Göreme’den gastronomi turizmine katkı

Last Updated on 11 Aralık 2017 by Yaşar Çelik

Göreme Belediyesi, Kapadokya Üniversitesi’nin Aşçılık ve Gastronomi bölümlerinin uygulama mutfağını “eğitim mutfağı” projesi için Göreme Belediye Binası yanındaki çok amaçlı salonu tahsis etti.

Eğitim mutfağının Göreme’de olmasıyla Göreme’nin tam anlamıyla bir gastronomi merkezine dönüşeceğini söyleyen Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil, “Eğitim mutfağı bölge halkına ve turistlere eğitim hizmetleri verecek ve bölge turizminde yemek kalitesini artıracaktır” diye konuştu.

Kapadokya yemek kültürüne 14 yıldır yemek festivali düzenleyerek hizmet verdiklerini belirten Cingil, sözlerine şu şekilde devam etti: “Gastronomi alanında önemli işlere imza atan öğrencileriyle tanınan Kapadokya Üniversitesi’nin eğitim mutfağı bölgede özellikle misafirleri oda-kahvaltı şeklinde konaklayan butik işletmeleri çok olumlu etkileyeceğini düşünüyorum.”

TURİZM GELİRLERİNİN ÖNEMLİ BİR KISMI GASTRONOMİ TURİZMİNDEN GELİYOR

İnsanlar kısıtlı seçenekler üzerine kurulu kitle turizminden uzaklaşmaya başladı. Genellikle daha maliyetli olmasına karşın ilgi alanları doğrultusunda kendi seyahat planını yapan ve bireysel gezen turist sayısı gün geçtikçe artıyor. Günümüz turisti gittiği bölge kültürüne uyum sağlamayı seven, kültürün tüm öğelerini görmek ve yaşamak isteyen bir yapıya sahip. Alternatif turizm çeşitlerinin geliştirilmesi, yoğun rekabet ortamında ülke, destinasyon ve işletmelere önemli avantajlar sağlıyor. Alternatif turizm çeşitleri içerisinde ise gastronomi turizmi son yıllarda özellikle dikkat çekiyor. Dünyada turizm gelirlerinin önemli bir kısmının gastronomi turizmi ile sağlandığı bilinen bir gerçek.

Seyahatlerini lezzet duraklarına göre yapanların sayısı hızla artmakta ve gastronomi, giderek artan sayıda insan için temel bir seyahat motivasyonu hâline gelmekte. Öyle anlaşılıyor ki hızla küreselleştiği söylenen dünyada insanlar yöresel lezzetlerin önemini farketmeye başladı. Gastronomi turizminin bir özelliği de rekabet hâlinde olunan diğer destinasyonlar tarafından taklit edilememesi ve sezona bağlı kalmayıp 12 ay boyunca devam etmesi.

GASTRONOMİ TURİZMİ 3 UNSURDA YATIYOR

Yeme-içme kültürü üzerine kurulu olan ve insanların ilgisini çeken etkinlikler gastronomi turizmi açısından oldukça önemli. Dünyanın en zengin mutfakları arasında yer alan Türk Mutfağı, doğru bir konumlandırma ve oluşturulacak ilgi çekici bir imajla, destinasyonlarımızın markalaşmasına büyük katkılar sağlayabilir.

Gastronomi turizminin kökeni tarım, kültür ve turizmde yatıyor. Bu üç unsur; gastronomi turizminin bölgesel bir çekicilik ve deneyim olarak pazarlanmasına ve konumlandırılmasına fırsat sağlıyor. Tarım, ürünü sunmaktadır. Kültür, tarihi ve otantikliği; turizm ise alt yapıyı ve hizmetleri sağlamaktadır. Bu üç unsur Kapadokya’da fazlasıyla mevcut.

Göreme Belediyesi’nin bu alanda Kapadokya Üniversitesi ile işbirliği yapma kararı, Göreme’nin bir gastronomi merkezine dönüşmesinde oldukça önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.