Site icon Turizm Günlüğü

5 yıldızlı otellerde güvenlik prosedürleri

Wyndham Grand Istanbul Europe Operasyon ve Güvenlik Müdürü Yekta Tıraş

Wyndham Grand Istanbul Europe Operasyon ve Güvenlik Müdürü Yekta Tıraş, otellerin güvenlik prosedürlerini her daim güncel tutmak zorunda olduğuna dikkat çekerek, “Yıl içerisinde maksimum beş kez acil durum eylem planı ile ilgili konularda simülasyon yapıyoruz. Personelimizi bu simülasyonların dışında da görev başı eğitimlerle bilgilendiriyoruz” dedi. otellerde güvenlik prosedürleri

5 yıldızlı otellerde güvenlik prosedürleri

KÜRESEL VE BÖLGESEL TEHDİTLER EK GÜVENLİK İHTİYAÇLARINI DOĞURDU

Son yıllarda küresel ve bölgesel güvenlik tehditleri nedeniyle hayatımızın tüm alanlarında bazı ek güvenlik ihtiyaçları doğdu. Bu ihtiyaç otellerin günlük işleyişlerini de etkiledi. Otellerdeki güvenlik prosedürlerine ilişkin bilgi veren Wyndham Grand Istanbul Europe Operasyon  ve Güvenlik Müdürü Yekta Tıraş, özellikle, 2015-2017 periyodunda tüm dünyada yaşanan güvenlikle alakalı konulardan dolayı, otellerdeki güvenlik uygulamalarının da değişmek zorunda kaldığını söyledi. Yekta Tıraş,  güvenlik uygulamaları konusunda günlük, haftalık, aylık bazda farklı aksiyonlar geliştirdiklerini kaydederek, “Öncelikle kendimizi sürekli güncel tutuyoruz, riski bertaraf eden, caydırıcılık yönü kuvvetli hamleler yapmaya çalışıyoruz. Bu hamleleri yaparken de, medyadan takip ettiğimiz haberler, sektörde faaliyet gösteren diğer 4-5 yıldızlı otellerden gelen risk içeren bilgiler çok etkili oluyor” dedi.

TUROB NEZDİNDE KURULAN OTEL GÜVENLİK MÜDÜRLERİ KURULU (OGMK)…

İstanbul’da faaliyet gösteren bütün otellerin hızlı ve etkili bir iletişim ağı içinde haberleştiğini belirten Tıraş, bu etkili iletişimin sağlanmasında TUROB nezdinde kurulan Otel Güvenlik Müdürleri Kurulu’nun (OGMK) rolünün büyük olduğunun altını çizdi. OGMK’nin sene içinde belli periyodlarda toplanarak gündemi hızlı şekilde değerlendirdiğini, destek aldıkları birçok STK ve resmi kuruluşların yetkili birimler TURİZM POLİSİ ile bir araya gelerek ortak adımlar attığını anlatan Tıraş, “Burada da bilginin paylaşımı ön plana çıkıyor” diye konuştu.

TURİZM POLİSİ DÜNYA İÇİN ÖRNEK

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Turizm Polisi alanındaki yapılanmasına da değinen Tıraş, bunun tüm dünyada rol model bir yapılanma olduğunu savundu. Tıraş şu yorumu yaptı: “Gerek sempatisi, gerek profesyonel kadroları ile 24 saat görev yapıp, ülkemize gelen yabancı misafirlerin yaşadığı birçok sorunu, hızlı şekilde çözüme kavuşturması, biz turizmcilerin elini oldukça güçlendirmektedir. Bu anlamda işimizin bir parçası olan memnuniyet yaratma çabası ve hatta ülkenin imajı açısından çok önemlidir.”

