Site icon Turizm Günlüğü

Çin turizminin güçlü ve zayıf yönleri!

TÜRSAB ile Turizm Akademisyenleri Derneği (TUADER) işbirliğinde hazırlanan “Turizm Sektör Raporu 2017 Ocak-Haziran” yayınlandı. Türk turizmi genel verilerinin yanı sıra, turizmde öne çıkan destinasyonlarımıza dair değerlendirmelerin, özel dosya ve analizlerin yer aldığı ayrıntılı raporu Turizm Günlüğü olarak özel haberlerle okuyucuyla buluşturacağız. Rapordan ilk haberimizi turizmin yükselen değeri Çin ile başlatıyoruz.

Sahip olduğu kalabalık nüfusu sebebiyle Çin turizmi sadece yabancı turistlere dayalı değil, aynı zamanda iç turizm faaliyetlerine dayalı olarak gelişmektedir. Son yıllarda dünya hareketlerinde Çin oldukça ilgi çeken bir pazardır. Çin Ulusal Turizm İdaresi, ülkede turizm konusunda sorumlu olan birimdir. Bu birimin 20 ülkede 15 adet ofisi vardır. Japonya, Singapur, ABD, Kanada, İngiltere ve Fransa bu ülkelerden bazılarıdır. Özellikle ABD’de yer alan turizm ofisi oldukça büyüktür ve Çin turizminin hedefleri için önemli bir yer teşkil etmektedir (BMI, 2017).

Çin turizminin mevcut ve gelecekteki durumunun anlaşılabilmesi için bu ülkenin SWOT analizinin incelenmesinde yarar vardır. Buna göre, Çin turizminin güçlü ve zayıf yönleri ile fırsat ve tehditleri aşağıda yer alan tabloda belirtilmektedir (BMI, 2017).

Çin Turizminin SWOT Analizi

Güçlü Yönler
Dış turizmdeki dalgalanmalara karşı direnç oluşturabilecek iç turizm
İlk kez veya tekrarlı gelen turistler için tarihi, kültürel ve doğal çekicilikler zenginlikler
Güçlü devlet desteği
Bağlantı noktalarına sahip güçlü bölgesel pazarlar

Zayıflıklar
Turizm faaliyetlerine devletin yoğun bir şekilde müdahil olmasının doğrudan yabancı yatırımlara engel teşkil etmesi
Birçok bölgede alt yapı gelişmekte fakat kırsal alanların yeterli düzeyde gelişmemesine bağlı olarak turistler için belirli yerlere ulaşım bulunmamakta
Pekin ve Şangay gibi şehirlerdeki yüksek otel fiyatları
Büyük şehirlerin dışında İngilizce bilen kişi sayısının az olması
Vize sınırlamaları

Fırsatlar
Orta ve uzun vadede pazarın liberal bir hale gelmesine bağlı olarak turizmin yabancı yatırımlara açılması
Bazı vize uygulamalarındaki yumuşama ile ziyaret sayılarında artış beklenmesi
Alt yapı yatırımlarını ulaştırma ve konaklama sektörlerine katkı sağlaması ve gelecek yatırımların için temel teşkil etmesi
İnsan kaynağına ve alt yapıya yapılan yatırımlarla beraber iç turizm hareketleri de dikkate alınınca, Çin’deki birçok bölgenin turistler için ulaşılabilir hale gelmesi

Tehditler
Turizm pazarının uluslararası ekonomideki düşüşlerden etkilenmesi
Bölgesel güvenlik sorunları
Önemli şehirlerdeki hava kirliliği sorunu
Kaynak: BMI, 2017

Çin Turizm Gelirleri

1990 yılında turizm gelirlerinde dünyada 25. sırada olan Çin, 1998 yılında 7. sıraya kadar yükselmeyi başarmıştır. 2016 yılına gelindiğinde Çin, turizm gelirleri sıralamasında 4. basamakta yer almıştır. Çin’i turizm gelirlerinde yalnızca; Taylanda, İspanya ve ABD geçebilmiştir.

Çin’e Gelen Turist Sayıları

1990 yılında ülkeye gelen turist sayısında Çin dünya sıralamasında 12.sırada yer almıştır. 1998 yılına gelindiğinde bu ülke 6. sıraya, 2015 yılında ise 4. sıraya kadar yükselmeyi başarmıştır. 1990 yılından 2015 yılına kadar turist sayılarında Çin 4.42 katlık bir artış sağlamıştır. Aynı yıllar arasında, dünyada uluslararası turistlerin sayısı ise sadece 1.72 katlık bir artışa erişmiştir. Dolayısıyla, dünya turizm hareketlerindeki artışın neredeyse üç katı bir artış hızını yakalamıştır. Son olarak 2016 yılında Çin 59 milyon civarında turist ağırlamayı başarmıştır. Çin için temel pazarların en başında Güney Kore bulunmaktadır. Bu ülkeyi sırası ile Japonya, ABD, Rusya, Malezya, Filipinler, Moğolistan, Singapur, Hindistan ve Kanada takip etmiştir (BMI, 2017).

Çin’in Turizm Harcamaları

Çin, turizm harcamalarında dünyada önemli bir ülke konumundadır. 2010 yılında dünyada 3.sırada yer almış, 2015 yılında ise birinciliğe kadar yükselmeyi başarmıştır. 2010 yılında Çin, dünyadaki turizm harcamalarının %5,9’unu gerçekleştirmiştir. 2015 yılında ise toplam turizm harcamalarının % 23,2’sini Çin yapmıştır. Çin’in turizm harcamaları oransal olarak çok ciddi bir biçimde artmıştır. 2016 yılına gelindiğinde yine zirvede yer alan Çin toplam turizm harcamalarının %21,4’ünü gerçekleştirilmiştir.

Yukarıdaki tablolarda da görüldüğü üzere, Çin turizmi hem turist alan hem de turist gönderen ülkeler arasında önemli bir konumda yer almaktadır. Çin, turist ağırlayan ülkeler için önemli bir kaynak haline gelmiştir ancak aynı zamanda kendisi de ciddi miktarda turisti ülkesine çekebilmektedir. Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan Seyahat ve Turizm Rekabetçilik Endeksinde Çin, genel değerlendirmede 15. sırada yer almıştır. Gelir ve turist sayısı bakımından elde ettiği başarısı göz önünde bulundurulduğunda, Çin’in bu endekste gerilerde kaldığı görülmektedir. En büyük başarısı 1.lik elde ettiği kültürel kaynaklar ve iş seyahatleri başlığı olmuştur. En başarısız olduğu alan ise çevresel sürdürülebilirliktir. 136 ülkenin incelemeye alındığı bu sıralamada Çin, 132. sırada kendine yer bulmuştur (WEF, 2017).

Exit mobile version