Gastronomi, ulusal turizm politikalarında yerini aldı

Last Updated on 11 Aralık 2017 by Yaşar Çelik

Geleceğe yönelik ulusal bir turizm politikası oluşturmak amacıyla düzenlenen 3. Turizm Şurasında gastronomi turizminin önemini vurgulayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Dünya’da başka hangi ülkede ülkemizdeki gibi zengin bir mutfak kültürü olabilir, bizimle aşık atabilecek kaç ülke bulunabilir” dedi.

Oluşturulan ulusal politikalarla gastronomi turizminin geleceğine dair adımların atıldığı toplantıda, 8 Bakanlığın da gastronomi turizmini sahiplenmesiyle, gastronomi ulusal turizm politikalarında yerini alacak.

Türk mutfağını dünyaya tanıtmak amacıyla Gastronomi Turizmi Derneği’nin uzun süren çabaları sonucunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı’nın gastronomi turizmini sahiplenmesi akabinde Ankara’da düzenlenen 3. Turizm Şurası, kamu kurum ve kuruluşları, meslek örgütleri, turizm sektörü, sivil toplum kuruluşları ve akademik camiadan pek çok kişinin katılımı ile 1-3 Kasım tarihleri arasında gerçekleşiyor.

“ÖNEMLİ OLAN GASTRONOMİ ZENGİNLİĞİMİZE HAKKINI VEREBİLMEK”

Ülkemizin marka tescilli ürünlerine ve UNESCO tarafından gastronomi şehri unvanı verilen ve dünyanın en seçkin mutfakları arasında yerini alan Gaziantep’e değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Önemli olan bu zenginliği hakkıyla değerlendirebilmektir. Dünya’da başka hangi ülkede ülkemizdeki gibi zengin bir mutfak kültürü olabilir, yeryüzünün hangi köşesinde bu denli köklü ve farklı medeniyetlerin izleri sürülebilir, bizimle aşık atabilecek kaç ülke bulunabilir. Örneğin, Gaziantep gastronomi alanında UNESCO’nun ‘yaratıcı şehirler’ dalına katılmıştır. Şanlıurfa’nın UNESCO’ya müzik alanında yaptığı başvuru kabul edilmiştir. Pek çok şehrimiz kendileriyle özdeşleşmiş ürünlerine sahip çıkarak coğrafi işaretlerini almaya başlamışlardır” şeklinde konuştu.