toplantı ya da etkinlik organizasyonu planlarken, dileyen herkes Google Street View uygulaması ile desteklenen Oculus Virtual Reality teknolojisi sayesinde bulunduğu yerden otelimizi, balo salonumuzu ve toplantı alanlarını üç boyutlu gezebiliyor. Marriott International’ın yakın zamanda hayata geçirdiği toplantı platformu MeetingsImagined.com sayesinde sıradışı ve yenilikçi toplantılara öncülük ediyoruz. Misafirlerimizin sosyal medyayı, toplantı esnasında etkin olarak kullanmasına olanak sağlayan platform, Red Coat uygulamamızla toplantı sırasında katılımcıların otel personeliyle ses, ışık, kahve molası, ortam ısısı değişikliği gibi ihtiyaçları hakkında anlık olarak temasta bulunmalarına da imkân tanıyor. Böylelikle misafirlerin talepleri istedikleri anda karşılanarak, toplantı herhangi bir kesintiye uğramadan devam ediyor. Meetingsimagined.com platformuna kayıt yaparak üye olan misafirlerimiz, toplantılarını gerek platform içerisinde sunulan ilham verici fikir ve görseller, gerekse de farklı yerlerden esinlendikleri imgelerle dizayn ederek, ihtiyaç ve zevklerine en efektif şekilde cevap verecek olan toplantı planını tamamen kendileri geliştirebiliyorlar. ”

Arne Klehn, keyifli ve verimli toplantılarla misafirlerine başarıyla sonuçlanacak bir toplantı deneyimi sunabilmek üzere İstanbul Marriott Hotel Şişli’de  toplamda 14 bin 390 metrekare üzerine yayılan, son teknolojilerle donatılmış çeşitli kapasitelerde dokuz toplantı salonu olduğunu aktarıyor.

İÇ PİYASA CANLI, DIŞ PİYASADA 2018 UMUTLU

Turizmin yurtdışı pazarlarda yaşadığı talep daralması iş turizmine de yansımış durumda. Ülkemizin son yıllarda yaşadığı üst üste şanssızlıklar nedeniyle yurtdışı kaynaklı iş turizmini olumsuz etkilediğini ifade eden Tourismo Group’tan Cemal Kızıltan, iç piyasadaki faaliyetlerin ise tüm hızıyla devam ettiğini kaydediyor. Bayi toplantılarının, ürün lansmanlarının ve ulusal kongrelerin bütçeleri kesintiye uğrasa da devam ettiğini anlatan Kızıltan, “Pazarda müşteri kaynaklı bir küçülme yok, bütçe kaynaklı dönemsel azalmalar var” yorumunu yapıyor.

ILEA Türkiye Bölümü Başkanı Meltem Tepeler de,  iş turizminde 2018 için umutlar yeşermeye başladığını söylüyor. Tepeler,” Şimdiden 2018 taleplerini cevaplamaya başladık” diyor.

Turizm Medya Grubu Başkanı Volkan Ataman ise, sektörün genelinin önümüzdeki döneme ve özellikle 2018 yılına umutlu baktığını aktarıyor. Ataman, “Eğer 2018 yılı tahmin ettiğimiz gibi olumlu geçerse, sektörümüzü toparlayıp geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi sağlam adımlarla global turizm ve MICE sektöründeki yerimizi daha da ileriye taşıyabiliriz. 2017 yılında gerçekleştirdiğimiz ACE of M.I.C.E. Exhibition by Turkish Airlines’da ağırladığımız yabancı katılımcılar ve konuşmacılar bizlere Türkiye MICE sektörüne olumlu baktıklarını ve ülkemizin potansiyeline gönülden inandıklarını söylediler” diye konuşuyor.

Exit mobile version