Site icon Turizm Günlüğü

Troia ile hedef: Turizmde sürdürülebilir çeşitlilik

2018 Troia Yılı kapsamında Çanakkale Tarih ve Kültür Vakfı tarafından sunulan Çanakkale On sekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Boz danışmanlığında yürütülen, Çanakkale Valiliği ortaklığında, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) ve Çanakkale Turistik Otelciler Derneği (ÇATOD) tarafından desteklenen “Çanakkale Aziz Paul Yürüyüş ve Kültür Yolu Projesi”nin değerlendirme heyeti ile birlikte bölgede keşif ziyaretleri yapıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anadolu Efes ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Fonu tarafında açılan “Gelecek Turizmde” başlıklı proje çağrısı kapsamında hazırlanan “Çanakkale Aziz Paul Yürüyüş ve Kültür Yolu Projesi” ile Çanakkale ili sınırlarında çok önemli alternatif bir turizm kalkınması hedefleniyor.

Kültür rotaları ve yürüyüş yollarına dünya genelinde çok yoğun artan bir ilgi olduğunu belirten yetkililer, “Türkiye Turizminin önemli lokomotiflerinden biri olan Lykya Yolu bunun en güzel örneklerinden birisi. Çanakkale Aziz Paul Yürüyüş ve Kültür Yolu ile birlikte Alexandria Troas’tan Assos’a olağanüstü bir tarih ve kültür yolculuğu sunuluyor. Bu kapsamda bu proje ile özellikle İncil’de yer alan Aziz Paul’un yolculuğu konu alınarak inanç ve kültür turizmi açısından uluslararası ölçekte çok büyük bir etki yaratılması hedefleniyor” dediler.

PROJE 200 BAŞVURU ARASINDAN SEÇİLDİ

“Çanakkale Aziz Paul Yolu Projesi”nin Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anadolu Efes ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Fonu tarafından açılan “Gelecek Turizmde” başlıklı programdan faydalanabilmesi için yapılan 200 başvuru arasından seçilerek ilk 16 proje arasına girdiğini belirten yetkililer, “Gerçekleştirilen bölgedeki keşif ziyaretinde İl Kültür Turizm Müdür Yardımcısı Sedat Arslan, ÇTSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Kansu, ÇTSO Meclis üyesi ve ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer eşlik etti. Heyet sırasıyla proje rotasında bulunan Assos, Gülpınar, Apollon Sminteon ve Alexandra Troas’ta incelemelerde bulundu. Daha sonra Çanakkale Vali Yardımcısı Turan Yılmaz’ı ziyaret etti.

PROJE HAKKINDA GENEL BİLGİ

Proje, Aziz Paul’un 3. yolculuğu sırasında gemiden indiği Dalyan’dan (Alexandria Troas) başlayıp, Apollon Smintheion’dan geçerek Assos’a uzanıyor. Yürüyüş ve bisiklete uygun güzergah 60 kilometre civarını buluyor. Proje kapsamında güzergah, bölgenin tarihi ve doğal özellikleri ile zorluk derecesine göre oluşturulacak. Hedef kitle, Aziz Paul’un ayak izlerini takip ederek, İncil’de bahsi geçen yerleri ziyaret etmek isteyen turistler ile doğal, tarihi, kültürel zenginlikleri deneyimlemek isteyen, yürüyüş ve bisiklet tutkunu yerli ve yabancı turistler olarak belirlenmiş durumda. Proje ile bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasına, tarihi, kültürel ve doğal değerlerin korunmasına ve geliştirilmesine katkı sağlanacak.

PROJE YERİ NERESİ?

Çanakkale Aziz Paul Yolu, Dalyan köyü antik limandan başlayarak Tavaklı, Babadere, Kösedere, Tuzla, Gülpınar, Kocaköy, Bademli, Koyunevi, Balabanlı, Bektaş, Kuruoba, Korubaşı ve Behramkale köyleri güzergahını takip ederek Assos Antik Limanda sona eriyor. Yürüyüş ve bisiklete uygun güzergah 60 kilometre civarını buluyor. Güzergah üzerinde kazı çalışmaları devam eden Alexandria Troas, Apollo Smintheion ve Assos gibi antik kentler ile kazı yapılmayı bekleyen Kolonai, Neandreia ve Polymedion gibi antik kentler ve Roma döneminden kalma yol, köprü, su kuyuları gibi tarihi eserler bulunuyor. Proje Çanakkale’nin Ezine ve Ayvacık ilçeleri sınırları içerisinde kırsal kesimde yer alıyor.

Exit mobile version