Her 3 çağrıdan biri, otel odasını sattırıyor

Neredekal.com Genel Müdürü Özkan Hacıoğlu

Last Updated on 21 Kasım 2017 by Yaşar Çelik

Türkiye’nin en çok ziyaret edilen otel araştırma-fiyat kıyaslama sitesi Neredekal.com’un Genel Müdürü Özkan Hacıoğlu, “Müşteriler ile oteller arasındaki en iyi aracı konumuna gelmemezin nedeni, en fazla seçeneği en uygun fiyatla sunan platform olmamızdır” dedi.

Türkiye’de 13.000 konaklama tesisi listeleyip, 3000’den fazla otelle direkt anlaşmalı ve 20’ye yakın tatil şirketi ile de partnerlik yapan Neredekal.com, Türkiye’nin en çok ziyaret edilen otel araştırma-fiyat kıyaslama sitesi. Neredekal.com’un kurucusu ve Genel Müdürü Özkan Hacıoğlu, 10 yılda müşteriler ile oteller arasındaki en iyi aracı konumuna nasıl geldiklerinin başarı hikâyesini turizmgunlugu.com’a anlattı.

“KÜÇÜK OTELLERİ TANITMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK”

Neredekal.com‘u 2007’nin 1 Mart’ında yayın hayatına geçirdik. O tarihten bugüne 10 yıl ve 11 sezon geçti, model de bayağı evrildi. İlk başladığımızda insanların pek bilmedikleri ama bilseler muhakkak gitmek isteyecekleri yerleri tanıtan bir platformduk. Gelir modeli olarak da daha ziyade o bölgelerde çok büyük pazarlama bütçesi olmayan otelleri tanıtarak para kazandık. Büyük tur operatörlerinin ağzının suyunu akıtan Bodrum, Kemer, Alanya, Marmaris gibi yerlere gitmek yerine daha az taşlaşmış olan Marmaris’in üst tarafında Datça yarımadasındaki Palamutbükü, Ovabükü, Hayıtbükü; Antalya’nın batısındaki Olympos, Adrasan, Kaş gibi yerleri tanıtmak ve oradaki tesislere potansiyel müşteri göndermek maksadıyla yola çıktık. Ben, kardeşim ve asistanımız olmak üzere üç kişi işe başladık. Elimize çantaları alıp yola döküldük! İktisatçılar, ‘Son yüzyılın en büyük buluşu kredi kartıdır’ derler… Ben de kendi açımdan bakınca, ‘Son yüzyıldaki en büyük devrim internettir’ diyorum. İnternet birbirimizi inanılmaz derece yakınlaştırdı. Eskiden olsa bir gazete veya dergi için konuşuyor olacaktık ama şimdi sizinle bir internet sitesi için bu röportajı yapıyoruz.

Neredekal.com Genel Müdürü Özkan Hacıoğlu ile Kozyatağı’ndaki ofislerinde bir araya geldik.

“BİR ANLAMDA MİSYONERLİK YAPTIK!”

Biz ilk sahaya çıktığımızda insanlara aslında bir anlamda misyonerlik yaptık. Koca koca kataloglar veya altın rehberler gibi şeyler üzerinden tesisler tanıtılırken biz çıkıp insanlara dedik ki ‘Artık internet diye bir şey var, otelinizin fişini biran önce buraya takmamız lazım!’. Ama 10 yıl önce gittiğimizde otellerde internetin olması bile lükstü. Sadece 10 yıl öncesinden bahsediyorum… İnterneti olan otellerde de kablo yetişirse ancak internete bağlanabiliyordunuz. Facebook’un, Twitter’ın Türkiye’de neredeyse hiç bilinmediği, instagramın icat edilmediği, WhatsApp’ın henüz olmadığı, iPhone’un tanıtılmadığı, telefondan internet kullanımının hemen hemen olmadığı bir dönem… Bu son 10 yıl iletişim kanalları ve internet sektörü için inanılmaz derecede hızlı bir dönem oldu. İnternet, artık çok büyük bir kitle tarafından başında her gün saatlerin geçirildiği bir kanal artık. Tüm bu gelişime paralel olarak Neredekal.com Türkiye’de en fazla ziyaret edilen seyahat sitelerinden birisi, kendi kanalında ise Türkiye’nin açık ara en fazla ziyaret edilen ve tercih edilen internet yatırımı oldu. İlk zamanlar günde 1.000-1.500 ziyaretler bizi tatmin ederken şu an günde 350.000 tekil ziyaret gördüğümüz günleri tevazu ile karşılıyoruz.

