İspanyol ortaklı Cruisera’nın 2018 hedefi: Nehir üzerinde gastronomi turu

Cruisera Genel Müdürü Hamza Şahin

Last Updated on 24 Ağustos 2017 by Yaşar Çelik

Barcelona Merkezli Crucemundo’nun nehir turu firması Cruisera’nın Türk ortağı ve Genel Müdürü Hamza Şahin: “En iyi destinasyonu en iyi fiyatlara veriyoruz. ‘Turumuz dolmadı, iptal ediyoruz’ diye bir politikamız da yok, 2 kişi de olsa o turu yapıyoruz. 2018’de Rhone Nehri üzerinde bir ilki gerçekleştirip ‘Gastronomi Turları’ düzelemeye başlayacağız.” 

İstanbul Kadıköy’deki ofislerinde biraraya geldiğimiz Cruisera Genel Müdürü Hamza Şahin ile nehir turizmini konuştuk. Nehir turizmin Türkiye’de hak ettiği yerde olamadığının altını çizen Şahin, nehir turu pazarının çok geniş olduğunu ama Türkiye’nin bu pazardan çok az pay aldığını söyledi. Hamza Şahin, yerli turistin nehir turlarını pek tanımadığı bu nedenle tanıtıma önem verilmesi gerektiğini özellikle belirtti.

İşte Hamza Şahin ile yaptığımız röportaj…

Cruisera için 2016 nasıl geçti? 2017 nasıl geçiyor? 2018 beklentileriniz?

2016 yılı beklediğimizden ve tahmin ettiğimizden çok daha iyi geçti. Özellikle Rusya Volga nehir turları satışlarımız gayet iyi gidiyordu. Uçak düştükten sonra ise bu satışlar durma noktasına yaklaştı. Rusya pazardaki daralmayı görür görmez hemen yeni pazar arayışlarına başladık ve çok güzel nehirlere turlar yapmaya başladık. Bu nehirlerin başında; Ren ve Tuna geliyor tabii ki.

2017 döviz kurlarındaki artış ve rakiplerimizin fiyatlarında indirim yapması satışlarımızı olumsuz etkiledi ama yine de hedeflerimizi tuturmayımayı başardık. 2018 için daha iyimseriz, çünkü Cruisera için öncelikli hedef müşteri memnuniyetidir. Bizimle nehir turuna gelenler genellikle çok memnun ayrıldıklarından tüm çevrelerine bizi öneriyorlar. Bu da her yıl yeni müşterilerin bizimle tanışmasına vesile oluyor. Bu sayede günden güne büyüyen ilgi organik bir şekilde artış gösteriyor. Referansla gelen müşteriler aslında zor müşterilerdir. Çünkü onlara anlatılan bir beklenti ile geliyorlar ve hatta o beklentinin üstünde şeyler görmek için geliyorlar. Tecrübeli ekibimiz sayesinde biz bu tür beklentileri görüyor ve hemen cevap vermeye çalışırız. Bu nedenle aslında turlarımızda sürekli yenilikler yapıyoruz. Müşterilerin beklentileri bizi ve pazarı geliştiriyor. Kendinizi sürekli yenilemezseniz pazarda ayakta kalmanız çok zor…


İstanbul Kadıköy’deki ofislerinde biraraya geldiğimiz Cruisera Genel Müdürü Hamza Şahin ile nehir turizmini konuştuk.

Sizi farklı kılan özellikleriniz neler?

Nehir turları son yıllarda Türk tatilcilerin dikkatini çekmeye başladı. Cruisera olarak nehir gemilerinde fiyat bazında özel promosyonlar ve çocuklara uygulanan özel indirimler yapıyoruz. Herşey dahil konseptinde çalıştığımız içinde misafirlerimiz tur boyunca hiçbir ek masrafa girmeden gönül rahatlığıyla sadece geziye odaklanabiliyorlar. Tatilcilerin nehir turlarını tercih etmesinin sebebi fiyat avantajı, aynı anda birçok rotayı görebilmesi ve güvenilir olmasıdır. Nehir gemileri oldukça modern ve güvenli olduğunu, fiyatlarının kara turlarına göre uygunluğunu ve destinasyon çeşitliliği konusunu henüz yeni öğreniyorlar. Nehir turunun pahalı olduğuna ilişkin bir algı var fakat durum öyle değil. Bizim fiyatlarımız gayet uygun.

