İşte ‘Helal Turizm’de yılın 10 Trendi

Last Updated on 15 Ocak 2018 by Yaşar Çelik

Helal kriterlere uygun seyahat konusunda global bir otorite olan CrescentRating, 2018 yılı için “Müslüman Seyahat Pazarının 10 Trendi” raporunu yayınladı.

Helal Turizm pazarının gelişen ve değişen seyahat trendleri için bir rehber niteliğindeki rapora göre, 2018 yılı bu pazardaki online satışların yükseleceği bir yıl olurken, gezgin Müslüman kadın sayısında da artış gerçekleşecek. 2018 yılında Müslüman kadınlar gerek eşleriyle, gerek aileleriyle ve bugüne kadar çok yaygın olmasa da artık tek başlarına seyahat etmeye devam edecekler.

Helal turizmde bu yıl öne çıkacak ülkeler ise şöyle sıralanacak: 2019 Yılı için 5 milyondan fazla Müslüman turist hedefi koyan Endonezya, helal sertifikalı restoranların hızla arttığı Japonya, sadece Müslüman turistler için rehberler hazırlayan Güney Kore ve turizm gelirlerinin çoğunu Müslüman turistlerden elde eden Malezya. Helal turizm konusunda halihazırda en büyük potansiyele sahip olan Türkiye’nin ise yapılacak özel tanıtım çalışmalarıyla pazardaki payını arttıracağı öngörülüyor.

Öte yandan bu alanda en ilgi çekici destinasyon ise uzun süredir Müslüman turistlerin ihtiyaçları için yatırım yapan Cape Town olacak. 2018 Cape Town’un ve Güney Afrika’nın Müslümanları ağırlama açısından altın yıllarından bir tanesi olacak.

CrescentRating’in “Müslüman Seyahat Pazarının 10 Trendi” raporu şöyle:

1- Online Platformlara Geçiş Evresi: 2018, Helal Turizm pazarı için online dünyaya geçiş için kırılma noktası olacak ve sadece fiziksel olarak hizmet veren geleneksel acentaların da özellikle Müslüman turistlere ulaşmak için online dünyada daha sıkça ve agresifçe yer alacağı bir yıl olacak. Özellikle geçtiğimiz Ekim ayında HalalTrip ve Mastercard işbirliğiyle yayınlanan “Müslüman Gençlerin Seyahat Alışkanlıkları” raporunda da belirtildiği gibi Y ve Z kuşağı Müslüman gençler, artık hemen tüm seyahat planlamalarını internet üzerinden gerçekleştiriyorlar. Hali hazırda en büyük pazar payına sahip olan gençleri yakalamak isteyen işletmeler ve destinasyonlar online anlamda çekici ürünler oluşturarak Müslüman gençlere ulaşabilirler.

Halal Trip Pazarlama Direktörü Raudha Zaini, “Müslüman Gezginlerin yüzde 60’ı 30 yaşın altında ve bu kitle tüm seyahat öncesi planlamasını internet üzerinden gerçekleştiriyor” diyor.

2- Gezgin Müslüman Kadın Sayısındaki Artış: 2018 yılında Müslüman kadınlar gerek eşleriyle, gerek aileleriyle ve bugüne kadar çok yaygın olmasa da artık yaygın olarak tek başlarına seyahat etmeye devam edecekler. Özellikle Y ve Z jenerasyonu Müslüman Kadınlar kendi kültürleri dışındaki destinasyonları da ziyaret edecekler. Bu grup için en büyük engel ise Batı dünyasında artan İslamofobi.

TÜRKİYE GÖZDE OLMAYA DEVAM EDECEK

3- Asya Ülkeleri Pazardan En Büyük Payı Alacaklar: 2019 Yılı için 5 milyondan fazla Müslüman turist hedefi koyan Endonezya, helal sertifikalı restoranların hızla arttığı Japonya, sadece Müslüman turistler için rehberler hazırlayan Güney Kore ve turizm gelirlerinin çoğunu Müslüman turistlerden elde eden Malezya bu sene de Müslüman turistlerin gözdesi olmaya devam edecek. Helal turizm konusunda halihazırda en büyük potansiyele sahip olan Türkiye’nin ise yapılacak özel tanıtım çalışmalarıyla ağırlama sayısı olarak sahip olduğu liderliği bırakmayacağı öngörülüyor.

