Site icon Turizm Günlüğü

Gastronomi turisti yüzde 50 daha fazla harcıyor

Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe

Türkiye’de bugüne kadar yapılan ilk ve en geniş kapsamlı araştırma olan “Gastronomi Turistlerine Yönelik Araştırma Sonuçları”, İstanbul Dedeman Otel’de gerçekleştirilen basın toplantısında açıklandı.

Gastronomi Turizmi Derneği ve Xsights Araştırma’nın altı aylık çalışmalarıyla ortaya çıkan verilere göre, gastronomi turistleri ile normal turistler arasında anlamlı farklılıklar olduğu ortaya çıktı. Gastronomi turistleri ortalama 7 gün kalırken normal turistler ise 9 gün tatil yapıyor. Gastronomi turistinin yeme-içmede toplam harcaması yüzde 27 iken normal turistler için bu oran yüzde 20’de kalıyor. Yani gastronomi turistleri yeme içmeye toplamda 945 dolar ile yüzde 50 daha fazla para harcıyor. Normal turistlerin harcama miktarı ise 837 dolar.

HEDEF GASTRONOMİ TURİZMİNİN HIZLA BÜYÜMESİNE KATKI SAĞLAMAK

Toplantının açılış konuşmasını yapan Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe, “Araştırmamızın temel nedeni Türkiye’de son zamanlarda daha çok ön plana çıkan gastronomi turizminin ülke ekonomisine katkısını ortaya koymak. Hedefimiz, araştırma sonucunda ortaya çıkan verilerin gastronomi turizminin gelişimine ve bu sektörün hızla büyümesine katkı sağlaması. Öte yandan bu turizm çeşidinin mevcut durumunu görmek ve iyileştirebilmek için yeni politikalar üretmek istiyoruz” dedi.

Turizmde farklılaşmaya gidilmesi gerektiğine vurgu yapan Boztepe, Ankara’da yapılan son Turizm Şurası’nda gastronomi turizmini turizm çeşidi olarak kabul ettirmeyi başardıklarını söyledi. Boztepe, “Birisine güvenerek değil, gastronomi ve Türkiye’yi sevenlerle hareket ediyoruz. Belediyesinden sivil kuruluşlarına kadar her kesime bu konuyu götürdük. Bakanlıklardan somut olarak aldığımız bir destek yok ama sevgiyle çalışıyoruz. Bakanlıklar ve Cumhurbaşkanlığı zor da olsa bunu anladı” diye konuştu.

Xsights Araştırma Kurucusu Çiğdem Penn

TURİST BAŞINA HARCANAN PARAYI ARTTIRMAK İÇİN İYİ BİR ALTERNATİF

Turizm sektöründe önemli bir tecrübeye sahip olduklarını belirten Xsights Araştırma Kurucusu Çiğdem Penn de, bu araştırmanın geniş kapsamlı masa başı çalışması olduğunu kaydetti. Yüz yüze görüşmeler yapıldığını belirten Penn, turist başına harcanan paranın artırılması için gastronomi turizminin iyi bir alternatif sunduğunu ifade etti.

Çiğdem Penn araştırma verilerini değerlendirerek neden gastronomiye ağırlık vermeliyiz konusuna değinmek istediğini de açıkladı. “Dünya turizminde neler oluyor ve biz bunun neresindeyiz bunu anlamak istedik” diyen Penn, “Araştırmalara bakınca ABD’nin en büyük turizm endüstrisine sahip ülke konumunda olduğunu görüyoruz. ABD bu açıdan 488 milyar dolar ile birinci sırada yer alırken onu sırasıyla Çin, Almanya, Japonya ve İngiltere takip ediyor” dedi.

TURİZM DATASINDA EKSİKLİKLER VAR

Penn konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Bu çalışma için eylül ve ekim ayında en sık turist görebileceğimiz illere gittik. Gaziantep’e de gastronomi turizmine ağırlık verdiği için gittik. Örneklem sayısı bu yüzden orada sınırlıydı. Turistlerin geldikleri kıtalara baktık. Rusya, Almanya, Gürcistan’dan turist geliyor gibi gözükse de farklı yerlerden gelenlere göre ayırdık. Ortalama yaş sınırını 34 olarak belirledik. Turizm datasında çok eksiklikler var. Çalışmayı yaparken ne kadar veriye ihtiyaç olduğunu gördük. Bunun için kendi komisyonum da dahil olmak üzere diğer komisyonlara giderek araştırmaların yapılmasını belirttim. Tam veriler olmadan nereye gideceğimiz konusunda bilgi vermek yanlış olur. Bu anlamda turizm paydaşlarımızın geniş kapsamlı araştırmalar yapmaları önemli.”

