Last Updated on 11 Aralık 2017 by Yaşar Çelik
TÜRSAB WTM 2017 Fuar Sonuç Raporu’nu açıkladı. Raporda turizme ilişkin Birleşik Krallık’taki gelişmeler, bu pazarda rakip destinasyonların performansı ve pazar beklentileri gibi konular yer aldı. İşte raporun tamamı…
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) bu yıl 6-8 Kasım tarihleri arasında İngiltere’nin Başkenti Londra’da 38’inci kez gerçekleştirilen “Dünya Seyahat Pazarı – WTM Londra Turizm Fuarı’na katıldı. Türkiye’ye en çok turist gönderen ülkeler arasında yer almanın ötesinde pazar çeşitliliği ve dengesini sağlamak noktasında büyük öneme sahip bulunan İngiltere pazarının nabzının tutulduğu fuara, Türk turizmciler yoğun ilgi gösterdi. Fuarda; geçtiğimiz yıl gerçekleşen fuara nazaran daha pozitif bir algı dikkat çekerken 2018 yılının 2017’den daha iyi geçeceği yönündeki beklenti öne çıktı.
BİRLEŞİK KRALLIK GENEL EKONOMİK GÖRÜNÜM
İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’yı çatısı altında bulunduran Birleşik Krallık; ekonomik ölçek itibariyle dünyanın en büyük ekonomilerinden biri konumunda bulunuyor.
Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından her yıl açıklanan “World Economic Outlook Database – Dünya Ekonomik Görünüm Veritabanı” verilerine göre Birleşik Krallık ekonomisi, 2016 yılında 2 trilyon 629 milyar dolarlık bir büyüklük oluşturdu. IMF – “World Economic Outlook Database” çalışmasına göre 2016 yılında Birleşik Krallık’ta kişi başına düşen milli gelir ise 40 bin 96 dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu sonuçlara göre Birleşik Krallık, dünyanın en büyük 5’inci ekonomisi durumunda bulunuyor.
Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Kurumu (ONS) tarafından açıklanan Temmuz – Eylül dönemine ilişkin son istihdam verilerine göre; ülkedeki işsizlik oranı ise yüzde 4,3 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik verisi son yılların en düşük seviyesinde bulunuyor.
İNGİLİZ EKONOMİSİNDE İSTİKRARLI BÜYÜME
Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen ve Birleşik Krallığın Avrupa Birliği üyeliğinden ayrılması yönünde karar çıkan referandum neticesinde ekonominin zarar göreceği yönündeki tedirginliğe rağmen Birleşik Krallık ekonomisi 2016 yılını da %1,8’lik büyüme ile kapattı. Dünya Bankası tarafından açıklanan projeksiyonlarda ise Birleşik Krallık ekonomisindeki büyümenin önümüzdeki yıllarda da süreceğine ilişkin beklenti devam ediyor.
BREXİT REFERANDUMU SONRASI
Haziran 2016’da gerçekleşen referandumdan (Brexit oylaması) Avrupa Birliği’nden ayrılma yönünde karar çıkmasıyla geçtiğimiz yıl ABD Doları karşısında %20’ler seviyesinde değer kaybı yaşayan İngiliz Sterlini, son bir yıllık dönemde ise yeniden toparlandı. Birleşik Krallık para birimi son bir yıllık süreçte ABD Doları karşısındaki kayıplarının bir kısmını telafi ederken GBP/Dolar paritesi 1,30’lu seviyelerin üzerinde bir denge oluşturdu. Ancak aynı süreçte Euro’da da yaşanan değerlenme nedeniyle Pound’un Euro karşısındaki performansı ABD Doları karşısında sergilediği performansın altında kaldı.
TURİZM SEKTÖRÜ VE İNGİLİZ EKONOMİSİ
Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC) verilerine göre, 2016 yılında turizm sektörünün Birleşik Krallık’ta Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya sağladığı direkt katkı 66,3 milyar Pound (89.9 milyar ABD Doları) oldu. Bu veriye göre turizm sektörünün İngiliz ekonomisinden doğrudan aldığı pay, % 3,4 düzeyinde bulunurken, destek olduğu diğer sektörlerle birlikte turizmin oluşturduğu ekonomik büyüklük, Birleşik Krallık ekonomisinin yüzde 10,8’ine karşılık geliyor.