Cruisera’yı farklı kılan özellikleri toparlayacak olursam:

Güven veren bir şirketiniz, İspanyol ortaklı Barcelona Merkezli Crucemundo’nun ortağıyız, en iyi destinasyonu en iyi fiyatlara veriyoruz, bahşişler, seyahat /iptal sigortası, vergiler dahil satıyoruz, mümkünse tüm turları dahil veriyoruz,
çok tecrübeli rehberler ile çalışıyoruz ilan ettiğimiz tüm paket turlarımızda 4 kişi olsa bile tur lideri / Türkçe rehberlik hizmetini veriyoruz. Turumuz dolmadı 16 kişiye oluşmadı iptal ediyoruz diye bir politikamız yok, 2 kişi de olsa o turu yapıyoruz (ilan ettiğimiz paket turlarında)…

2018’deki programınızda farklı destinasyonlar var mı?

Tabii ki var. Biz kurulduğumuz günden beri her yıl yeni destinasyonları portföyümüze eklemeyi ilke edinmiş bir firmayız. Önümüzdeki yıl da satışını yapmaya başladığımız yeni destinasyonlardan bazıları şunlar; Douro Nehri, Güney Afrika Zimbave Nehirleri, Rhone Nehri üzerinde Gastronomi Turu, Main Nehri (Avrupa), Ren, Main ve Tuna 21 günlük birleşik nehir turu ve Dinyeper Nehir turu’dur. Bunların hepsinde oldukça iddialıyız. Özellikle nehir turu konseptine farklı bir bakış getiren Rhone Nehri üzerinde Gastronomi Turu’nda çok iddialı olduğumuzu söylemek isterim. Misafirlerimize Rhone Nehri üzerinde profesyonel şefler tarafından hazırlanan çok farklı egzotik yemekler, meyveler ve tatlılar sunacağız.


“Ren Nehrinde Yılbaşı” ile Türkiye pazarına kış nehir cruise turlarını tanıtan ilk şirket siz oldunuz. Yılbaşı satışlarınız nasıl gidiyor?

Gayet iyi gidiyor. MS Bellejour ile Ren Nehrinde Noel pazarları turlarımızdan 6 Aralık ve 13 Aralık başlangıçlı turlarımız satışa kapandı. 2013’te ilk kez gerçekleştirdiğimiz “Ren Nehrinde Yılbaşı” ile Türkiye pazarına kış nehir cruise turlarını tanıtan ilk şirketlerden biriyiz. Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Ren Vadisi ve Tuna Vadisi üzerindeki Noel pazarları oldukça rağbet gördü. Yoğun istek karşısında Barcelona merkezli ortağımız Crucemundo ile daha yoğun dönemlere denk gelen Noel pazarlarını 6 farklı tarih ile misafirlerimize sunmanın gururunu duymaktayız. Bilindiği gibi Noel Pazarları Kasım sonunda başlamaktadır ve 25 Aralık’a kadar sürmektedir. Ren Nehri’nin en güzel Noel pazarlarını ve dönemini kapsayan, MS Bellejour gemisi ile yapacağımız “Noel Pazarları” programlarımız 20 Aralık başlangıçlı olup, 27 Aralık başlangıçlı “Yılbaşı” programımız olacaktır. 27 Aralık başlangıçlı Ren Nehrinde Yılbaşı turuna alternatif programımız efsane gemimiz Ms Alemannia ile gerçekleşecektir. İlk kez şirketimiz tarafından 2016’da Tuna Nehrinde Noel pazarlarını gerçekleştirdiğimiz Delüks gemimiz MS Fidelio ile 6, 13 ve 20 Aralık 2017 tarihlerinde Tuna’da Noel Pazarları ve 27 Aralıkta Tuna’da yılbaşı yapılacaktır.

CRUISERA’nın programları hakkında ayrıntılı bilgiye www.cruisera.com veya https://m.facebook.com/CRUISERA/ adresinden ulaşmak mümkün.