Gökçeada’nın geleceği ‘maden’de değil turizmde

Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin

Last Updated on 15 Aralık 2017 by Turizm Günlüğü

Gökçeada’da altın madeni yapılmasına karşı çıkan Belediye Başkanı Ünal Çetin, adanın geleceğinin ‘Organik Ada’ olarak planlandığını, agro turizm merkezi olması için hazırlıkların yapıldığını aktardı. Çetin, “Gökçeada, gelecekte turizm, organik tarım ve sörf merkezi olacak” dedi.

Merih Madencilik A.Ş. tarafından hazırlanan “Altın Madeni Projesi” hakkında Turizm Günlüğü’ne değerlendirmede bulunan Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, “Türkiye’nin organik adası Gökçeada’da yapılması planlanan bu projeye olumsuz bakıyorum. Bu durum adanın ekosistemini, turizmini ve halkın sağlığını kötü etkileyecektir” yorumunu yaptı.

Gökçeada Barajı

GÖKÇEADA ORGANİK ADA OLACAK

Devletin “Gökçeada’nın organik ada olması yönünde” çalışmalar yaptığını ifade eden Çetin, “Tarım Bakanlığı bu konuyla ilgili ilk çalıştayını Temmuz ayında Çanakkale’de gerçekleştirdi. Gerekli yasal düzenlemeler yapıldıktan sonra 3-4 yıl içerisinde Gökçeada “organik” ada olacak. Yıllardır bütün bakanlıklar Gökçeada’nın organik ada olması yönünde çalışmış ve ortaya bir vizyon konulmuş. Yani bu kadar çalışıp böyle bir vizyon ortaya konulduktan sonra bir anda altın madeni ortaya çıkması şaşırtıcı. Biz projeyle birlikte sondaj uygulamasının da yeraltı-yerüstü sistemine çok ciddi zarar vereceğini düşünüyoruz” dedi.

Gökçeada’nın en önlü plajlarından biri Laz Koyu…

TARIM ALANLARIMIZI KORUMALIYIZ

Gökçeada’da desteklenen turizm anlayışının AGRO ve EKO Turizm olacağını belirten Çetin, “Bakanlıklar bu tesislerin planlarını oluşturdu. Öte yandan en önemlisi organik tarım yapan ciddi iki marka bulunuyor. ELTA Ada ve ETİS markaları ciddi yatırımlar yaptılar. Yani düşünün ileride bir tane domatesi bulmamız zorlaşacak bu yüzden tarım alanlarımızın korunması gerekiyor” dedi.

Baraj sayesinde Gökçeada kendi içme ve tarım alanı suyunu karşılamaktadır…

“ADAMIZIN ÖZELLİKLERİNİ RİSKE ATMAK ANLAMSIZ”

Şu anda Gökçeada’da 80 bin tane serbest gezen küçükbaş hayvanlarının bulunduğunu kaydeden Ünal Çetin, sahip oldukları bu özellikleri riske atmanın anlamsız olduğunu vurguladı.

Öte yandan Çetin, Gökçeada’nın gelecekte turizm, organik tarım ve sörf merkezi olacağını da vurguladı.

500 BİN KİŞİ AĞIRLADIK

Turizmdeki yaşanan krizin kendilerini az etkilediğini söyleyen Çetin, bunun sebebini sabit müşteri profiline sahip olmalarıyla açıkladı. Yurtdışı profillerinin fazla olmadığını kaydeden Çetin, “2017’de yaklaşık 500 bin misafir ağırladık” ifadesini kullanırken organik tarımla ilgili “Kadın Üreticiler Kooperatifi” adında da küçük bir kooperatif kurduklarını söyledi.

Ekim ayında Gökçeada sakinleri Yıldızkoy’da deniz keyfi yaparken. Yıldızkoy havzası sualtı milli parkı olarak koruma altındadır.