Hac zamanı yaklaştı. Sevinç, heyecan ve manevi duyguların en yüksek seviyelere ulaştığı bu dönem, Müslümanların hayatında bir dönüm noktasıdır ve İslamiyet’in 5 şartından biri olan Hac; sağlıklı ve maddi koşulları elverdiği sürece her Müslümanın yerine getirmesi gereken ibadetlerden biridir. Ancak önemli olan bu dini görev, bazen yaşlılık veya hastalık gibi durumlarda gerçekleştirilemeyebiliyor. Bu durumda da ‘Vekaleten hac yapılabilir mi?’ sorusu tüm Müslümanlar için merak konusu oluyor.
İslamiyet’te ibadet 3’e ayrılıyor. Beden ve maddiyat, beden ya da sadece maddiyat olmak üzere… Beden ve maddiyat ile yapılan ibadetlerin sevabı her şekilde birine bağışlanabiliyor ancak namaz, oruç gibi beden ile yapılan ibadetlerde vekil tayin etmek caiz olmuyor. Hem beden hem de maddiyat ile yapılan bir ibadet olan Hac ise, Hac görevini yerine getirecek kişinin sağlık, ölüm ve zaruret nedeniyle görevini gerçekleştirememesi durumunda vekil tayin etmesini caiz kılıyor.
Vekaleten hac yapılabiliyor…
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan 1990 yılından beri Hac ve Umre turları düzenleyen Vizyon Turizm’in Yönetim Kurulu Üyesi Talha Çizmeci;
“Uzun yıllardan beri profesyonel anlamda hac ve umre turu düzenliyoruz. Hac ve umre kişilerin kendilerinin gerçekleştirebileceği gibi yaşlılık, devamlı hastalık gibi nedenlerle vekâleten de gerçekleştirilebilir. Bu gibi durumlarda üzerlerine hac farz olmuş kişiler, bedel ödeyerek hac borçlarını yerini getirmiş olur. Yani ölü ya da hayatta olsun başkası adına hac yapılarak sevabı, hac görevini yerine getiremeyen kişilere bağışlanabiliyor. Ölüm nedeniyle hac görevini yerine getiremeyen ve hac bedelini gönderemeyen kişinin yerine bedel olarak bir başkası hac yapabiliyor” dedi.