Last Updated on 21 Aralık 2017 by Yaşar Çelik
Avrupa pazarlarından getirdikleri helal bilinçli misafirlerin Türkiye’nin sadık ziyaretçileri olduğunu söyleyen HalalBooking.com’un CMO’su Ufuk Seçgin, “Türkiye’ye yapılan satışlarımız, Avrupa pazarlarımıza göre her yıl iki kat arttı” dedi.
HalalBooking.com’un CMO’su Ufuk Seçgin, turizm sektöründe son günlerde en çok tartışılan konularından biri olan ‘Helal Turizm’ ve ‘Ortadoğulu turist’ konularına ilişkin Turizm Günlüğü’ne özel değerlendirmelerde bulundu.
Geçtiğimiz üç yılda Türk turizm sektörünü Arap turistlerin ayakta tuttuğunu savunan Seçgin, “Avrupalı turistler Türkiye’den uzak durduklarından otel fiyatlarının düşmesi kaçınılmaz olacaktı, ancak Ortadoğu’dan gelen turistler Türk otellerinin fiyat seviyelerini korumalarını sağladı” diye konuştu.
Ortadoğulu turistlerin paralarını sadece otellerde harcamadığını, alışveriş de yaptıklarını vurgulayan Seçgin, “Türkiye’de bu pazar için en önemli cazibe merkezlerden biri ünlü Türk mutfağıdır. Ortadoğulu konuklar yöresel lokantalardan yemek yemenin keyfini çıkarıyor ve yerel restoranlarda para harcıyorlar. Elbette, yiyeceklerin helal olduğunu bilmenin güvencesi de onlar için bir bonus” yorumunu yaptı.
Türkiye’nin dünya çapında helal bilinçli turistlerin sayısındaki artıştan istifade etmesi gerektiğini savunan HalalBooking.com’un CMO’su Ufuk Seçgin’in değerlendirmeleri şöyle:
TURİZMDE BAŞARILI ÜLKELER ORTADOĞU’YA YÖNELDİ
“Herhangi bir yabancının Türkiye hakkında bildiği ilk şeylerden biri, onun doğu ile batı arasındaki köprü olmasının yanı sıra bir ayağı Avrupa kıtasında diğer ayağı Asya kıtasında olan tek ülke olmasıdır. Son 20 yılda Türkiye’de turizmdeki büyümenin esas olarak İngiltere ve Almanya gibi Avrupa pazarları tarafından desteklendiği bir gerçek, ancak konu sadece Türkiye’nin coğrafi konumu temelinde ele alındığında bile, bugüne kadar ülkenin çok önemli bir noktayı kaçırdığı söylenebilir.
İş dünyasında genellikle tek bir pazara aşırı güvenmenin iyi ve sağ duyulu bir uygulama olmadığı kabul edilir. Türkiye hususunda da maalesef geçtiğimiz birkaç yıl, bir pazara – Avrupa pazarına – çok fazla güvenmenin iyi bir şey olmadığını bize göstermiş oldu. Terörist olaylardan kaynaklanan güvenlik endişesi ve Hollanda, Almanya, Fransa, Avusturya ve Birleşik Krallık gibi bir dizi Avrupa ülkesindeki genel seçimler süresince sağ kanat popülist medyada yaygın olan basın kampanyaları Avrupalıların Türkiye’den uzak durmasına, ve sonuç olarak Türkiye’nin turizm endüstrisinde olumsuz sonuçlara neden oldu.
Neyse ki Türkiye için bir alternatif var. Coğrafi konumu Türkiye’ye batılı olduğu kadar doğulu da görünmesine olanak tanır. Şimdi Türkiye için kendi pazarını farklılaştırma zamanı. Geçirdiğimiz son birkaç yıl, dengeyi düzeltmenin zamanının geldiğini gösteriyor, bunu aslında endüstri için bir uyandırma çağrısı olarak da görebiliriz. Türkiye, zaman zaman kararsız olan Avrupa pazarına aşırı bağımlı hale gelmiştir, halbuki Ortadoğu’dan gelen turizmin büyümesini teşvik etmek pazarı dengelemek adına daha mantıklı olacaktır.
Bu sadece coğrafi anlamda değil, ekonomik anlamda da akla daha uygundur. Dünyanın en başarılı turistik destinasyonlarının bir kısmı, çoktan kârlı Ortadoğu pazarına yönelmiş durumdalar.