TURİZM ENDÜSTRİSİNİN BÜYÜKLÜĞÜ 210 MİLYAR POUND SINIRINDA
Son yıllarda sanayi ve üretime dayalı ekonomik model yerine hizmet ve finans sektörüne yönelen ve ekonomisini bu iki sektör temelinde şekillendiren Birleşik Krallık’ta, bu anlayış çerçevesinde turizm alanındaki büyüme de devam ediyor.
Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC) verilerine göre Birleşik Krallık turizm endüstrisi, 2016 yılında destek olduğu diğer sektörlerle birlikte toplamda 209 milyar Pound’luk bir ekonomik büyüklüğe ulaşmış durumda. WTTC tarafından açıklanan projeksiyona göre; turizm sektörünün destek olduğu diğer sektörlerle birlikte 2027 yılında Birleşik Krallık’ta oluşturacağı toplam ekonomik büyüklüğün 268.4 milyar Pounda ulaşmasını öngörülüyor.
TURİZM İSTİHDAMINDA DURUM
Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC) verilerine göre; turizm sektörü 2016 yılında Birleşik Krallık’ta 1 milyon 589 bin 500 kişiye doğrudan iş olanağı sağladı. Turizm sektörünün doğrudan oluşturduğu istihdamın yanısıra destek olduğu diğer iş alanları ile birlikte Birleşik Krallık’ta oluşturduğu toplam iş hacmi ise 4 milyon 82 bin kişiye ulaştı. Bu istihdam verisi ile birlikte turizm sektörünün Birleşik Krallık’taki toplam istihdama sağladığı katkı yüzde 11,9 seviyesinde oldu. WTTC’nin projeksiyonuna göre 2027 yılında Birleşik Krallık’ta turizmin destek olduğu diğer sektörlerle birlikte 4 milyon 602 bin kişilik istihdam hacmi oluşturması bekleniyor.
BİRLEŞİK KRALLIK’A GİDEN ZİYARETÇİ SAYISI 37 MİLYONU AŞTI
Küresel turizmdeki gelişimle birlikte ağırladığı turist sayısında önemli oranda artış yakalayan ülkelerden olan Birleşik Krallık, 2000’li yılların başında 20 milyon seviyesinde bulunan ağırladığı turist sayısını özellikle Londra’nın 2012 Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapmasının ardından ciddi oranda arttırdı. Ulusal İstatistik Kurumu (ONS) ve İngiliz Ulusal Turizm Ofisi (Visit Britain) tarafından açıklanan verilere göre; Birleşik Krallığı 2016 yılında ziyaret eden turist sayısı bir önceki yıl olan 2015 yılına göre %5,1 oranında artarak 35 milyon 780 binden 37 milyon 609 bin kişiye yükseldi.
TURİZM GELİRİ 22,5 MİLYAR £
2015 yılında turizmden 21,8 milyar Pound gelir elde eden Birleşik Krallık, 2016 yılında ise turizm gelirini %3,39 oranında artırdı. Ulusal İstatistik Kurumu (ONS) ve Ulusal Turizm Ofisi (Visit Britain) tarafından açıklanan verilere göre Birleşik Krallığın turizm geliri 2016 yılında yılında 22 milyar 540 milyon Pound seviyesinde gerçekleşti.
BİRLEŞİK KRALLIĞA GİDEN TURİST ORTALAMA 596 £ HARCADI
Visit Britain tarafından açıklanan verilere göre; Birleşik Krallığa giden turistler ülkede gerçekleştirdikleri ortalama harcama 2013 yılında 645 Pound ile son 5 yıllık dönemin en yüksek seviyesini yakalarken sonrasındaki yıllarda düşüş eğilimine girdi. Birleşik Krallık ziyaretçisi turistlerin 2014 yılında gerçekleştirdikleri kişibaşı turizm harcaması 632, 2015 yılındaki harcaması ise 608 Pound oldu. Düşüş trendi 2016 yılında da devam etti ve %1,97’lik gerileme ile 596 Pound seviyesinde gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl Birleşik Krallığa giden turistlerin ortalama kalış süresi ise 7,4 gün olarak hesaplandı.
