2018 Troia Yılı Uluslararası fuarların gözdesi

Last Updated on 12 Kasım 2017 by Yaşar Çelik

10-12 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen ve 18 ülkeden 600 uluslararası katılımcının yer aldığı “33.Philoxenia Selanik Turizm Fuarı”nda Türkiye standında yer alan Çanakkale ve 2018 Troia Yılı yine ön planda yer aldı.

Fuarda Çanakkale’yi temsilen Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği (ÇATOD) adına ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, Genel Sekreter Salih Yüksel, Yönetim Kurulu Üyesi Şenol Dağınık, Gökçeada Belediye Başkan Vekili Ertuğrul Eser, Eceabat Belediye Meclis Üyeleri Metin Övün, Timur Koşal, Gelibolu Belediye Başkan Vekili Kemal Tarım ve ÇATOD Dernek Sekreteri Sevinç Kıraç hazır bulundu.

TÜRKİYE STANDININ PARLAYAN YILDIZI ÇANAKKALE VE 2018 TROİA YILI OLDU

ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer “33.Philoxenia Selanik Turizm Fuarı’nın geçen yıllara kıyasla oldukça hareketli geçtiğini belirterek, “2017 yılında Yunanistan turizm gelirlerinde ve sayılarda tüm zamanların rekorunu kırdı. Buna müteakip bu yıl fuarda çok sayıda Yunan tur operatörü, seyahat acentesi ve otel katılım sağladı. Çanakkale’mizi, 2018 Troia Yılını Yunan tur operatörlerine, Yunan medya mensuplarına, Selanik Konsolosumuza, Ticaret Ataşemize,Türkiye’yi temsil eden bakanlık yöneticilerine, Türkiye standında yer alan seyahat acentelerimize ve bölge temsilcilerine var gücümüzle anlattık. 2018 Troia Yılı ile tüm muhataplarımızın heyecanlandığını görmekten çok mutluyuz. Bu yıl Yunanlı muhataplarımızla önemli toplantılar gerçekleştirdik. Yunanistan pazarından 2014 yılında Türkiye’ye gelen sayı 804 bin ile en üst rakamına ulaşırken, sonraki yıllarda gerileme oluştu. 2016 sonunda bu rakam 593 bin kişiye geriledi. Türkiye’den Yunanistan’a gidiş sayısı 2015 de 1 milyon 150 binden 2016 sonunda 798 bin kişiye geriledi. Bu nedenle tüm komşularımız ile gelişen turizm hareketini çok önemsiyoruz. Toplamda 90 milyon civarı olan 2 ülke arasında turizm hacminin çok daha yukarı çıkması gerekiyor. Çanakkale’mizin Yunanlılar tarafından Türkiye tercihlerinde aldığı ziyaret payı %9 civarında. %65 ile İstanbul açık ara önde. Çanakkale’nin bu oranı yukarı çıkarabilecek çok önemli avantajları var. Adalar ile yakın ilişkilerimiz, ortak antik değerlerimiz, tarihsel ilişkimiz, ortak mutfağımız, benzer alışkanlıklarımız gibi. Selanik Makedonya Üniversitesinin yaptığı araştırmada Yunanlı Turistleri Türkiye ile cezbeden faktörler arasında tarihsel zenginlik ve yemek kültürü önde gelen konular arasında. Çanakkale’mizin bu 2 konuda çok önemli artıları var” dedi.

“2018 TROİA YILI ÇOK ÖNEMLİ BİR PROJE, BİZ ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”

Başkonsolos Orhan Yalman Okan da yaptığı konuşmada 2018 Troia Yılı Projesini çok önemsediklerini belirterek, özellikle bu konuda yıl içinde gerçekleşecek faaliyetleri destekleyeceklerini belirterek, bu çerçevede Selanik Üniversiteleri ile Troia başlıklı seminer, toplantılar ve 2018 Troia Yılı etkinlik tanıtımlarının öncelikli destek alanları olacağını söyledi.

“2018 YILINDA HERKESİ TROİA VE ÇANAKKALE’YE BEKLİYORUZ”

Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Aydın da konuşmasında Bakanlık olarak 2018 Troia Yılını önemsediklerini, 2018 Yılı boyunca tüm yurtdışı turizm fuarlarında tasarım ve tanıtımlarda Troia öncelikli temaların başında yer alacağını ifade etti. Cengiz Aydın ayrıca fuarda gerçekleştirilen Türkiye Yunanistan Turizm İşbirliği Toplantısında Yunanlı basın mensuplarını ve tur operatörlerini 2018 Troia Yılında Çanakkale’ye davet etti.

YUNAN TUR OPERATÖRLERİ VE LİMNİ HEYETİ İLE ÖNEMLİ TOPLANTILAR YAPILDI

ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, Fuar boyunca Limni Belediye Başkanı, Limni Turizm Derneği Başkanı, Otelciler Birlik Başkanı, Tur Operatörleri, Yunanistan Turizm Tanıtma Araştırma Daire Başkanı, Kuzey Ege Seyahat Acenteleri Başkanı ile toplantılar gerçekleştirdiklerini belirterek; “Limnili dostlarımız ile ortak Ege Yemekleri Festivali düzenleme konusunda fikir birliğine vardık. Geçmiş yıllardaki önemli konulardan biri Limni ile Çanakkale arasında deniz ulaşımı konusuydu. Bu konu üzerinde birlikte çalışıyoruz. Bu sefer kaldığımız yerden başlayarak başarmak istiyoruz. Limni Adası ile çok ortak değerimiz var. Limni 1. Dünya Savaşı’nda önemli lojistik noktalarından biri. Avustralyalılara ait anıt ve mezarlar,Türkiye’de de takip eden on binlerin olduğu söylenen Niyazi Mısri isimli kanaat önderinin mezarı Limni’de. 2018 yılında Limni’ye Avustralya’dan Atina aktarmalı 600 Euro civarı bedelle uçak seferleri başlayacağı bildirildi. Çok sayıda tarifeli ve charter uçak adaya iniyor. Gökçeada Uğurlu Limanı ile Limni Plaka Limanı arası 12 mil, 30 dakika civarı. Çanakkale Limni arası ise yaklaşık 2 saat. Bu potansiyel Çanakkale için çok önemli bir konu” dedi.

TÜRKİYE YUNANİSTAN TURİZM İŞBİRLİĞİ TOPLANTISINDA 2018 TROİA YILI VE ÇANAKKALE KONUŞULDU

Öte yandan Selanik Fuarı çerçevesinde düzenlenen işbirliği toplantısında Makedonya Üniversitesi tarafından hazırlanan Yunanlı turistlerin Türkiye ile ilgili görüşlerini içeren istatistik araştırması sunuldu. Türkiye adına Selanik Başkonsolosu Orhan Yalman Okan, Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Aydın, Türob Başkanı Timur Bayındır konuşma yaptı. 2018 Troia Yılının da anlatıldığı toplantıda Cengiz Aydın konuşmasının sonunda tüm Yunanistan medyasını ve tur operatörlerini Çanakkale’ye davet etti. Ayrıca toplantıya katılan tüm katılımcılara 2018 Troia Yılını anlatan kitapçık ve broşürler, 2018 Troia Yılı rozetleri dağıtıldı.