BU TURİSTLER DAHA ÇOK PARA HARCIYOR
HalalBooking.com, merkez ofisi İngiltere’de bulunan global bir şirket ve dünyanın en başarılı turistik yerlerinden biri olan Londra gibi bir şehrin bile bu dinamik pazarı cezbetmeye açık olduğunu gördük. Son yıllarda, İngiltere’nin ulusal turizm ajansı VisitBritain, Ortadoğu’dan gelen turistlere yönelik kampanyalar yürütüyor. Bu piyasa hakkında topladıkları rakamlar gerçekten etkileyici. VisitBritain’in derlediği rakamlara göre, Ortadoğu’dan gelen turistin ortalama kalış süresi ve ortalama harcama miktarı dünya ortalamasının çok üzerinde. Örneğin, ortalama bir Suudi turist İngiltere’de 16 gece kalıyor ve 2.370 Euro harcıyor. Bu rakam, uluslararası ziyaretçiler için genel ortalama olan 7 gece ve 599 Euro harcama tutarı ile karşılaştırıldığında ortaya çok yüksek bir rakam çıkmaktadır. Dolayısıyla, Körfez ülkelerinden gelen turistler Avrupa’dan gelen turistlerden kişi başı çok daha fazla harcama yapmaktadır.
TÜRKİYE’NİN GASTRONOMİ AVANTAJI VAR
Normalde geçtiğimiz iki üç yılda Avrupalı turistler Türkiye’den uzak durduklarından otel fiyatlarının düşmesi kaçınılmaz olacaktı, ancak Ortadoğu’dan gelen turistler Türk otellerine fiyat seviyelerini korumasına olanak sağladı ve bu da Türk oteller için hizmet standartlarının devam ettirilebileceği anlamına geliyor. Geleneksel konukseverliğiyle gurur duyan Türk otelleri için bu nokta çok önemlidir. Ayrıca, Ortadoğulu turistler paralarını sadece otellerde harcamakla kalmıyor, İngiltere rakamlarının gösterdiği gibi alışverişte de para harcıyorlar, ki bu da yerel ekonomiyi yukarda tutmaya yardımcı oluyor. Türkiye’de bu pazar için en önemli cazibe merkezlerden biri ünlü Türk mutfağıdır. Ortadoğulu konuklar yöresel lokantalardan yemek yemenin keyfini çıkarıyor ve yerel restoranlarda para harcıyorlar. Elbette, yiyeceklerin helal olduğunu bilmenin güvencesi de onlar için bir bonus.
TEKRAR ZİYARET ORANI YÜKSEK
Biz dünya çapında tatil satıyoruz ve bu pazardaki tecrübemiz bu pazarın müşterilerinin son derece sadık olduğu yönündedir. Ortadoğu’daki müşteriler oldukça talepkâr olabilir ancak beklentileri karşılanırsa kesinlikle tekrar ziyaretçiler haline gelecekler.
TÜRKİYE SATIŞLARI İKİ KAT ARTTI
Aslında şunu da söylemeliyim ki, burada İngiltere ve Almanya gibi Avrupa pazarlarından getirdiğimiz helal bilinçli misafirler de Türkiye’nin sadık ziyaretçileri oldular. 2016/2017 yıllarında genel olarak bu destinasyonlardan gelen turist sayısının düşmesine rağmen bizim Avrupalı konuklarımızla tecrübemiz bu yönde olmadı. Aksine, Türkiye’ye yapılan satışlarımız – Avrupa pazarlarımızdan bile- her yıl iki kat arttı. Helal bilinci taşıyan yolcular, Türkiye’ye daha sadıklar.
Türkiye, dünya çapında helal bilinçli turistlerin sayısındaki artıştan istifade etmek için çok ideal bir konumda. Thomson Reuters tarafından Dinar Standart ile birlikte hazırlanan Küresel İslam Ekonomisi Raporu 2016/17’ye göre, dünya çapında Müslüman pazarının ülke dışına yapılan yolculuk harcamaları 2021 yılı itibariyle 243 milyar dolara ulaşacak. Helal seyahat pazarı, turizm sektörünün en genç ve en dinamik olanlarındandır. Türkiye için bu fırsat, kaçırmayı göze alabileceğimiz bir fırsat mı?”