Çocuk kampları sektörü son yıllarda hızla büyüyen alanlardan biri olurken aynı zamanda büyük bir turizm faaliyeti haline de gelmeye başladı. 2020 yılı itibariyle Türkiye’nin de kampçılıkta söz sahibi 5 ülke arasında olacağını tahmin ediliyor.
Türkiye’de eğitim gören yaklaşık 16 milyon öğrencinin 1,5 milyonluk kısmı çeşitli kamp programlarına katılıyor. Bu rakamların oluşturduğu ekonomik büyüklük ise 350 milyon dolar.
Okul dışı eğitimin en önemli unsurlarından biri olan kamplara gösterilen ilgi her geçen gün biraz daha artıyor. Birçok devlet tamamlayıcı eğitim olarak kampçılığı destekliyor.
Kampçılık sektörünün en gelişmiş olduğu ülkeler Rusya, ABD, Kanada ve Japonya. Türkiye’de de her geçen yıl ailelerin kampa ve kampın faydalarına olan inancının artması kamp sayısını 10 bine çıkardı.
3 YIL İÇİNDE 5 ÜLKENİN ARASINDA YER ALACAĞIZ
Bugüne kadar 69 ülkeden farklı yaşlardaki çocukları ülkemizdeki kamp merkezlerinde ağırlayan Geleceğin Yıldızları’nın Kurucusu Fahrettin Gözet’e göre Türkiye, 3 yıl içerisinde dünya kamp sektöründe söz sahibi 5 ülkenin arasında yer alacak.
Daha önce kamplar için yılda 200 milyon dolar civarında döviz yurt dışına çıkarken artık bu tablonun tersine dönmeye başladığını kaydeden Fahrettin Gözet, “Eskiden Türk öğrenciler yurt dışına kamp faaliyetleri için gidiyordu, şimdi ise yabancı öğrenciler Türkiye’yi tercih ediyor. Kamp işletmeciliği ile ekonomiye büyük katkıda bulunarak sektörün büyümesinde rol oynuyoruz. Türkiye’de sayıları 10 bini bulan kampların yüzde 90’ı devlet tarafından organize ediliyor. Gençlik spor bakanlığı, il müdürlükleri, il ve ilçe belediyelerden, spor kulüplerine, derneklere ve vakıflara kadar düzenlenen kamplar bulunuyor” dedi.
4 MİLYAR DOLARLIK POTANSİYEL VAR
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 20 yılda yaklaşık 25 bin çocuğu ücretsiz olarak kamplara götürdüğünü söyleyen Gözet, bunların güzel gelişmeler olduğunu ancak 16 milyonluk bir potansiyel daha kaldığını belirtti.
Bunun tamamını devletin üstlenemeyeceğini vurgulayan Gözet, “Dünyada bazı ülkelerde sadece kampçılık ekonomisi, Türkiye’deki toplam turizm gelirinden fazla bir ekonomi yaratıyor. Geleceğin Yıldızları kamplarına 69 ülkeden çocuklar katılıyor, bu bize önemli bir geleceği işaret ediyor; Turizm için de büyük fırsat barındırıyor kampçılık. Ülkemizde kampçılık sektöründe yaklaşık 4 milyar dolarlık bir potansiyel bulunuyor. Bunları mutlaka değerlendirmemiz lazım” dedi.