Turizmci vergi artışından endişeli

Last Updated on 6 Ocak 2018 by Yaşar Çelik

Alkollü içeceklerde özel tüketim vergisinin artışıyla birlikte gündeme gelen fiyat artışları turizmcileri endişelendirdi.

Ülkemize gelen turistlerin alkol tüketim alışkanlıklarına dikkat çeken Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, hiç olmazsa bakanlık belgeli tesisler için vergide ayrıcalık getirilmesini istedi. Alkollü içeceklerin özel tüketim vergisi Maliye Bakanlığı’nca yeniden belirlendi. Alkollü içkilerin asgari maktu vergi tutarı yüzde 7,1 oranında arttı. Vergideki bu artışın alkollü içkilerin perakende satış fiyatına yüzde 3 dolayında zam olarak yansımasının beklendiği dile getirildi.

Vergi artışının enflasyona bağlı olarak altı ayda bir otomatik yapıldığını hatırlatan Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, Türkiye’nin alkollü içkiden en yüksek verginin alındığı ülke olduğunun altını çizdi. Vergideki ve fiyatlardaki artışın bazı alkollü içkilerde kaçak üretimi ve kayıt dışı satışı arttırabileceğini söyleyen İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Verginin arttırılması vergi gelirlerinin artması anlamına gelmiyor. Vergilerin arttırılması kayıt dışılığı, gayri resmiliği arttırabilir, bu nedenle beklenen vergi gelirinden çok kayıp oluşabilir, hedeflenen vergi gelirleri artışında gerilemeler yaşanabilir. Ayrıca, geçmiş yıllarda yaşandığı gibi kayıt dışılığın ve kaçak üretimin ölümle sonuçlanan olaylara yol açabileceğinden endişeliyiz.”

Ülkemize gelen yabancı turistlerin alkollü içecek tüketim alışkanlıklarının herkesçe bilindiğini vurgulayan Mehmet İşler, özellikle yabancı turistlerin alkol tüketim alışkanlıklarının göz önünde bulundurulması ve vergi uygulamalarının gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. İşler, şu görüşleri dile getirdi:

“Alkollü içkiden alınan vergi oranlarının yüksekliği ve buna bağlı fiyat artışları sektörü rakip ülkelerle rekabette zora sokuyor. Fiyat artışları karşısında kayıt dışı ve kaçak üretim vergi geliri kaybı oluşturmanın yanı sıra turizm gelirlerinde düşüşe de neden olacaktır. Bütün bunların sorumlusu turizm sektörü olamaz. Hiç olmazsa, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca belgelendirilen turistik tesisler için ayrıcalık ve vergi bağışıklığı getirilmeli.”