“EN ÇOK ZİYARET EDİLEN ÜÇ SİTEDEN BİRİYİZ”

2010 yılında, alanında Türkiye’nin en vizyoner gruplarından birisi olan iLab Ventures Holding bize yatırım yapmak istedi. Kariyer.net, sigortam.net, arabam.com, emlakjet.com ve cimri.com’un sahibi olan iLab Ventures Holding ile ortaklık görüşmelerimiz 6 ay sürdü. 2010 yılı Haziran ayının sonunda bir anonim şirkete evrilerek iLab Ventures Holding iştiraklerinden biri olduk. Aslında bizim o dönemde finansal bir arayışımız yoktu. Toplamda 9 çalışanı olan bir firmaydık ama içerideki herkes gerçekten 5 insan gücünde çalışıyordu. Ve satış kökenli olmamızdan dolayı yaptığımız işi paraya çevirmekte hiç zorlanmadık. Bize yatırım yapan iLab Ventures Holding de temel olarak internet üzerine yatırım yapan bir kuruluş. Gelecek potansiyeli gördükleri şirket ve sektörlere yatırım yapıyorlar. Bu birleşmenin iki taraf açısından da faydası oldu: Bugün geldiğimiz büyüklüğe, onlar olmasaydı belki beş sene sonra erişecektik. Onlar da o gün değil de bugün bize yatırım yapsalardı, belki bugünkü değerlemenin 5-10 katı bir değerleme yapacaklardı. iLab Ventures Holding’in toplamda 10 tane internet şirketi var. Dolayısıyla sadece finansal olarak değil, bilgi birikimi olarak da bize ciddi anlamda katkı sağladılar. Bir de zamanında randevu almakta dahi çok zorlandığımız yerlerde artık daha üst pozisyonlarla çok daha rahat görüşüp çözüm bulabilir hale geldik. Yutabileceğimiz lokmalar büyüdüğü için biraz daha hızlı evrildik. Son dört yıldan beri de Türkiye’nin turizm alanında en çok ziyaret edilen ilk üç sitesinden birisiyiz.

“KURUMLARA SATIŞ YAPAN BİR İNTERNET ŞİRKETİYİZ”

Dışarıdan bakıldığında pek çok insan bizi acentalar gibi otel satarak para kazanan bir kurummuşuz gibi düşünüyor. Oysa biz oda satarak değil, otellere ya da otelleri satan kurumlara hizmet satarak para kazanan bir şirketiz. Oteller Neredekal.com’da kalmak için bize yıllık bir bedel ödüyorlar. Bulunma bedeli, reklam bedeli, tanıtım bedeli vs. nasıl isimlendirirseniz… Ya da otellerini satmak amacı veya yükümlülüğü olan ETS Tur, Jolly Tur, tatil.com, tatilsepeti.com, Türkiye’de kapanıncaya kadar booking.com gibi firmalar bizi bir tanıtım kanalı olarak kullanıyorlar. Dolayısıyla biz turizm sektöründeki kurumlara satış yapan bir internet şirketiyiz.

