Demir Çağı’ndan bu yana mobilya ve bezeme sanatında kullanılan motiflerin, formların hikâyeleri “Antakya Mobilyası: Motiften Koleksiyona” kitabında bir araya getirildi.
Antakya Mobilyacılığını Geliştirme Projesi (ANMOGEP) kapsamında hazırlanan ve Antakya Sanayi ve Ticaret Odası tarafından kitaplaştırılan eserin ilk bölümü; Antakya’nın tarihini ve özgün söyleşilerle mobilya tarihini anlatırken, ikinci bölüm kenti çevreleyen yerleşkelerden derlenen motiflerin anlamlarına, hikâyelerine yoğunlaşıyor; son bölüm ise Antakya Mobilyasına ve öncü koleksiyonlarına ayrıldı.
Markalaşma Uzmanı Burcu Arıkan’ın yönetiminde; Gazeteci-Yazar Tuba Çameli tarafından yayına hazırlanan kitap için; Hatay yöresinde 317 motif-form tespit edilip fotoğraflandı ve hikâyeleri derlendi. Araştırma süresince; Gazeteci-Yazar Lora Çapar ve Akademisyen Ayşegül Karakelle motifleri yorumlarken, Arkeolog Jozef Naseh ve Arkeolog Kenan Yurttagül ile yaşayan en eski mobilya ustalarından Ferit Bilen’in anlatımları derlendi. Motiflerden esinlenerek klasik, neo-klasik takımlar ve modern aksesuarlardan oluşan yeni mobilya tasarımları geliştirildi.
“YAPTIKLARIMIZI GÖRÜNÜR KILMAYI HEDEFLİYORUZ”
Antakya mobilyasını hem iç hem de dış pazarda bölge lideri haline getirmeyi hedeflediklerini belirten Antakya Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Çinçin “Proje kapsamında 3 ayrı tasarımcı tarafından hazırlanan ve Antakyalı mobilya firmalarımızın üretimini gerçekleştirdiği 63 parçadan oluşan toplam 15 koleksiyonu önce İstanbul’daki İMOB fuarında sergiledik ve patent başvurularını yaptık. Projede kazandığımız deneyimler ve kurulan iletişim ağları ile geleneksel yöntemlerle üretim yapan KOBİ’lerimizin rekabet gücünün tasarım odaklı üretim geliştirme, pazarlama ve üretim destekleriyle artırılabileceğini ve niş pazarlar yaratabileceğimizi düşünüyor, projenin son yılında bugüne kadar yaptıklarımızı görünür kılmayı hedefliyoruz. Proje kapsamında kurduğumuz ve bu yıl kasım ayı içinde açılacak olan Antakya Mobilyası Ortak Üretim Merkezi ile de bu çalışmaların sürdürülebilirliğini amaçlıyoruz” dedi.
ULUSLARARASI TASARIMCILARIN ÇİZİMLERİ DE VAR
Endüstriyel tasarımcılar ile Antakyalı ahşap ve mobilya ustaları tarafından hazırlanan koleksiyonlar, geçmişten günümüze Antakya ve civarında yaşamış farklı medeniyetlerin ustalıklarını, kültürünü ve estetiğini bir araya getiriyor.
Kitapta Sergio Perez Fortea ve Sezgin Akan gibi uluslararası tasarımcıların neo-klasik ve modern tarzlardaki mobilya-koleksiyon çizimleri bulunuyor. Antakya, antik çağda “Orientis Apicem Pulcrum” yani Doğu’nun Kraliçesi olarak anılırdı. Proje kapsamında öne çıkan koleksiyonlardan biri de Ahşap ve Oyma Ustası Ali Altun tarafından hazırlanan, kentin kültür belleğinde ölümsüzleşen Doğu’nun Kraliçesi için tasarlandı.