Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından gerçekleştirilen “Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırması”nın ikincisi açıklandı. Sıralamanın 2016 rakamlarına göre belirlendiği araştırmada THY birinci oldu.
En prestijli firmaların ödüllendirildiği organizasyonda Pegasus, Türkiye’nin 3. büyük hizmet ihracatçısı olurken Atlasglobal ise 9. sırada yerini aldı.
TİM tarafından 15 Aralık’ta düzenlenen “Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırması” ödül törenine Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Elektrik, Elektronik Hizmet İhracatçıları Birliği Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu’nun yanı sıra Türkiye’nin önde gelen ihracatçı şirketlerinin üst düzey yetkililer katıldı.
Araştırmanın ilk 10’unda THY’nin ardından sırasıyla Polimeks, Pegasus, Yapı Merkezi, SunExpress, Netlog Lojistik, TAV Havalimanları, Rönesans Holding, Atlasjet ve Gap İnşaat yer aldı.
İLK 10 AYDA YÜZDE 16 ARTIŞ
Hizmet ihracatının 2016’da 37,3 milyar dolarken bu yılın ilk 10 ayında geçen yılın rakamını geçerek yüzde 16 artışla 37,5 milyar dolara ulaştığını söyleyen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Tam 123 ülkeye hizmet ihracatı gerçekleştirdik. Hizmet ihracatı, ülkemizin net ihracatçı olduğu bir alan” diye konuştu.
7,5 MİLYAR DOLAR İLE EKONOMİYE CAN VERDİLER
Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı’nın 2016’da 18,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini söyleyen Büyükekşi, “Yani toplam hizmet ihracatının neredeyse yarısını bu firmalar oluşturdu. 495 bin istihdam ve 7,5 milyar dolarlık yatırımla ekonomimize can verdiler” dedi.
2023’TE 150 MİLYARLIK HEDEF
2023’te 150 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak istediklerini belirten Büyükekşi, “Hizmet ihracatçılarını herkesten daha çok motive etmek istiyoruz. İhracat yapan şahıs, firma ve kurum sayısını ve bunların sürekliliğini artırmak istiyoruz” şeklinde konuştu. Hizmet ihracatının artık mal ihracatımızın yüzde 25’ini aştığına dikkat çeken Büyükekşi, “Hizmet ihracatçılarımız için ayrı bir birlik kurulmasını talep ediyoruz” çağrısında bulundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Artı 2 istihdam çağrısını’ hatırlatan Büyükekşi, “Toplam istihdamın yüzde 50’sinden fazlası hizmet sektöründe. Dolayısıyla bu seferberliğe en büyük katkıyı inşallah yine sektörümüz verecek” dedi.
ZEYBEKÇİ: 2018’DE 50 MİLYAR DOLARI GEÇECEĞİZ
İlk 10 firma ve 17 alt sektörde en çok ihracat yapan ilk üç firmaya ödülleri Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Maliye Bakanı Naci Ağbal ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi’nin katıldığı törenle verildi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, törende yaptığı konuşmada “2018’de hizmet ihracatımızda dünyanın ilk 10’unda olma yolculuğuna hızlı bir şekilde katılacağız ve 50 milyar doları geçeceğiz. Bunun için her şeyi yapıyoruz” dedi.
TÜRK MUTFAĞI NEYMİŞ GÖSTERECEĞİZ
Hizmet ihracatçılarına önemli destekler verildiğini ifade eden Zeybekçi, güncellenmesi beklenen Gümrük Birliği’ne hizmet sektörün de dahil olacağını bildirdi. Zeybekçi, birkaç hafta için Türk yemeklerine ilişkin çok önemli bir projeyi tanıtacaklarını kaydederek “Dünyanın önemli noktalarında, önemli merkezlerinde, önemli şehirlerinde Türk mutfağı neymiş, Türk ürünleri neymiş, Anadolu mutfağı-ürünleri neymiş bunu en önemli desteklerle, Türk Ticaret Merkezleri mantığından yaklaşarak böyle bir projeyi önümüzdeki günlerde sizlerle birlikte paylaşacağız” ifadelerini kullandı.
HİZMET İHRACATI STRATEJİ BELGELERİ AÇIKLANACAK
Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET) Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, şunları söyledi: “Ekonomi Bakanlığı tarafından TİM çatısı altında ve birliğimiz organizasyonunda başlatılan 2023 Hizmet İhracatı Stratejisi Projesi kapsamında Kültürel Hizmetler, Eğitim Hizmetleri, Yazılım-Bilişim ve Telekomünikasyon Hizmetleri, Yük, Eşya Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetleri, Yolcu Taşımacılığı Hizmetleri, Sağlık Hizmetleri, İnşaat Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Hizmetleri ve Turizm Hizmetleri sektörlerinde geniş katılımlı çalıştaylar düzenledik. Önümüzdeki dönemlerde de bu çalışmamızın sonucu olarak ortaya çıkacak olan “Hizmet İhracat Strateji Belgelerini” Ekonomi Bakanlığımız ile birlikte kamuoyu ile paylaşmak hedefindeyiz.”
KENDİ SEKTÖRÜNDE 2. OLDU
TİM’in hizmet sektörlerinde ihracat yapan firmaları “döviz kazandırıcı hizmet ticareti”ne yönelik sıraladığı araştırmasında, Türkiye’deki tüm hizmet sektörü kuruluşları arasında en fazla ihracat yapan 3. şirket seçilen Pegasus, aynı zamanda kendi sektörünün de 2. büyük kurumu oldu.
Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Mehmet T. Nane ödüllerle ilgili yaptığı açıklamada “Türk sivil havacılık sektörü, 2003 yılından bu yana Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım’ın yoğun desteğiyle hızlı bir şekilde gelişti ve modernleşti. Sivil havacılığımızın gelişimi için biz de Pegasus Hava Yolları olarak üzerimize düşeni yapmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bizim için büyük bir onur ve gurur kaynağı olan bu ödüller de doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Ülkemizin ekonomisine, sivil havacılık ve turizm potansiyeline inancımız tam. Aldığımız bu değerli ödüllerin de verdiği güçle, 2018 yılında da ülkemize katma değer sağlamak ve misafirlerimize Pegasus farkını yaşatmak adına çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
EN İYİSİ OLMAK İÇİN ÇALIŞACAKLAR
500 Büyük Hizmet İhracatçısı töreninde 330 milyon dolarla 9. sırada yer alan Atlasglobal’ın Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, ödülü alarak kazandıkları bu başarıyla ilgili açıklamada bulundu.
kısa süre önce dünyanın en prestijli kurumlarından Skytrax’ten aldıkları 4 yıldızlı havayolu şirketi sertifikası ödülünün ardından şimdi de bu listede yer almanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yer hizmetlerimizden kabin ekiplerimize kadar hepimiz Atlasglobal markasını en üst seviyelere taşımak için çalışıyoruz. Küresel tarifeli pazarlara yönelik hizmetlerimizle bu kadar önemli ödülleri kazanmak, uluslararası hava sahalarında ülkemizin konukseverliğini temsil etmek, bunun devamlılığını sağlamak bizim için bir gurur. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu alandaki standartlarda en iyisi olmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.”