“NEREDEKAL.COM BİR REFERANS SİTESİDİR”

Nasıl ki bir emlakçı, elindeki envanteri satabilmek için sahibinden.com’da yer alarak yıllık bir bedel ödüyorsa… Nasıl ki bir oto galerisi arabam.com’a yıllık bir bedel ödeyerek elindeki arabaları oraya koyuyorsa… Bizim için de durum aynen öyle. Bütün kurumsal müşterilerimizin arka tarafta bir kullanıcı paneli var, ön tarafta gördüğünüz her şeyi bizden bağımsız olarak kendileri güncelleyebiliyor. Ve biz bütün potansiyel müşterileri direk olarak otele ya da tur operatörüne yönlendiriyoruz. Hâsılı burası bir referans sitesi. İsmimizle müsemma; nerede kalacağınıza burada karar veriyor günün sonunda da otelin kendisinden ya da o oteli satan aracı bir kurumdan bunu satın alabiliyorsunuz. Biz kurumlara fatura kesiyoruz ki bu ya oteldir ya da tur operatörüdür.

“BU İŞ DE YAVAŞ YAVAŞ DİJİTALİZE OLUYOR”

Tur operatörlerinin insanlara temel olarak sağladıkları şey, bir nevi danışmanlıktır. İnsanlar x ya da y operatöre gittiklerinde kapıdan girerken aslında karar vermiş olarak gitmiyorlar. Kafalarında bir tane karar var: ‘Tatile gitmek istiyorum, şu tarih aralığında gitmek istiyorum ve şu kadar da param var’… Neredekal.com’un listeleme sağ kulvarında filtreleme dediğimiz şeyler var… Filtrelemeler konusunda tur operatörleri yardımcı oluyor. Ama bu aslında biraz daha konvansiyonel bir yöntem. Dikkat ederseniz sokak acentalarından ziyade bu iş de yavaş yavaş dijitalize oluyor. Yani insanlar ‘Şunu istiyorum, bunun için ödeyebilecek şu kadar param var ve şuralar olursa da hoşuma gider’ diye filtremeler yapıyorlar. Bizim en büyük artımız şu: Türkiye’de otel stüdyosunda turizm ya da özel belgeli yaklaşık 14-15 bin bandında tesis var. X tatil şirketi diyelim ki bunların 600 tanesiyle, y tatil şirketi 500 tanesiyle, z tatil şirketi ise 700 tanesiyle çalışıyor. Biz Türkiye’de açık ara en fazla otel listeleyen firmayız. Bir yerde bir otel varsa, o otel yüzde 99 ihtimalle Neredekal.com’da vardır. Diğerlerini ölçeklendirirseniz, oralardaki ihtimaller yüzde 5, yüzde 10’a düşmüş olur. Ancak bize gelip ana kriterlere göre kırdığında, aradığı oteli bulma ihtimali çok daha yüksek.

Neredekal.com Genel Müdürü Özkan Hacıoğlu, acentecilik yavaş yavaş dijitale kayıyor dedi.

“EN FAZLA SEÇENEK, EN UYGUN FİYAT”

