Gediz Deltası’nda Küçük Flamingo

Last Updated on 19 Aralık 2017 by Turizm Günlüğü

Geçtiğimiz hafta İzmir’in Gediz Deltası’nda Afrika’da yaşayan ve Anadolu’da çok nadiren rastlanan “Küçük Flamingo” görüntülendi.

Dünya üzerinde yoğun olarak Doğu Afrika’nın Rift Vadisi’nde, Etiyopya, Kenya ve Tanzanya’da yaşayan küçük flamingo, kuş fotoğrafçısı H. Çağlar Güngör tarafından Gediz Deltası’nın flamingoları arasında görüntülendi.

Toplam nüfusu 2 milyon 220 bin ila 3 milyon 240 bin arasında olduğu tahmin edilen küçük flamingolar, yoğunlukla Afrika’nın alkali göllerinde yaşıyor. Nadiren Gediz Deltası’ndaki daha büyük boylu flamingo sürüleri arasına dahil olan küçük flamingo (Phoeniconaias minor), Akdeniz havzası ve Anadolu’da üreyen flamingolardan daha küçük ve daha pembe renkte.

DELTALARA MUHTAÇ CANLILARIN HAYATI İZMİRLİLERİN ELİNDE

Konu hakkında açıklama yapan Doğa Derneği Genel Koordinatörü Dicle Tuba Kılıç, “Küçük flamingonun binlerce kilometre öteden deltayı ziyareti, bizi ve Türkiye’deki tüm kuş gözlemcileri çok sevindirdi. Yaşamak için böyle deltalara muhtaç milyonlarca canlının ve çocuklarının hayatı İzmirlilerin elinde. Dünyada küçük flamingo nüfusunun azalmasının sebeplerine baktığımızda, Türkiye’deki sorunlarla aynı olduğunu görüyoruz. Kuşların yaşayamadığı bir dünyada insan da var olamaz” dedi.

GELECEK NESİLLERE DOĞA MİRASI OLARAK BIRAKILMALI

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlardan Gediz Deltası’nın ivedi olarak UNESCO listesine alınmasını ve Körfez Geçiş Otobanı Projesi’nin iptal edilmesini istediklerini söyleyen Kılıç, “Gediz Deltası, İzmir’in ve Türkiye’nin değerini tüm dünya ölçeğinde anlatan eşsiz bir doğa mirası. Böylesine değerli bir doğal alan, hiçbir zarara uğramadan yaşatılmalı, İzmir halkına, Türkiye’ye ve gelecek nesillere UNESCO Dünya Doğa Mirası olarak bırakılmalı” dedi.