Kongre turizminde umutlar 2020’ye kaldı; MICE’da ise fırsat çok!

SymCon Turizm Genel Müdürü İbrahim Keskin

Last Updated on 7 Ekim 2017 by Yaşar Çelik

Uluslarası kongrelerin ülkemize dönüş sürecinin 2020 ve sonrası olacağını öngören SymCon Turizm’in Genel Müdürü İbrahim Keskin, MICE sektöründe ise kısa vadede daha çok fırsat olduğunun altını çizdi.

Kongre ve toplantı sektörünün önde gelen şirketlerinden SymCon Turizm’in Genel Müdürü İbrahim Keskin, tam ismi “Meeting, Incentive, Congress, Events” olan, toplantılar, teşvik gezileri, kongreler ve sergiler anlamına gelen ‘MICE’ sektörüne dikkat çekti. MICE alanının, turizm sektöründeki en istikrarlı alanlardan biri olduğunu belirten Keskin, “Bizler kongre kontratlarımızı bir-iki yıl önceden yaparız dolayısıyla önümüzü görmek daha kolaydır. Ancak MICE’da daha kısa vadede daha çok fırsat söz konusu” dedi.

Turizmgunlugu.com’a kongre sektörünün son durumunu değerlendiren Keskin, 2017 yılında önceki yıla göre yüzde 50 büyüme yaşadıklarını, 2018 yılı kontratlarını yaptıklarını ve bekledikleri bazı kongreler olduğunu belirtti. İbrahim Keskin, “İçinde bulunduğumuz sektör güvenlik konularına çok hassas, olumsuz haberler bile kişilerin seyahat planlarını etkiliyor ve katılımı düşürebiliyor. Önümüz çok net gördüğümüzü söylemek zor ama gelecek yıl daha iyi olabilir” diye konuştu.

2020 SONRASI İÇİN UMUTLUYUZ

Son yıllarda ülke olarak içinde bulunduğumuz güvenlik sorunlarından dolayı uluslararası kongre ihalelerini kazanamadığımızı, hatta ihalelere davet bile edilmediğimizi kaydeden Keskin, “Ancak 2020 ve sonrası için umutluyuz. Bu sektörün büyümesi için uluslararası kongrelerin ülkemize gelmeye başlaması gerekir” yorumunu yaptı.

Uluslararası kongrelerdeki olumsuz tablo nedeniyle sektörü ulusal kongrelerin sırtladığını ifade eden Keskin, bunlara da sponsor firmaların katılımlarının Bakanlıklar tarafından belirlenen şartlar nedeniyle kısıtlı olduğunu belirtti. Keskin, ulusal kongre bütçelerinin de eskisi gibi olmadığını da vurguladı.

Ülkemizde kongreler denince akla ilk önce İstanbul ve özellikle ulusal kongrelerde Antalya’nın geldiğini ifade ede eden İbrahim Keskin, Ankara’nın başkent olması sebebiyle devlet işlerinde ön planda olduğunu, Antalya’yı da Kıbrıs ve Ege bölgesinin takip ettiğini kaydetti.

100 KONGRE OTELİ VAR

Ülkemizde tüm alanları da katarsak yaklaşık yılda 2 bin civarında kongre düzenlendiği bilgisini veren Keskin, bir kongre düzenlemek için bir otelde sadece oda ve salon kapasitesinin yeterli olmayacağını vurguladı. Keskin, “Sergi alanları, poster salonları, vb. gibi birçok alanlara da ihtiyaç vardır, ayrıca katılımcı sayısı da çok önemli bir faktördür. Büyük kapasiteli kongreler için ülkemizin tamamına baktığımızda çok az sayıda otel hizmet için uygundur. Orta ölçekli kongreler için herhalde yaklaşık 100 otel bulunabilir, küçük ölçekli kongrelerde sorun yoktur tüm şehirlerimizdeki 5 yıldızlı oteller bu imkânlara sahiptir” dedi.

Bu ortamda var olan tesisleri bile doldurmakta zorlandığımızı ifade eden Keskin, kongreler için yeni yatırımlara ihtiyaç olmadığını da sözlerine ekledi.