Site icon Turizm Günlüğü

Beyoğlu Noel Lezzetleri Turu zamanı

Renk Travel’in düzenlediği Beyoğlu Noel Lezzetleri Turu rehber Sanem Yücesoy’un anlatımıyla yapıldı. Proje mimarı rehber Sanem Yücesoy ile 24 Aralık Pazar günü Beyoğlu Tünelden başlayan 4 saatlik Beyoğlu Noel Lezzetleri Turu’na katılan basın ve misafirler Pera bölgesinde yaşayan farklı dinler ve kültürlerin Noel mutfaklarının en popüler lezzetlerini tatma fırsatı buldular.

Beyoğlu Noel Lezzetleri Turu’nun mimarı rehber Sanem Yücesoy, “7 yıldır yaptığım birçok tur oldu, birçok insan tanıdım ve birçok hikaye anlattım. Ama her şeyin ötesinde hep en çok severek yaptığım şey yeme içme kültürünü aktarmak oldu misafirlerime. Partnerler, kitaplar ve dostlarla beyin fırtınaları yaparak ilk kez kendi organizasyonumu yapmaya karar verdim. Beyoğlu Noel Lezzetleri Turu üzerine uzun zamandır çalışıyorum. Beyoğlu Noel Lezzetleri turu hazırlık sürecinde çözüm ortaklığından desteğine, her şeyi anlatma hevesine düşmüş bana rotamı çizmemde ve kaynak tahsis etmede yardımcı olan, Renk Travel’dan Vedat ve Selen Duru, Mert & Mine Karahan Taner, FMK Tur’dan Fatih, Erdem Özgen, Remzi Bilge ve benimle birlikte sağa sola koşturan Gizem Aka’ya çok teşekkür ederim. İyi ki varlar” dedi.

LEBON PASTANESİ – CHRIST STOLLEN KEK

Tünel’den başlayan ve sırasıyla: Türk Alman Kitabevi, Kitabı Mukaddes, Lebon pastanesi ve hemen karşı tarafından yer alan ve şimdi kapalı olan Markiz Pastanesinden adım adım Markiz önünden Asmalı’ya dönüyoruz. Ve Asmalı Mescit’in en eskilerinden Refik’e doğru yol alıyoruz. Kendimizi Yakup 2 taraflarından aşağı salarken ve yine bölgede bir bir kapanan mekanların yanından geçerken üzülmemeye çalışıyor ve kendimizi Pera diye adlandırdığımız bölgeye atıyoruz. The Marmara Pera Otel olarak belki bugün tarihe geçmeyecek ancak, terasında yer alan Mikla Restoran sayesinde epey prestij kazandığı aşikar.

MANDA BATMAZ

Kallavi Sokak; herkesin en uygun bütçeyle, en lezzetli yemekleri yediği güzeller güzeli ve sağlıklı Fıccın burada. Derken yolumuz İstiklal üzerinden bir sokağa dönüyor. Burada meşhur kahveci Mandabatmaz’la karşılaşıyoruz. O kadar yoğun ki kahvesinin köpüğü, manda bile batmaz deniyormuş. Bugün Beyoğlu’nun en iyi kahvecilerinden diye geçer.

SABIR TAŞI İÇLİ KÖFTE

“Sabır Taşım çatladı” sözüne bu denli uygun bir başka restoran bilmiyorum bu şehirde. Kendilerini de çok iyi bildiklerinden herhalde binanın en üstünde açtıkları restoranlarına Sabır Taşı demişler.

HAZZO PULO PASAJI

Büyükadalı Rum iş adamı Kiryakos Hazzo Pulo (Haco Pulo der Rumlar), burada da yaşadığından hana ismini vermişler elbet. Zamanla adı Danışman Geçidi olmuş. Hayal edin, bu handa Fransa’dan getirilen ipek iç çamaşırlarının, şapkalarının satıldığını. Levanten, Frankafon, Rum, Ermeni nufüsun alışveriş yaptığı yerdi Hazzo Pulo. Meşhur Ara Güler’in babasının da bir eczanesi vardı burada.

HAZZO PULO ŞARAPEVİ – SICAK ŞARAP

150 yıllık tarihiyle Hazzo Pulo Şarap Evi kapılarını bize açıyor. Bildiğimiz kadarıyla Hazzo Pulo’dan önce burada Rum Yaşlılar Bakım Evi vardı. Dolayısıyla Şarap evinin bu yılan figürlü logosu da – sağlıkçılar bilir – o günlerden kalma. Burada Uludağ ulusü sıcak şarabımızı tadıyoruz. Kaymaklı dut tatlısı da önerdiğimiz lezzetlerden.

BALIK PAZARI – ÜÇ YILDIZ ŞEKERLEME

Feridun Bey babası tarafından kuruluyor bu güzel Şekerlemeci. Günümüzün en eski ve hala faal olan şekerlemecilerinden.

PASTIRMA

Noel Sofralarından eksik olmayan jambonu arayan, Anadolu dolaylarında yaşayan Hıristiyan nüfus, sevgisini pastırmada bulmuş ve hatta adına da Kapadokya Jambonu demiş. İlginç şekilde, muhtemelen verimliliği arttırması adına kuru meyvelerle servis edildiğini görüyoruz.

LAKERDA

Yine uzun süreli saklama kaygısıyla bir lezzetle karşılaşıyoruz. Lakerda sanırım en güzel torikten yapılıyor ancak uskumrudan da bulabilirsiniz, ki meyhanelerin çoğunda uskumru lakerda bulabilirsiniz.

USKUMRU DOLMASI

Uskumruyu yuvarlayarak, gırtlak kısmından eti çıkartıyor ve derinin bir tulum gibi kalması sağlanıyor öncelikle. Ardından tuz, zeytinyağı ve bol soğan yağda kavrularak öldürülüyor ve kuş üzümü tarçın ve bilimum baharatla karıştırılıp çıkarılan balık eti tavada pişiriliyor. Tekrar içi doldurulan tulum, galeta ununda çevrilip yağda kızartılıyor. Ilık ya da soğuk, işte müthiş bir Uskumru dolması. Anadolu Ermenilerinin sofralarından eksik olmaz tatlı su balıklarından.

LİPSOS MEYHANE – MAYONEZLİ LEVREK

Lipsos da damaklarda mükemmel lezzetler bırakan bir lokasyon olarak turda yer alan yerlerden.

MİS SOKAK – İNCİ PASTANESİ

Gelelim son noktamıza, Mis Sokağa. Luka ve Lefter’in, Atatür’ün de gömleklerinin dikildiği terzi Tataryan’ın dükkanını alıp pastaneye çevirip Rekor Pastanesine rakip olmalarıyla başlıyor her şey. Zamanında profiteroller 15 kuruş tabi. Ancak o kadar ki bir şekilde İnci Pastanesi ile profiterol özdeşleşiyor ve profiterolü gelenin İnci’ye gelmesi gibi bir akım doğuyor. Ayrıca İnci’de Paskalya Çöreği, Milföy tatlısı ve Uludağ tatlısı pek meşhurdur.

Noel Tur rotası hakkında daha detaylı bilgi almak için:

Sanem Yücesoy nunikatelier@gmail.com
Selen Duru selen.duru@renktravel.com

Exit mobile version