“Bir Kazı Hikayesi: Çatalhöyük” sergisinin süresi uzatıldı

Last Updated on 14 Kasım 2017 by Turizm Günlüğü

Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nin (ANAMED) “Bir Kazı Hikâyesi: Çatalhöyük” sergisinin süresi, sanatçı Refik Anadol’un sergi kapsamında ürettiği medya enstalasyonunun dahil edilmesiyle 14 Ocak tarihine kadar uzatıldı.

Çatalhöyük’te 25 yıl boyunca yürütülen bilimsel araştırmalarda kaydedilen 250 bin buluntuya ait 2,8 milyon girdi yapay zekâ algoritmaları kullanılarak hazırlanan ve 14 Kasım’da izleyicilerle buluşan eserler sergi sonuna kadar Beyoğlu’ndaki ANAMED’de görülebilir.

Arçelik’in teknoloji sponsorluğu ve PATTU Mimarlık’ın tasarımıyla kurulan eser, yapay zekâ algoritmaları kullanılarak hazırlanan, Türkiye’deki ilk kültürel miras çalışması olma özelliği taşıyor. Arkeolojik bağlamda bu boyuttaki bir veri kaynağı ilk defa sanatsal çerçevede değerlendiriliyor.

DİJİTAL KAYNAK ÖZELLİĞİ TAŞIYOR

Her birinin birbirine bağlı olduğu milyonlarca veriden oluşan arşiv, karmaşık veri setlerinin erişilebilirliğini kolaylaştıran ve yeni yorumlara imkân sağlayan dijital bir kaynak olma özelliği taşıyor.

Arşivde, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Çatalhöyük yerleşmesindeki kazılarda keşfedilen bina, birim ve öğelere ait bilgiler, buluntuların özellikleri, araştırma raporları, teknik çizimler ve fotoğraflar yer alıyor.

9 BİN YIL ÖNCESİYLE KÖPRÜ VAZİFESİ GÖRÜYOR

Arçelik sponsorluğunda 24 ekrandan oluşan bu medya enstalasyonu, 21. yüzyılda bir kültürel miras alanının ve onun evrensel değerinin bilincinde, Çatalhöyük’ü veriler aracılığıyla günümüze taşıyarak 9 bin yıl önceki yaşam, araştırmacıların bulguları ve izleyici arasında bir köprü kuruyor.