Bu alanda en ilgi çekici destinasyon ise uzun süredir Müslüman turistlerin ihtiyaçları için yatırım yapan Cape Town olacak. 2018 Cape Town’un ve Güney Afrika’nın Müslümanları ağırlama açısından altın yıllarından bir tanesi olacak.

4- Helal Turizm Sektörü İçin Yetişmiş Eleman: Her büyüyen sektörün yaşadığı yegane sorun olan yetişmiş eleman eksikliği Helal Turizm için de kapıda bekleyen bir tehlike gibi gözüküyor. Ancak 2018 yılında birçok farklı destinasyon ve kurum kendi nitelikli elemanını yetiştirmek için özel çalışmalar yapacak ve bu alanda yükselen bir trend gerçekleşecek.

5- Otantik Helal Yemek Arayışı: 2018 Yılında da Müslüman turistler için en büyük sorun seyahat ederken bulunacak helal yemek olacak. Ancak daha araştırmacı kişiliğe sahip Müslüman turistler artık yerel yemekleri yerinde helal olarak tüketmek istiyorlar. Bu durumun farkına ilk varan destinasyonlar olan Tayvan ve Japonya şimdiden yerel helal restoranları desteklemeye başladılar. 2018 içinde bu durum artarak devam edecek ve artık Müslüman turistler nereye giderlerse gitsinler yerel yemekleri de helal olarak bulabilecekler.

6- Gezginler İçin İçerik: 2018 yılı da geçtiğimiz yıllar gibi seyahat = sosyal medya paylaşımları ekseninde gideceği için gezgin Müslümanlar ve özellikle gezgin genç Müslümanlar gittikleri noktalarda herkesin çektiği fotoğraflar kadar daha önce paylaşılmayının da peşinden koşup içerik için seyahat edecekler.

7- Müslüman Gezginler İslamofobi’nin Karşısındaki En Büyük Güç Olacaklar: Her ne kadar özellikle Batı dünyasında artan bir İslamofobi olsa da Müslüman genç gezginler buraları gezmeye devam edecek ve hem kültürleriyle hem de duruşlarıyla artan sanal düşmanlığın karşısındaki en büyük güç olacaklar. Bu süreçte yine en büyük paylaşım mecrası sosyal medya olacak.

8- Yapay Zeka ile Seyahat Çözümleri: 2018 yılıyla beraber özellikle helal seyahat endüstrisinde faaliyet gösteren şirketlerin kullanıcılarına hızlı ve pratik seyahat çözümlerini yapay zeka teknolojisiyle sunacakları bir yıl olacak.

9- Güçlü Markaların Müslüman Gezginlerle Kuracağı Güçlü İlişki: Her sektörde olduğu gibi müşteri ve markalar arasında zamanla bağlar oluşur. Yeni gelişen bir pazar olan Helal Turizm pazarında da 2018 yılında markalar gezginlerle ilişkilerini güçlendirecekler. Zileej Dizayn Menajeri Peter Gould’un çalışma için verdiği röportajda belirttiği üzere bütün sektörler güçlü bağlarla müşteri ilişkileri kuruyorlar. Helal Turizm endüstrisi de 2018 yılı içerisinde bu yönde bir evrilme içinde olacak.

10- Müslüman Gezginler Sürdürebilirliğin ve Toplumsal Birliğin Önemli Parçalarından Birisi Olmaya Devam Edecek: Seyahat ile beraber özellikle genç Müslüman nesil daha anlayışlı, daha yapıcı ve üretken bir nesle dönüşecek. Farklı kültürlerden birbirlerini tanıyan Müslüman gençlerin ilerleyen dönemlerde daha büyük bir toplumsal bilince sahip olması ve bu doğrultuda bir yaşam sürmeleri öngörülüyor.