YURTDIŞI SEYAHAT SAYISI 70 MİLYONU AŞTI
2008 yılında yaşanan küresel ekonomik krizden ciddi biçimde etkilenen Birleşik Krallık’ta yaşanan sıkıntıların etkisini en bariz biçimde gösterdiği sektörlerin başında turizm gelmişti. Kriz öncesi dönemde 2007 yılında 70 milyon sınırına (69,4 milyon) yaklaşan Birleşik Krallık vatandaşlarının yurtdışı seyahat sayısı, krizle birlikte 2010 yılında 55,6 milyon seviyesine kadar gerilemişti. 2010 sonrası dönemde yavaş da olsa toparlanan Yurtdışına çıkış sayısı 2015 yılında %9,4’lük büyüme ile 65 milyon 720 bine ulaşırken geçtiğimiz yıl %7,4’lük artışla 70 milyon sınırı aşılmış oldu. Visit Britain tarafından açıklanan verilere göre 2016 yılında Birleşik Krallık vatandaşlarının yurtdışına çıkış sayısı 70 milyon 815 bin oldu.
BİRLEŞİK KRALLIK VATANDAŞLARI YURTDIŞINDA 43,7 MİLYAR £ HARCADI
Küresel ekonomik krizin Birleşik Krallık vatandaşlarının yurtdışına çıkış sayıları yanında yurtdışı turizm harcamaları üzerinde de olumsuz etkileri oldu. 2010 sonrası süreçte yeniden yükselmeye başlayan Birleşik Krallık vatandaşlarının yurtdışı harcamaları, 2015 yılında 39 milyar, 2016 yılında ise 43 milyar £ seviyesini aştı. İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi ONS tarafından açıklanan verilere göre 2016 yılında Birleşik Krallık vatandaşlarının yurtdışında gerçekleştirdikleri harcamalar 43 milyar 771 milyon Pound’a ulaştı.
KİŞİBAŞI ORTALAMA YURTDIŞI HARCAMA 618 £
Ulusal İstatistik ofisi tarafından açıklanan verilere göre Birleşik Krallık vatandaşlarının yurtdışında gerçekleştirdikleri kişi başı ortalama harcama 2014 yılı hariç son beş yıllık dönemde yukarı yönlü bir seyir izledi. 2016 yılındaki ortalama harcama miktarı ise 618 Pound’a yükseldi.
FAVORİ DESTİNASYON İSPANYA, TÜRKİYE 12’İNCİ SIRADA
2016 yılında 70,8 milyon yurt dışı seyahat gerçekleştiren Birleşik Krallık vatandaşlarının favori destinasyonu önceki yıllarda olduğu gibi yine İspanya oldu. Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) tarafından açıklanan verilere göre; İspanya’yı Fransa, İtalya, İrlanda Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri, Portekiz, Hollanda ve Almanya takip etti. ONS tarafından açıklanan verilere göre; Türkiye yurtdışına çıkan Birleşik Krallık vatandaşlarının en çok ziyaret ettiği ülkeler sıralamasında 12’inci sırada yer aldı.
TÜRKİYE’YE 2016’DA GELEN İNGİLİZ TURİST SAYISI 1,7 MİLYON OLDU
Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre; İngiltere 2016 yılında yaşanan ciddi gerilemeye karşın Türkiye’ye en çok turist gönderen ülkeler sıralamasında üçüncü basamaktaki yerini korudu. 2014 yılında 2,6 milyon ile Türkiye’ye gelen İngiliz turist sayısı rekor seviyesine çıkarken 2015 yılında bu sayı 2 milyon 512 bin seviyesine gerilemişti. Ağırladığımız İngiliz turist sayısı 2016 yılında ise %31,87’lik düşüşle 1 milyon 711 bin 481 kişiye düştü.