“TÜRKİYE’DE TURİZMDEN YAKALADIĞIMIZ GELİR 22 MİLYAR”

İstihdam sayılarının da önemli olduğunu vurgulayan Penn, “ABD’nin gastronomi turizmi istihdamında toplamda 77 milyon 510 bin 292 ile öne çıktığını görüyoruz. Bunlar kayıtlı resmi rakamlar. Türkiye’ye baktığımızda turizmden yakaladığımız gelir 22 milyar. Geçen yıla göre yüzde 14 artış olabilir ancak yapabileceğimizin çok çok gerisindeyiz” dedi.

REKABETTE GÜVENLİK KONUSUNDAN KAYBETTİK

Rekabetin turizm sektöründe önemli bir konu olduğunu söyleyen Penn, “Dünya Ekonomik Formunun, Seyahat ve Turizm Endeksi araştırmasında dünya sıralamasında 44’üncü sıradayız. Puanlarımızın çoğunu çevre, emniyet, güvenlik gibi konulardan kaybettik. Rekabet endeksinde bizim önümüzde ilk beşte İspanya, Fransa, Almanya, Japonya ve İngiltere yer alırken bizden sonra Bulgaristan, Polonya, Katar, Şili, Macaristan geliyor. Burada bir şekilde farklılaşmak lazım bu nedenle gastronominin önemli olduğunu düşünüyoruz. Pek çok ülkeden Türk mutfağımız zengin. Bunu kullanabilmek çok önemli” diye konuştu.

Araştırmalarında turistlerle birebir görüşme yaparak sorular sorduklarını belirten Penn, “Örneklem yapımızı Türkiye’ye gelen turist profilinden oluşturduk. Araştırma illerimizi ise Antalya, İstanbul, Muğla, Gaziantep ve İzmir olarak belirledik. Sonuçlarda turistlerin tarihsel ve kültürel zenginliklerimiz, mutfak kültürü, doğal coğrafi zenginlikler, denizler ve sahil olanakları, uygun fiyatlı tatil olanakları, eğlence olanakları için geldiklerini gördük” dedi.

GASTRONOMİ TURİSTİ YÜZDE 50 DAHA FAZLA HARCIYOR

Gastronomi turistleri ile normal turistler arasında anlamlı farklılıklar olduğuna da dikkat çeken Çiğdem Penn, şunları ifade etti: “Gastronomi turistleri ortalama 7 gün kalırken normal turistler ise 9 gün tatil yapıyor. Gastronomi turistinin yeme-içmede toplam harcaması yüzde 27 iken normal turistler için bu oran yüzde 20’de kalıyor. Yani gastronomi turistleri yeme içmeye toplamda 945 dolar ile yüzde 50 daha fazla kaynak harcıyor. Normal turistlerin ise 837 dolar harcamış olduğunu görüyoruz.”

HARCAMA ORANLARI YETERLİ DEĞİL

Yeme-içme de gastronomi turistinin harcadığı maliyetin 259 dolar olduğunu söyleyen Penn, şunları kaydetti:

“Normal turistler 171 dolar harcıyor. Bu oran dernek olarak bize yetmez. Hedefi daha da yükseltmeliyiz. Bu yüzden gelen turistlerin harcamasını nasıl yükseltiriz diye araştırmalar yapıyoruz. Gastronomi turistlerine daha fazla imkan sunmalı ve çeşitliliğimizi arttırmalıyız.

Gastronomi turistlerin beklentileri: yerel lezzetler, kaliteli yemekler, farklı güzel mekanlar, uygun fiyatlar gibi faktörelere bakıyorlar. Gastronomi turisti; farklı yemek sunumları görmek isteyen turistler 5 üzerinden 4 puanla en çok bu kategoriyi önemsediğini gösterdi. Turistlerin Türkiye’de ki deneyimlerine bakıldığında yüzde 83’ünün “farklı lezzetler deneyimi” kategorisinde ihtiyaçları karşılanmış.

Gastronomi turistinin temel ihtiyaçlarını karşılayabiliyoruz. Turizm, sosyal medya ile ilerliyor artık. Bir ülke için insanların içerik yaratması gastronomi turizminin olanaklarını geliştirebilmede önemli olduğunu bize yansıtıyor. Ayrıca il bazında bakıldığında gelen turistlerin yüzde 37’si Gaziantep’in bir gastronomi şehri olduğunun farkında. Bu nedenle gastronomi turizmi alanında çok çalışıp gastronomi turistinin harcamalarını arttırmalıyız.”

Exit mobile version