2018 yılında yoğun olarak, Ortadoğu, Asya ve Kuzey Afrika ülkelerinden turistleri misafir edeceklerini belirten Artaş Grubu Turizm Yatırımları Koordinatörü Recep Arifoğlu, “Bu yıl yüzde 20-30 arasında bir büyüme öngörüyoruz” dedi.
Geçtiğimiz yıl ve bu yıla dair İstanbul turizmini değerlendiren Recep Arifoğlu, Avrupa’dan gelen turist sayısındaki ciddi düşüşün arkasında sigorta maliyetlerinin yükselmesinin de etkisi olduğunu belirterek “Avrupa’dan bu yıl da, İstanbul’a ciddi bir turist gelmesini beklemiyoruz” diye konuştu.
İstanbul turizmi açısından 2017 Mart ayından itibaren yükselerek başarılı bir yıl geçirildiğini kaydeden Artaş Grubu Turizm Yatırımları Koordinatörü Recep Arifoğlu, “Avrupa’dan gelen turist sayısında ciddi düşüşler yaşanınca, bizler de yeni pazarlar olarak Ortadoğu, Asya ve Kuzey Afrika ülkelerine yöneldik ve bu pazarları mercek altına aldık. İstanbul olarak 2018 yılında da yoğun olarak, Ortadoğu, Asya ve Kuzey Afrika ülkelerinden turistleri misafir edeceğiz ve bu yıl da yüzde 20-30 arasında bir büyüme öngörüyoruz” dedi.
ORTADOĞU, ASYA VE K. AFRİKA PAZARLARI İÇİN TÜRK TUR OPERATÖRLERİ OLUŞTURULMALI
Bu pazarlardan daha fazla turist alınabilmesi için tanıtım ve pazarlama çalışmalarının yanı sıra, tur operatörlerinin de harekete geçmesi gerektiğini söyleyen Arifoğlu, “Bu üç pazarda tur operatörümüz bulunmuyor. Gerekli destek ve teşvikler ile bu pazarlarda bir an önce Türk tur operatörlerimizi oluşturmalıyız. Mesela, Cezayir’den ülkemize gelmeyi isteyen ciddi bir turist kitlesi bulunuyor. Cezayir ile karşılıklı vize uyguluyoruz. Eğer vize problemi ortadan kalkarsa, daha fazla Cezayirli turist tatil için ülkemize gelebilir” diye konuştu.
ÇİN İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ UÇUŞ SAYISI ARTMALI
Çin’de 2018 yılının Türkiye Turizm Yılı ilan edildiğini hatırlatan Recep Arifoğlu, şunları anlattı: “Çin’de bu yıl, Bakanlığımız ve özel sektör olarak çeşitli etkinlikler organize edeceğiz. Ancak, bir konunun da buradan altını çizmeyi isterim ki, eğer Çin’den daha fazla turist almayı istiyorsak, iki ülke arasındaki uçuş sayısının arttırılması gerekiyor. Şuan rakamsal olarak telaffuz edilen Çinli turistleri, ülkemize getirebilecek kadar koltuk bulunmuyor. Mesela, Beijing’den Atina’ya direk uçuş var ama İstanbul’a yok. Nitekim, 3. Havalimanı’nın devreye girmesiyle birlikte, İstanbul küresel bir havacılık merkezi olacaktır” dedi.
AVRUPALI TURİSTLER BU YILDA GELMEYEBİLİR
Son yıllarda, İstanbul’a gelen Avrupalı turist sayısının düşüşüne de değinen Recep Arifoğlu, “Geçtiğimiz yıl gelen, Avrupalı turist olarak ifade edilen misafirlerimizin büyük çoğunluğu Türk pasaportuna sahipti. Avrupa’dan gelen turist sayısındaki ciddi düşüşün arkasında bazı olumsuz olayların yanı sıra, sigorta maliyetlerinin yükselmesinin de büyük rolü bulunuyor. Sigorta firmaları Türkiye seyahatlerine yüksek sigorta yaptıklarından, bu durum Avrupalı turistlerin seyahat maliyetini yükseltiyor. Özetle, Avrupa’dan bu yıl da, İstanbul’a ciddi bir turist gelmesini beklemiyoruz. Ancak, tanıtım ve pazarlama çalışmalarımızı bu pazarlarda arttırarak ve aralıksız olarak sürdürmeliyiz. 2019 yılından sonra, gerek tanıtım- pazarlama çalışmaların etkisi, gerek Galataport’ un açılması ve gerekse 3. Havalimanının açılması gibi birçok olumlu gelişmeyle, daha fazla Avrupalı turisti yeniden ağırlamaya başlayacağımızı öngörüyoruz” şeklinde konuştu.