İNGİLİZ PAZARINDAKİ DÜŞÜŞ 2017 YILINDA DA SÜRDÜ
2015 ve 2016 yılında kaydedilen düşüşün ardından İngiltere’den gelen ziyaretçi sayısındaki gerileme 2017 yılının ilk 9 aylık döneminde de devam etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan istatistiklere göre; Ocak-Eylül 2016 döneminde Türkiye’ye İngiltere’den gelen yabancı ziyaretçi sayısı 1 milyon 481 bin iken bu yılın aynı döneminde bu sayı 1 milyon 398 bin seviyesine geriledi.
TÜRKİYE’DEKİ KALIŞ SÜRESİ DİĞER ÜLKELERDEN YÜKSEK
Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) tarafından açıklanan verilere göre, Birleşik Krallık vatandaşlarının yurtdışındaki ortalama kalış süresi 10,3 gece oldu. İstatistikler; Türkiye’ye gelen Birleşik Krallık vatandaşlarının ise dünya ortalamasının üzerinde bir süreyi ülkemizde geçirdiklerini ortaya koydu. ONS verilerine göre Birleşik Krallık’tan ülkemize gelen misafirlerce 2016 yılında Türkiye’de gerçekleştirilen ortalama geceleme sayısı 12,8 oldu. Böylelikle 2016, Birleşik Krallık vatandaşlarının Türkiye’deki konaklama süresinin en uzun olduğu yıl oldu.
İNGİLİZLERİN %78’i TÜRKİYE’YE TATİL İÇİN GELİYOR
Ulusal İstatistik Ofisi verilerine göre, Türkiye’ye gelen Birleşik Krallık vatandaşlarının yüzde 78,1’inin geliş amacını tatil amaçlı seyahatler oluşturuyor. ONS’ye göre; Türkiye’ye tatil amaçlı olarak yapılan Birleşik Krallık çıkışlı seyahatlerin %68,6’sı paket turlarla gerçekleşiyor.
BİRLEŞİK KRALLIK VATANDAŞLARI TÜRKİYE’DEKİ ORTALAMA 562 £ HARCADI
Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) tarafından açıklanan verilere göre, Birleşik Krallık vatandaşlarının yurtdışında gerçekleştirdikleri her bir seyahatte gerçekleştirdikleri ortalama harcama 2016 yılında 2015 yılına göre yüzde 4,04 oranında artarak 594 Pound’dan 618 Pound’a yükseldi. Birleşik Krallık vatandaşlarının 2016 yılında Türkiye’ye gerçekleştirdikleri seyahat başına yaptıkları harcama miktarı ise bir önceki yıl olan 2015’e göre %2,43 oranında gerileyerek 576 Pound’dan 562 Pound’a düştü.
BİRLEŞİK KRALLIĞA GİDEN TÜRK TURİST SAYISI
Ulusal İstatistik Ofisi tarafından açıklanan verilere göre, İngiltere’ye giden Türk vatandaşlarının sayısı 190-200 bandındaki seyrini 2017 yılında da sürdürdü. ONS istatistiklerine göre 2017 yılında 196 bin Türk vatandaşı Birleşik Krallığı ziyaret etti.
38. WTM LONDON – WORLD TRAVEL MARKET TURİZM FUARI
Ziyaretçi ve katılımcı sayısının yanı sıra oluşturduğu iş hacmi ile dünyanın en önemli turizm fuarları arasında yer alan World Travel Market (WTM) Fuarı bu yıl 38’inci kez düzenlendi. Reed Exhibitions tarafından organize edilen dev etkinlik bu yıl 6-8 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirildi.
3 MİLYAR £’LUK İŞ HACMİ OLUŞTU
Reed Exhibitions tarafından fuar sonrasında yapılan açıklamada; üç gün süren WTM’in ziyaretçi sayısının 87.794 kişi olduğu belirtildi. Fuar yönetimince yapılan açıklamada; turizm profesyonellerinin yoğun ilgi gösterdiği etkinliğin 3 milyar Pound seviyesinde iş hacmi oluşturduğu ifade edildi.
WTM Londra Fuarı’na Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’ni temsilen bu yıl TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Numan Olcar, TÜRSAB Kurumsal İlişkiler Direktör Yardımcısı Gülberk Aşyapar, ve TÜRSAB Kurumsal İlişkiler Departmanından Ece Seymen katıldı.