5 yıldızlı otellerde güvenlik prosedürleri

GÜVENLİK KONSEPTİMİZ İNŞAAT AŞAMASINDA BELİRLENDİ

Wyndham Grand Istanbul Europe Otel’in, güvenlik konseptinin belirlendiği süreçten de söz eden Yekta Tıraş, şunları anlattı: “Bizim otelimizdeki güvenlik konsepti sürecimiz inşaat planlama döneminden başladı. Yatırımı hayata geçirirken, mimariye uygun, hızla gelişen teknolojinin tüm imkânlarını kullanarak, maliyet denge analizleri ile hareket ettik. Danışman firmalarımız ile yoğun görüşmelerin yapıldığı süreçler yaşandı. Risk analizleri, Modüs Oparandileri, bulunduğumuz lokasyonun yapısını da atlamadan, lokal bütün resmi kuruluşlardan aldığımız destek ile oluşturduk.”

ACİL DURUM EYLEM PLANI

Güvenlik alanında çalışan personellerini seçerken; güvenlik altyapısı ve mantığı olan, özgüveni yüksek, beklentisi olan, sorumluluklarını bilen ve yerine getirebilen, gündemi takip eden, sosyal hayatın içinde var olan, kariyer hedefi olan kişileri seçtikletrini anlatan Tıraş, global bir marka oldukları için ‘Acil Durum Eylem Planlarının’ her daim güncel olduğunun altını çizdi. Tıraş şöyle devam etti:

“Wyndham Grand Istanbul Europe’un marka standartları gereği ‘Acil Durum Eylem Planı’ kurumsal kimliğin olmazsa olmazlarından biridir. Bizim Acil Durum Eylem planımız her daim güncel bir plan olup, bununla ilgilenen içeride kurduğumuz bir komitemiz var. Yıl içerisinde maksimum beş kez acil durum eylem planı ile ilgili konularda simülasyon yapıyoruz. Personelimizi bu simülasyonların dışında da, görev başı eğitimlerle bilgilendirdiğimiz çok zamanlar oluyor.”

Yekta Tıraş, otellerinde konaklayan misafirlerin güvenlik prosedürleri ile ilgili yorumlarından da bahsetti. Güvenlik tedbirlerinin son yıllarda yaşanan birçok olaydan sonra insanların algılarını olumlu yönde değiştiren bir ivme kazandığını vurgulayan Tıraş, “Biz turizmde konaklama işi yapıyoruz. Oluşturduğumuz güvenlik uygulamaları, ne insanları rahatsız edici bir boyutta, ne de caydırıcılık seviyesi düşük bir boyutta. Çok denge noktasında yapılan uygulamalar diyebiliriz. Bundan 10 sene önce ‘Ne olacak ki, bir şey olmaz mantığının’ artık olmadığını gözlemliyoruz. Bu sebepten dolayı da problem yaşamıyoruz” dedi.

EKİPMANSIZ GÜVENLİK OLMAZ

Yekta Tıraş’ın “Otellere ateşli, delici, kesici silahların sokulmamasını sağlamak için sadece kapıda bir dedektör bulundurmanın yeterli olup olmadığı konusundaki yorumu da şöyle: “Otellerin ekipman güvenliğinin sağlanması, bunları kullanacak personellerin eğitimi ve eğitim sonrasında yapılan uygulamaların denetimi, birbiri ile ilişkili kombinasyonlardır. Bu kombinasyonların hayata geçirilmesi de, Risk Analizleri ve Modus operandilere göre oluşan konseptlerdir. Güvenliği sağlarken fiziki güvenliğin yanında, ekipmanın faydası bu noktada hayati önem arz etmektedir. Kısacası ekipmansız bir güvenlik uygulaması asla olamaz.”

VATAN ŞAŞMAZ CİNAYETİNDE OTELDE BİR GÜVENLİK ZAFİYETİ OLDUĞUNU SANMIYORUM

İstanbul’da bir otel odasında öldürülen ünlü sunucu Vatan Şaşmaz cinayetini herkes gibi basından takip ettiklerini aktaran Yekta Tıraş, bütün otellerin acil durum eylem planlarında ve risk haritalarında buna benzer konular olduğunu ifade ederek, bu konu ile ilgili olayın gerçekleştiği otelin bir güvenlik zafiyetinin olmadığını düşündüğünü sözlerine ekledi. Tıraş, “Çünkü kanunlar çerçevesinde uygulanacak prosedürün atlanıldığı gibi bir durum gözükmüyor” dedi.

Exit mobile version