Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, turizm gelirleri ile Türkiye’yi ziyaret eden turist sayısında 3 yıl öncesine oranla yaşanan düşüşü, bunun muhtemel nedenlerini Euronews’e değerlendirdi.
Ertuğrul Günay, eski Kültür ve Turizm Bakanı: Gerçekten 2013-2014’ten itibaren Türkiye turizminde bir gerileyiş var. 2012-2013 rakamlarında biz dünya altıncısıydık. Avrupa’da da Fransa, İtalya ve İspanya’dan sonra dördüncüydük. Şimdi galiba ilk 10’un gerisine doğru hızla gidiyoruz. Bu büyük ölçüde kişilerden daha çok, dış politikadan kaynaklandı. 2011-2012 yıllarında Türkiye, Suriye sorununa gereksiz ve abartılı biçimde muhatap oldu. Bu sorunun tarafı haline geldi. Ben o zaman hükümetteydim, 2012’nin sonuna kadar.
Türkiye’nin turizmde tekrar marka değeri olması için asıl hedef pazar Avrupa olmalı
Tabii bu dış politikadaki olaylar bire bir dışarıya, komşularınıza ilişkilerinize yansıyor. Geçen yıla göre bu yıl bir ölçüde iyileşmişiz gibi görünüyor ancak Rusya geçen yıl sıfır derecesine kadar inmişti ki Türkiye’nin turizm pazarında Almanya’dan sonra ikinci büyük ülkeydi. Bu yıl bir miktar canlandı yeniden ama Rusya’dan gelenlerin kültür ve gelir düzeyleri biraz daha geriye gitti. Türkiye ne yazık ki biraz daha ucuz bir turizm ülkesi olarak görünmeye başladı. Buna karşılık Ruya pazarındaki iyileşmeye karşın, bu yıl Avrupa pazarında sıkıntılar yaşıyoruz. Bizim asıl büyük partnerimiz Avrupa. Almanya, İngiltere, Avusturya, Hollanda, Fransa. Bütün bu ülkeler Türkiye’nin tekrar yükselen marka değerini yakalayabilmesi için çok önemli.
Biz Rusya’nın güneyinde ve Avrupa’nın güneydoğusunda sıcak iklim ülkesiyiz
Dünyanın büyük pazarları bunlar. Türkiye’nin turizmdeki son 20-25 yılda, son 5-10 yıldaki başarısının arkasında bu iki büyük pazara yakın olmak geliyor. Çin, Hindistan, dünyaya açılıyor, Japonya var, Arap ülkeleri var. Biz zaten turizmin yükseldiği dönemlerde, örneğin benim görev yaptığım 2010-2011-2012 yıllarında da bu pazarlara yönelik büyük gayretler içindeydik. Uzakdoğu’da çok önemli tanıtım çalışmaları yapıyorduk. Çin’de ikinci bir müşavirlik açmıştık. Fakat bu ülkelerden bize gelenlerin sayısı yüzde 100 artsa bile bizim Avrupa’dan yaşadığımız kayıpları karşılamaz. Almanya’dan 5 milyonun üzerinde, Fransa’dan 1 milyonun üzerinde, Hollanda’dan, İngiltere’den 2 milyonlarla ölçülen sayılarda insanlar gelirken Uzak Doğu’dan Çin’den , Japonya’dan Hindistan’dan 100’er bin kişi geliyor.
Uzak pazarlara yönelik gayretleri sürdürmeliyiz
Benim dönemimde Brezilya’da da müşavirlik açtık. Ama ne yapıp edip Avrupa’yla ilişkilerimizi iyileştirmemiz, Rusya pazarında yeniden daha varlıklı ve kültürlü kesimlerin Türkiye’ye gelmesini sağlayıcı bir takım tanıtımlar yapmamız gerekiyor. Bizim komşularımız ülkemize akın akın gelmezse, onların gelmemesinin nedenleri, onların kanaatleri dünyanın başka pazarlarını da ilgilendirir. Avrupa Türkiye’yi terk ederse Uzakdoğu’dan Türkiye turizmini yeniden dünya beşincisi dünya altıncısı yapamayız.