Last Updated on 25 Kasım 2017 by Yaşar Çelik
Rusya’nın ardından Türkiye’nin en büyük turizm pazarlarından biri olan İngiltere’de de düşüş dururken, 2018’e yönelik ilk işaretler de olumlu. Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), İngiltere’de yaz dönemine yönelik Türkiye rezervasyonlarının yüzde 79 arttığını açıkladı.
Bu hızlı artış genel olarak düşük fiyat kaynaklı olsa da turizmde geleceğe dönük umutların artmasını sağladı. TÜROB Başkanı Timur Bayındır, işletmelerin daha fazla fiyat kırmamaları gerektiğini belirtirken, bir de uyarıda bulundu: “Bazı İngiliz turistlerin sahte hastalık ve kaza davalarına karşı dikkatli olun.”
Türkiye’nin en büyük turizm pazarlarında geri dönüş sinyalleri güçlendi. Rusya’daki hızlanmanın ardından yine en büyük pazarlarımızdan biri olan İngiltere’de 2018’e yönelik Türkiye rezervasyonları yüzde 79 arttı. Bu hızlı artış, genel olarak düşük fiyat kaynaklı olsa da turizmde geleceğe dönük umutların artmasını sağladı. Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), global turizm sektörünün barometresi olarak kabul edilen Londra WTM Turizm Fuarı sonrası İngiliz turizm pazarındaki mevcut durumu ve beklentileri içeren bir araştırma raporu hazırladı. TÜROB raporunda, Gfk Ascent verilerine göre, sonbahar dönemi itibariyle İngiltere’de, Türkiye’ye 2018 yılı yaz rezervasyonlarının bir önceki yıla göre yüzde 79 oranında arış göstererek 145 bin kişi olarak kaydedildiği belirtildi. 2016’nın aynı döneminde yaklaşık 82 kişi erken rezervasyon yaptırmıştı. Ancak İngiliz turistlerin 2018 rezervasyonlarında Türkiye’deki tüm bölgeler artış gösterirken, tek düşüş gösteren destinasyonun yüzde 33 gerileme ile İstanbul olması dikkat çekti.
Brexit turizmde Türkiye’ye olumlu yansır
TÜROB araştırmasında, İngiltere’den ülkemize gelecek turist sayısı bakımından duraklamanın sona ereceği, 2018’den itibaren turist sayısında artışa geçileceği tahmin edildiği ifade edildi. Özellikle Brexit sürecinin ardından Pound/Euro paritesine bağlı olarak AB ülkelerinde tatil masraflarının yükselmesinin beklendiği vurgulanan raporda, “Brexit sürecinde, pound’un Euro karşısında değer kaybetmesi tatil tercihlerini AB dışı ülkelere yönlendirebilir. İngilizler, AB ülkelerine girişte pasaport kuyruklarında kalabilir” denildi. İngiltere’de 2017 için en popüler tatil destinasyonlarının sırasıyla İtalya, ABD, Yunanistan ve Küba olduğu ifade edilen raporda, Türkiye’nin de en fazla ziyaret edilmesi planlanan ülkeler arasında yer aldığı vurgulandı.
Bayındır: ‘Fiyat düşür’ taleplerini dinlemeyin
İngiliz pazarıyla ilgili bir değerlendirme yapan TÜROB Başkanı Timur Bayındır, İngiliz turistlerin önceliğinin güvenlik olduğunu belirtti. Bayındır, “Ancak siyasi olayları fırsat görerek Antalya, Muğla gibi kitle turizme yönelik destinasyonlardan fiyat kırılması/indirilmesi talebinde bulunan birtakım tur operatörlerine maalesef bazı işletmeler olumlu cevap veriyorlar. İçinde bulunduğumuz durum ve risklerin fiyat ile bir bağlantısı bulunmadığından bu tür taleplere rağbet edilmemesi gerekir” dedi.