Türkiye, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da “Home of” sloganı ile WTM Londra Fuarı’nda temsil edildi. Türkiye standında kamu ve özel sektör temsilcilerinden oluşan 57 kuruluş yer alırken, T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal, Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Temurci ve Londra Kültür ve Tanıtma Ataşesi Ali Selçuk Can ile fuarda temaslarda bulunuldu.
TÜRSAB Standı’nda fuar süresince birçok yabancı kurum ve kuruluşların temsilcileri ile bir araya gelinerek ikili görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmeler sırasında yabancı ülke turizm otoriteleriyle, Türk Incoming ve Outgoing Acentalarının faaliyetlerini arttırabilmek amaçlı Türkiye’nin ve Yurtdışı destinasyonların tanıtımı için her iki taraf için sunumlar, workshoplar ve inceleme gezileri mütalaa edildi.
Stand ziyaretçilerine TÜRSAB faaliyetleri anlatılmış, TÜRSAB tarafından hazırlanan üye acentaların listesinin, Türkiye fotoğraflarının ve Bakanlığımızca yayınlanan Türkiye Tanıtım Videolarını içeren Türkiye CD’leri paylaşılmıştır. Fuar süresince; 07 – 10 Aralık 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Travel Turkey İzmir Turizm Fuarı hakkında bilgi verilmiştir. Travel Turkey İzmir Turizm Fuarı broşür ve davetiyeleri stand ziyaretçileriyle paylaşılmıştır.
2018 YILI İNGİLTERE PAZAR BEKLENTİLERİ
– Birleşik Krallık ekonomisindeki büyümenin önümüzdeki yıllarda da devam etmesi öngörülüyor.
– Avrupa Birliği ile Brexit görüşmeleri devam etmesine karşın geçtiğimiz gerçekleşen referandum süreci ve hemen sonrasındaki belirsizlik nispeten dağılmış durumda.
– Birleşik Krallık vatandaşlarının gerçekleştirdikleri yurtdışı seyahat sayısı 70 milyonu, yurtdışı harcamaları 43 milyar Pound’u aşmış durumda.
– Birleşik Krallık vatandaşlarının yurtdışı seyahat sayısının ve harcamalarının 2018 yılında da artması öngörülüyor.
– Fuar sırasında sonuçları açıklanan “WTM 2017 Endüstri Raporu”na göre; turizmcilerin yüzde 74’ü 2018 yılında sektörde büyüme bekliyor.
– “WTM 2017 Endüstri Raporu”na göre; İngiliz tatilciler, Brexit sonrası süreçte yurtdışı seyahatlerin daha pahalı hale geleceğine ilişkin endişe taşıyor. Endişenin temel nedenini Brexit öncesi dönemde Sterlin’in çok daha değerli bir para birimi olması, son iki yıllık dönemde ise para birimlerinde yaşanan değer kaybı oluşturuyor.
– 1000 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen ve sonuçlarına “WTM 2017 Endüstri Raporu”nda yer verilen araştırmada; tatilcilerin özellikle Sterlin/Euro paritesindeki aşağı yönlü hareketten endişe ettikleri belirtiliyor.
– “WTM 2017 Endüstri Raporu”nda terör tehdidinin küresel olarak turizm sektörü açısından en temel risk faktörlerinden biri olduğuna vurgu yapıldı.
– “WTM 2017 Endüstri Raporu”nda; turizm profesyonellerinin Türkiye’ye olan talebinin yüksek olduğunun ortaya konması pozitif bir gelişme olarak yansıdı. Raporda turizm profesyonellerinin kontrat imzalamayı planladıkları destinasyonlar arasında Türkiye, İtalya Yunanistan’ın ardından üçüncü sırada yer aldı.
– WTM’ye katılan Türk turizmciler de 2018 yılının 2017 yılından daha başarılı geçmesi noktasında ümitliler.
– Türkiye’nin en önemli avantajını, İngiliz tüketicilerin uygun fiyat ve kaliteli hizmet beklentisine yanıt verebilecek potansiyele sahip bulunmamız oluşturuyor.
