Last Updated on 25 Eylül 2017 by Yaşar Çelik
Avcılar Büyükçekmece arasında şu anda üç yıldızlıdan beş yıldızlıya kadar 22 otel faaliyet gösteriyor ve beş yeni otelin de inşaatı sürüyor. Otel hizmeti veren ve otel bölümleri bulunan rezidans yatırımlarının sayısı da giderek artıyor.
İstanbul’un eski sayfiyelerinden olan Avcılar Büyükçekmece hattı, hızlı bir yapılaşma sürecine konumlandı. Gayrimenkul gelişimiyle dikkat çeken bölgede otel gelişiminin de hız kazandığı gözleniyor. Öyle ki bölgede şu anda beş yıldızlıdan üç yıldızlıya kadar 22 otel faaliyet gösterirken, rezidans projelerinin içindeki oteller de dahil olmak üzere beş yeni otel projesinin de inşaatı devam ediyor.
Bu projelerden Babacan Holding’in Babacan Premium ve Babacan Palace projelerinin kaba inşaatı tamamlanırken, Marmara Park AVM karşısında bir kısmı otel olarak işletilecek olan 810 rezidanstan oluşan bir proje yapmak üzere çalışmalara da başlandı.
Demir İnşaat ve Sarar Giyim de bölgede önümüzdeki dönemde beş yıldızlı otel açmak üzere çalışmalar yürütüyor. Tüyap’a yakın konumları ile dikkat çeken bu otellerin 2018 yılı sonunda açılıp iş dünyasına hitap etmesi bekleniyor.
İstanbul Beylikdüzü’nde 150 milyon dolarlık yatırımla bir termal otel projesi geliştirdiklerini belirten Sarar Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Sarar, 285 yatak kapasiteli beş yıldızlı otellerini 2018 yılında devreye almayı planladıklarını söylüyor.
Sarar, “Fuar ve kongre merkezine yakın olan otelimiz toplantı salonları ile iş dünyasına hitap edecek. İşadamları iş streslerini termal havuzlarda atabilecekler. Bu konsepti iş dünyasına sunmuş olacağız” diye konuşuyor.
Rezidans otel trendi
Avcılar-Büyükçekmece hattı yerleşim merkezi olmasının yanı sıra sanayi ve fuar alanına yakınlığı ile de iş dünyasının kalbinin attığı merkezlerden biri konumunda. Uzmanlara göre, Avcılar ile Büyükçekmece hattında otel yatırımlarının artmasının en büyük nedeni, Hadımköy’de Mercedes’in de aralarında yer aldığı pek çok büyük yerli ve uluslararası şirketin faaliyet göstermesi.
Ayrıca Hadımköy ve Beylikdüzü’ndeki OSB’ler, Atatürk Havalimanı’na yakınlık, Beylikdüzü Tüyap’ın varlığı, bölgedeki otel gelişimini destekleyen diğer unsurlar. Bu özelliğiyle otel yatırımlarının merkezi haline bölgede ayrıca otel hizmeti veren ve belirli katlarında otel odaları olan rezidanslar da gelişim gösteriyor.
Özellikle Babacan Holding’in projelerinde bu trend hakim. Bölgedeki talebi görerek otel hizmeti vermek üzere Prime Palace markasını geliştiren Babacan Holding, Babacan Palace ve Babacan Premium projelerinde 2018 yılından itibaren bu hizmeti vermeye başlayacak.
Üniversitelerin varlığı önemli etken
Bölgede trendlere şekil veren bir diğer konu da üniversite sayısının artması. İstanbul Üniversitesi, Beykent Üniversitesi, Esenyurt Üniversitesi ve Gelişim Üniversitesi’nin bulunduğu hatta otellerin yanı sıra son yıllarda öğrencileri yönelik otel hizmeti veren rezidans projelerinde de hızlı bir artış var.
Çünkü bahsi geçen üniversitelerde 35 bin civarında öğrenci eğitim görürken, bu öğrencilerin tamamını barındıracak ölçüde yurt bulmak mümkün değil. Bu durum da bölgede gayrimenkul yatırımı yapan yatırımcıların öğrencilere de hitap eden otel hizmeti veren rezidanslar yapmalarını sağlıyor.
Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt, bölgede N Cadde, Ottoman, Agora, N Suites’in de aralarında yer aldığı pek çok rezidans projesi geliştirdiklerini söylüyor.
Rezidans projelerinin gelen talebe paralel olarak hızla satıldığına işaret eden Özyurt, “Bölgede talep çeşitlenmeye ve kalite giderek artmaya başladı. Öğrencilerle birlikte bölgeye yabancı ilgisinin giderek artması projelerin de değişmesine neden oluyor” diye konuşuyor.
Gelirler düştü
Turizmdeki durgunluktan bu bölgedeki oteller de nasibini alıyor. Bu bölgedeki otellerin gecelik fiyatları 80 TL’den başlayıp 250 TL’lere kadar ulaşırken otellerin büyük bir kısmı da gelirlerini düğün ve nişan gibi organizasyonlardan elde ediyorlar.
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, İstanbul’un her yerinde otel yapıldığını ancak bu yatırımların başarısını anlamak için doluluk oranlarına bakılması gerektiğine dikkat çekiyor. Bayındır, bir yerde bir otel yatırımı yapıldığında başka yatırımcıların da bu yatırımdan özenip otel yatırımı yaptıklarına da işaret ediyor.
PATRONLAR NE DİYOR?
TSKB Genel Müdürü Makbule Yönel Maya
“Sanayi ve fuar merkezi gelişimde etkili”
“Avcılar-Büyükçekmece hattında otel yatırımlarının artmasının en büyük sebebi Hadımköy ‘deki fabrikalar ile bölgedeki OSB’lerdir. Atatürk Havalimanı’na yakınlık, Beylikdüzü’ndeki fuar alanı bölgedeki otel gelişimini destekledi. Burada efektif kullanım çok önemli. Şu anda genel bir durgunluk olabilir ama sanayi ve fuarlar olduğu sürece gelecekte toparlanma olacaktır!
Özyurtlar Holding YKB Tamer Özyurt
“Üniversiteler bölgeyi değiştiriyor”
Bölgede Esenyurt Üniversitesi ve Gelişim Üniversitesi gibi üniversitelerin açılmasıyla son yıllarda öğrenci sayısı da arttı. 35-40 bin üniversite öğrencisinin bulunduğu bölgede otel hizmeti veren rezidanslara olan talep de arttı. Ofis olarak planladığımız N Cadde Agora’yı gelen talepler doğrultusunda rezidansa çeviriyoruz. Bu bölgede rezidans projeleri geliştirmeye devam ediyoruz.
Babacan Holding YKB İbrahim Babacan
“İş dünyasından talep var”
Esenyurt-Büyükçekmece aksındaki Babacan Palace ve Babacan Premium projelerimizde Prime Palace markamızla 2018’den itibaren otel hizmetleri vereceğiz. Bu bölgede konumlanan sanayi tesislerinden ve fuar alanına gelen iş dünyasından bu konuda bir talep olduğunu gördük ve böyle bir yatırım yapmaya karar verdik.
Kaynak: www.emlaknews.com.tr – Levent Gökmen Demirciler-Ekonomist