‘Sahte hastalıklara’ kanmayın
Bayındır, işletmelere ‘sahte hastalık ve kaza’ uyarısında da bulundu. İngilizlerin, tatilde sahte hastalık ve zehirlenme davalarının turizm endüstrisini olumsuz etkileyecek düzeye ulaştığına dikkat çejen Bayındır, İngiliz pazarına yönelik faaliyeti bulunan otellerin bu konuda dikkatli olmaları ve gerekirse hukuki açıdan yardım almalarının önem taşıdığını belirtti. Bayındır, şu bilgileri verdi: “Son yıllarda, İngiliz tatilciler tatillerinden döndükten sonra ‘hastalandım, zehirlendim’ gibi iddialarla tur operatörlerine, dolaylı olarak konaklama yaptıkları otellere ödedikleri ücretin onlarca katı miktarda tazminat davaları açmaları gündeme gelmeye başladı. İngiltere’de bazı hukuk firmaları tatile çıkan kişilere, oteli nasıl şikâyet edecekleri konusunda yol gösteriyor. Bu firmaların, sadece dava kazanılırsa avukat ücretinin doğacağını belirterek İngiliz tatilcileri dava açmaları konusunda ikna ettikleri, birçok İngiliz turistin de başlarından bir kaza geçsin veya geçmesin söz konusu hukuk firmalarına yetki vererek tur operatörü ve otelleri dava ettikleri anlaşılıyor. Turizm tesisleri çok ciddi tutarlarda tazminat ödemeleri ile karşı karşıya kalıyor. ‘Hastalık Dolandırıcılıklarını Durdurun’ başlıklı kampanya ile İngiliz Tur Operatörleri Birliği öncülüğünde, İngiliz hükümetine adım atması yönünde çağrıda bulunulurken, İngiltere Dışişleri Bakanlığı da bu tür asılsız iddialarda bulunanların hem İngiltere’de hem de tatil yaptıkları destinasyonlarda yasal yaptırımlarla karşı karşıya gelebileceği yönünde uyarılar yayımladı.”
İngiliz Türkiye’de 562 pound, Türk İngiltere’de 1.037 pound harcıyor
Araştırmada yer alan diğer bazı tespitler şöyle:
– İngilizler 2016 yılında 70.8 milyon yurt dışı seyahat gerçekleştirerek, 43.8 milyar pound harcama yaptı.
– Türkiye’ye yapılan yaklaşık 1.1 milyon seyahatte toplam 593 milyon pound, kişibaşı ortalama 562 pound harcama yapıldı. Türkiye ziyaretlerinin 59 bini iş, 239 bini akraba ziyareti ve 730 bini tatil amacıyla gerçekleşti. Tatil amaçlı ziyaretlerin 464 bini paket turlarla gerçekleşirken, harcama miktarı 263 milyon pound oldu.
– Türk vatandaşları 2016’da İngiltere’ye yüzde 2 artışla 196 bin ziyaretçi gönderdi. Söz konusu ziyaretçiler 203.3 milyon pound harcadı. İngiltere’de Türk vatandaşlarının ortalama kişi başına konaklama süresi rekor artışla 14.3/gün, kişi başına ortalama harcamaları ise 1.037 pound olarak gerçekleşti.
– TÜROB raporunda ülkemize olan bireysel seyahatlerin artması amacı ile başta Easyjet ve Ryanair olmak üzere Low Cost Carrier şirketlerinin Birleşik Krallık-Türkiye (Antalya, İstanbul, Dalaman, Bodrum) seferlerine başlaması için DHMİ, ilgili bakanlıklar ve sektör temsilcileri tarafından acil eylem planı geliştirilerek çalışma başlatılması gerektiği kaydedildi.
– Raporda, İngiltere’den ülkemize gelecek turist sayısının artması için öncelikli olarak uçak seferlerinin artması gerektiği belirtildi. 2013 yılında Birleşik Krallık-Türkiye hattında haftalık toplam koltuk kapasitesi 64.798’den 2017 yılı Kasım ayında 56.206’ya geriledi.
TABLO
İngiliz turizm pazarındaki düşüş yavaşladı
Yıl……….Türkiye’ye gelen İngiliz turist sayısı (Bin kişi)
2009…….2.426
2010…….2.673
2011…….2.582
2012……..2.456
2013……..2.509
2014……..2.600
2015……..2.512
2016……..1.711
2016 (Ocal-Eylül)….1.481
2017 (Ocak-Eylül)…1.399