– TL/Pound paritesinde özellikle son bir yıllık dönemde Pound lehine gelişen değerlemenin İngiliz tüketiciler için Türkiye’yi daha cazip kılması bekleniyor.
– Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi önümüzdeki yıl da Türkiye için İngiliz pazarında en önemli riski ülkemizde ve bölgemizde gerçekleşebilecek jeopolitik gelişmeler oluşturuyor.
İŞBİRLİĞİ TALEPLERİ
Türk acentalarla işbirliği yapmak isteyen yabancı firmaların / acenta ve otellerin listesi ilgilenen üyelerimiz için aşağıda yer almaktadır. İş bu listede belirtilen firma, acenta ve oteller TÜRSAB’ın güvencesi altında olmayıp üyelerimize bilgilendirme niteliğindedir. Üyelerimizin bilgilerine sunarız.
ACENTALAR
Filos Holidays and Travel /Yunanistan/ Outgoing – Incomming
Ms. Marialena Kalafati
Tel: +30 2310 850 115
Email: m.kalafati@filostravel.gr
Web: http://www.filostravel.gr/
Cox & Kings / Hindistan / Outgoing Mr. Debolin Sen
Tel: +91 22 2270 9100
Cep: +91 82 9124 8125
Email: debolin.sen@coxankings.com
Web: www. coxankings.com
Visit Beyond / Portekiz/ Outgoing Ms. Vanda Barandas
Tel: +351 967 363 271
Tel: +351 927 428 988
Email: visitbeyond@visitbeyond.pt
Web: http://www.visitbeyond.pt
Al-Hidaayah Travel / İngiltere / Outgoing Mr. Yassr Saleh
Tel: +0121 753 7893 | +0121 753 7890
Email: yassr@al-hidaayah.travel
Web: https://www.al-hidaayah.travel/
OrangeTrips / Hindistan / Outgoing Ms. Jaya
Tel: +91 887 009 60 21 | +91 720 406 12 48
Email: itr@orangetrips.com
Web: http://orangetrips.com/
Aura Travel / Özbekistan / Outgoing – Incomming Mr. Munira Musabayeva
Tel: +998 95 194 12 70 | +998 90 174 45 59
Email: auratraveling@gmail.com
Web: http://aura-travel.com/en/
JetSet Travel / İngiltere / Outgoing Mr. Deniz Kulac
Tel: +02 08 803 11 00 Cep: +0777 249 10 36
Email: info@jetsettravel.org.uk Web:
http://www.jetsettravel.org.uk/home.html
Travel Tonight / İngiltere / Outgoing Ms. Asma Adam
Tel: +0192 448 80 00
Email: enquiries@traveltonight.co.uk
Web: http://traveltonight.co.uk
Swift Travel / İngiltere / Outgoing Ms. Anam Warind
Tel: + 0208 478 0642
Email: info@swift-travel.co.uk
Web: http://swift-travel.co.uk/
OTELLER
Marcegaglia Hotels & Resorts / İtalya Mr. Fulvio Badetti
Tel: +39 0426 332600
Email: fulvio.badetti@marcegaglia.com
Web: http://www.marcegagliatourism.com/en
Vidi Miramare & Delfino/ İtalya
Tel: +39 0421 93003
Email: info@vidimiramare.com
Web: https://www.vidimiramare.com/eng/
The Hotel De Castiglione / Fransa Ms. Caroline Gojon
Tel: +33 01 44 94 25 25
Email: resa@castiglionehotel.com
Web: http://www.castiglionehotel.com/
Onj Boutique Apartments / Portekiz
Tel: +351 218 221 655
Email: hello@holidayonj.com
Web: http://www.holidayonj.com/en/lisboa/
TURİZM ÖRGÜTLERİ
Malaysian Inbound Tourism Association (MITA) / Malezya Mr. Adam Kamal
Tel: +601 2228 0550 / 603 4251 0351
Email: adam@mita.my
Web: http://www.mita.my/
Association of Tourist Guides of Serbia / Belgrad Mr. Snezana Stetic
Tel: + 381 11 3230 566 Cep: +381 64 9621 330
Email: guides.serbia@gmail.com
Web: http://www.guides-serbia.com