Avrupa’dan gelen turistin azalmasıyla birlikte turizmciler yüzünü Çinli turiste çevirdi. 2018 ile beraber Türkiye’ye daha fazla Çinli turistin gelmesi bekleniyor. Peki Çinli turist için Çinli rehberimiz var mı?
Gelecek Çinli turistin güvenliği ve ona kendi dilinde iyi hizmetin nasıl verileceği konusu ÇİRED Başkanı A. Kadir Tanrıdağlı tarafından aktarıldı.
Çin’in diğer pazarlardan farklı olduğuna ve bunları bilmeden Çinli turistin memnun edilemeyeceğine dikkat çeken ÇİRED Başkanı Tanrıdağlı, yaptıkları araştırmayla Türkiye’de 183 Çince dilinden kokartlı rehber bulunduğunu saptadıklarını belirtti.
Çince Rehberler Derneği’nin (ÇİRED) Taksim’deki Point Otel’de gerçekleştirdiği toplantıya Çin Halk Cumhuriyeti Başkonsolos Yardımcısı Zhong Hongnuo, Konsolos Zhu Xiufeng, Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürü İsmail Kılıç, Beyoğlu Belediyesi Başkan Yardımcısı Erol Ökten, ÇİRED Başkanı A. Kadir Tanrıdağlı’nın yanı sıra Türk ve Çin basın mensupları katıldı.
REHBERLER NEDEN VAZGEÇTİ?
Tanrıdağlı yaptığı konuşmada 183 Çince bilen rehberin olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: “Bunların yaklaşık 40’ı piyasadaki istikrarsızlık ve acentelerin yanlış fiyat politikalarından dolayı mesleğini yapmaktan vazgeçti. Günümüzde piyasada aktif olarak çalışan 134 Çince rehber bulunuyor. Bunlar şimdilik yılda 185 bin Çinli turiste hizmet verilebilir. 2018 yılında Türk Hava Yolları’nın ek sefer koymayıp, sadece mevcut seferleri ve diğer havayolu şirketlerinin aktarmalı seferleriyle Türkiye’ye en fazla 500 bin Çinli turist taşınabilir. Tüm bunlar ortada ciddi bir Çince rehber açığı olduğunu gösteriyor.”
REHBER AÇIĞINI KAPATMAK İÇİN ÇİN’DE EĞİTİM
Tanrıdağlı Çince rehber açığını kapatmak için bir çalışma yaptıklarını hatırlattıktan sonra önerilerini şöyle özetledi: “Rehber açığının kapanması için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TÜREB’in uygun görmesi halinde, 40 kadar kokartlı rehberin Çin’e göndermek istiyoruz. Bunların Çin’de iletişimde olduğumuz üniversitelerin yabancı diller bölümünde dört aylık yoğunlaştırılmış kurslarda Çince öğrenmelerini sağlamak istiyoruz. Çin’in farklı bölgelerinde dil öğrenmekte olan iletişimde olduğumuz 20 kokartlı Türk rehberden de yararlanmanın yollarını aramalıyız” dedi.
TÜREB’in ocak veya şubat ayında Çin dil ekleme sınavı açacağını belirten Tanrıdağlı, bu sınavdan 30 rehberin başarılı olup kokart alacağını tahmin ettiklerini söyledi.
KOKARTSIZ REHBERLER TÜRKİYE İMAJINA ZARAR VERİYOR
Piyasada dolaşan kokartsız rehberlerin sadece mesleğe değil, Türkiye’nin imajına da zarar verdiğini vurgulayan Tanrıdağlı bu konuda şöyle konuştu: “Türkiye’nin işin ehli rehberler tarafından anlatılmasını istiyoruz. Kokartlı rehberle verilecek hizmet aracından restoranına, otelinden müzesine kadar güvenli ve sorumluluk bilinci içinde olacaktır. Turistler kendilerine hizmet veren sahte rehber olduğunu bilmiyor bu yüzden kötü hizmet alıp Çin’e döndüklerinde rehberler ve hizmetleri iyi değil diye konuşuyorlar.
“ÇİN PASTASINDAN PAY ALMAK İÇİN EL ELE VERMELİYİZ”
Bu konuda TÜREB ile 1 yıldır yoğun görüşmeler yaptıklarını kaydeden Tanrıdağlı, “Çince konuşan 70 kadar üniversitelerin Sinoloji bölümünde okuyan öğrencilerle de temas halindeyiz. Büyüyen Çin turizm pastasından pay almak istiyorsak, hepimiz el ele vererek üstümüze düşeni yapmalıyız.”
REHBERLER KÜLTÜR KÖPRÜSÜNDE BİR DİPLOMAT
Çin Başkonsolos Yardımcısı Zhong Hongniu, turizmde rehberin çok önemli olduğunu hatırlatarak “Her rehberin bir tür diplomatlık görevi var. Türkiye’ye gelen turiste gezi boyunca eşlik eden kokartlı rehber, Türkiye’nin tarih ve kültürünü en iyi şekilde tanıtacaktır. Böylece kültür köprüsü olacak. Türk rehberlerin eğitimli ve hizmet kalitelerinin Batı ülkelerindekinden üstün olduğunu biliyoruz. Birer marka haline gelen Türk rehberler, turist güvenliğinin önemini de çok iyi biliyor. Onların Türkiye’ye gelecek vatandaşlarımızın güvenliği, talepleri, gıda güvenliği, mal ve can güvenlikleri konusunda da özen göstermelerini talep ediyoruz.”
REHBERLER GÜVENLİĞE DİKKAT ETMELİ
İlçe Emniyet Müdürü İsmail Kılıç ise Beyoğlu bölgesi dahil olmak üzere yerli ve yabancı turistlerin güvenliği için azami özeni gösterdiklerini belirtip, “Güvenlik konusunda çok iyi durumdayız. Ancak Çin’den gelen turistler açısından Türkiye yabancı bir ülke. Bu noktada rehberin onları doğru yönlendirip, güvenliğe de dikkat etmesi gerekiyor” dedi.
İstiklal Caddesi ve Beyoğlu bölgesinin hızlı bir şekilde kabuk değiştirmekte olduğuna dikkat çeken Beyoğlu Belediyesi Başkan Yardımcısı Erol Ökten, şunları söyledi: “26 Aralık’tan itibaren İstiklal Caddesi’nde tramvayın deneme seferleri başlayacak. Caddede gerekli yeşillendirmeyi yapıyoruz.”