Dolayısıyla şöyle bir filtreme yaptık: Ben Temmuz ayında sıcak bir yere gitmek istiyorum… Diyelim ki Antalya Kemer… Çocuğum var, açık havuzlu ve çocuk havuzlu olsun. Biraz daha filtrelemiş oldunuz. Bu şekilde bir acenteye gittiğinizde belki önünüzde 10 tane seçenek olacakken biz size 50 tane seçenek sunabiliyoruz. Çünkü herkesteki oteller bizde var. Bir de şu var; mesela bir otele karar verdik, Lale Otel olsun adı… Lale Oteli x sitesi 100 liradan, y sitesi 90 liradan, z sitesi 89 liradan satıyor… Bu şekilde 5-10 mecrada yapacağınız işlemleri bizde tek mecrada yapmış oluyorsunuz. Aslında biz otelciye ya da operatöre trafik gönderdiğimizde yüzde 70-80 ihtimalle olmuş bir müşteriyi gönderiyoruz. Antalya’da bizde yaklaşık 3 bin otel var… Bu üç bin otel içerisinden tüm bu kriterleri kırdıktan, fotoğraflarını görüp yorumlarını okuduktan, fiyatını ve operatörün adını gördükten sonra kuvvetle ihtimal bu insan o otelde kalacaktır. Ya sizden ya da sizin rakibinizden alacak ama kuvvetle ihtimal en azından bu kriterlerdeki bir otelde kalacak. Dolayısıyla en fazla kriteri sunma avantajımız var. Bu noktada size bir istatistik bir bilgi vereyim. İnsanlar yaz döneminde ya da yıllık izin neticesinde gittiğimiz 1 haftalık, 10 günlük tatiller için yaklaşık 40 günlük bir arama süreci güdüyorlar. Yani 40 günde karar veriyorlar. Ama bunu yaparken de ortalama 5 tane internet sitesine bakıp ondan sonra satın alma kararını veriyorlar. Aslında biz hem 5 tane farklı dizayndaki siteden hem de o 40 günlük stres dolu sancılı süreçten insanları kurtarmış oluyoruz. Senede bir kere tatil yapıyorsunuz ve bu noktada vereceğiniz yanlış bir kararın da telafisi yok. Seçtiğiniz otele gittikten sonra ‘Ben bundan vazgeçtim’ deyip başka bir şey alamıyorsunuz. O yüzden biz gerçekten nerede kalınabileceğiyle ilgili en doğru referansın alınabileceği siteyiz. Neredekal.com, en fazla seçeneği en uygun fiyatla sunan bir platformdur. Bizim zaten altını çizdiğimiz husus; en çok otel, en uygun fiyat.

“3 ÇAĞRIDAN BİRİNE SATIN ALDIRMAYA DEVAM EDİYORUZ”

Türkiye’de halihazırda iç pazarda otel satışlarının neredeyse yüzde 80’i halen telefonla yapılmaktadır. Bu da bizim biraz daha dokunsal insanlar olmamızdan kaynaklanıyor. Burası beşeriyetin ve beşeri ilişkilerin halen çok yüksek olduğu bir alan. Biz birebir çalıştığımız tüm otellere ve tüm operatörlere mülkiyeti bizde olan ama ucunda onların arandığı telefon numaraları tanımlıyoruz. Burada da Turkcell Superonline ile bir altyapı anlaşması yaptık ve 14 bin tane telefon numaramız var. Siz X bir oteli aramak istediğinizde, 0850 ile başlayan 4 haneli bir telefon numarasını çeviriyorsunuz. O numarayı aradığınızda bu çağrı direkt olarak o X otelin ön bürosuna gidiyor. Ve biz arka taraftan bir veri akışıyla onlara şunu söylüyoruz: ‘Sizi şu gün şu saatte arattık. Siz bu telefonu kaldırdığınızda 1 dakika 42 saniye konuştunuz’. Veyahut ‘Sizi bu numara aradı ama aradığında siz meşguldünüz’ diyerek ‘Push notification’ dediğimiz teknoloji ile otelcilere ya da operatörlere bilgi akışı sağlıyoruz. Bu sene 2 milyondan fazla çağrıyı yönlendirmiş olacağız. Turizmle ilgili büyük sıkıntıların yaşanmasına rağmen geçen sene yaklaşık 1.5 milyon civarında bir çağrı akışı sağlamıştık. Yıldan yıla ciddi oranda artan bir çağrı akışımız da var. Bu karşı tarafa giden çağrıların oda satışına dönüşme oranı da yaklaşık yüzde 34 civarında. Yani arayan 100 kişiden 34 tanesi aradığı yerde konaklıyor. Web sitelerinde siteyi ziyaret edenlerin yüzde 1’i satışa dönüşürse bu çok büyük bir başarı kabul edilirken turizmde gelen çağrıların yüzde 34 oranında satışa dönüşmesi muhteşem bir oran.”