Site icon Turizm Günlüğü

Turizmcinin gözüyle Kars turizmi!

Kars’taki turist patlaması turizm altyapısını zorluyor. Konaklama ve rehberlik hizmetlerinde sorunlar baş gösterdi, yeni yatırımlara ihtiyaç var. Rehberler, kaçak faaliyetlerden yakınıp, denetim istiyor. Kars turizmi.

Profesyonel rehber Ahmet Kurt, otellerin ve rehberlik hizmetinin yoğun talebe karşı yetersiz kaldığını söyledi.

Turizm dediğimizde aklımıza öncelikle yaz ayları, deniz, kum, güneş üçlüsü, Ege ve Akdeniz sahilleri gelse de kış turizminin cenneti son dönemlerde Kars şehri gibi duruyor.

#TGilekeşfet önerisi: Taşlardan tarih yazan şehir: Kars

Anadolu tarihinde ilk gazi unvanını alan Kars şehri; Türk tarihinin ilk yerleşim merkezlerinden birisi olması, yıllarca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapması ve kültürel zenginliğini günümüze kadar taşıyabilmesiyle gözde turizm merkezlerinden birisi haline geldi. Kars turizmi.

Profesyonel Turist Rehberi Ahmet Kurt

Durum böyle olunca biz de Turizm Günlüğü olarak şu merak edilen Kars’a olan yoğun ilgiyi bizzat orada yaşayanından dinlemek istedik.

Ahmet Kurt, 2007 yılından itibaren Doğu Anadolu Bölgesi’nde profesyonel rehberlik hizmeti sunan turizm alanında tecrübeli bir isim. 8 yıldır Kars bölgesinde bulunuyor. Mayıs zamanı ayrılan ancak Eylül-Ekim aylarında tekrar Kars’a dönen Ahmet Kurt ile Anadolu’nun ilk ‘gazi’ şehri Kars hakkında bir röportaj gerçekleştirdik.

KARS’I İLK ONLAR FARK ETTİ

Anadolu’da her bölgenin ayrı bir güzelliği var. Bunu mevsimsel açıdan düşündüğümüzde her bölgenin farklı dönemlerde ayrı güzellikleri olduğunu görüyoruz. Kars bölgesinin güzelliği de kış aylarından itibaren her tarafın bembeyaz bir örtüyle kaplanmasıyla ortaya çıkıyor” diyen Ahmet Kurt, bu güzelliği ilk fark edenlerin gazeteciler ve fotoğrafçı kulüplerinin olduğunu söyledi.

#TGilekeşfet önerisi: Tarihe açılan kapıları ile Erzurum’u keşfedin

KARS GÜZEL BİR ŞEKİLDE TANITILDI

İlgi artışının aslında 2010 yılından itibaren başladığını dile getiren Kurt, Kars’ın kültürel zenginliğinin fotoğraflarla ölümsüzleştirilip sosyal medyada yayınlanması bu bölgenin son zamanlardaki popülerliğinin artmasında etkili olduğunu söyledi.

Bunun dışında rehberlik de yapan Türkolog Ali Canip Olgunlu’nun da katkılarının çok fazla olduğunu belirten Kurt, “Ali Canip Olgunlu, pek çok insanı buraya getirdi ve Kars’ı güzel bir şekilde tanıttı. Öte yandan az öncede belirttiğim gibi fotoğrafçı kulüplerinin ve özellikle de Coşkun Aral’ın çok fazla katkısı oldu. Ayrıca Kars’taki birçok yerel yönetiminde faydaları olduğunu söyleyebilirim” dedi.

BU GÜZELLİKLER HİÇ BİTMEYECEK VE ÇILDIR GÖLÜ HER ZAMAN DONACAK

Kars’a olan bu yoğun ilginin ne kadar devam edeceğine de değinen Kurt, her bölgenin popüler olduğu bir zaman diliminden geçtiğini söyleyerek bu konuya, özellikle birkaç film çekiminden sonra popüler hale gelen Kapadokya’yı örnek gösterdi.

Konuşmasının devamında bu güzelliklerin hiçbir zaman bitmeyeceğini ifade eden Kurt, “Kar her zaman yağacak, Çıldır Gölü her zaman donacak ve insanlar buraya gelerek daha da güzellikler katacak” dedi.

“ÇALIŞMALARIMIZ BU GÜZELLİKLERİN DEVAMLILIĞINI SAĞLAR”

Bu güzelliklerin tabii olumlu anlamda sürdürülebilmesi için yerel işletmelerinde çok çalışması gerektiğini belirten Ahmet Kurt, sadece olanla yetinilmeyip üstüne ne koyabiliriz diye düşünülmesi ve çalışmaların bu yönde gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

YOĞUN İLGİ KÜLTÜR TURİSTLERİNDEN GELDİ

Kars’ta daha çok yerli turist ağırladıklarını ifade eden Kurt, bunların çoğunun öğrencilerden oluştuğunu ve son zamanlarda adını sıkça duymaya başladığımız Doğu Ekspresi aracılığıyla insanların bu yöreye geldiğini söyledi. Türkiye genelindeki yabancı turist sayısının düşüklüğüne de değinen Kurt, yabancı turist azlığının Kars şehrinde de görüldüğünü ve gelenlerin daha çok kültür turlarına meraklı olduklarını kaydetti.

Doğu Ekspresi okuma önerileri:

KIŞ SEZONU REHBERLERİN SAYISINI YÜKSELTİYOR

Kars’ta yerleşik olarak iki rehber bulunduğunu ve onların da kendilerinin olduğunu ifade eden Kurt, kış sezonunun başlamasıyla bölgede 10-14 rehber olabildiklerini ve bu rehberlerin çoğunun da gruplarla beraber geldiklerini anlattı.

KARS HALKI TURİSTE YARDIMCI OLUYOR

Kars yerel halkının gezen, gören, bilen insanlar olduğunu vurgulayan Ahmet Kurt, turiste karşı yabancı olmadıklarını hatta bazen serbest zamanlarında etrafı gezen turist gruplarının Kars’ın yerel halkından oldukça yardım gördüğünü ve iki tarafında birbirinden memnun kaldığını belirtti.

OTELLER TALEPLERİ KARŞILAMADA YETERSİZ KALDI

Kars’ta imkanların 2017 yılına kadar yeterli olduğunu ancak bu sene iki katına çıkan rezervasyonlar nedeniyle konaklama sektörünün yetersiz kaldığını ifade eden Kurt, konuşmasına şöyle devam etti:

“Araç hizmeti, rehberlik, ulaşım ve yeme-içmede herhangi bir sorun yaşamamamıza karşılık otel konaklamaları gelen talepler için yetersiz kaldı. Öte yandan uçak yönlerinin ters olması ve Doğu Ekspresi’ndeki yataklı vagon bulunamaması en çok sorun yaşadığımız konular arasında bulunuyor.”

“ESKİ YAPILAR BUTİK OTELLERE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ”

Yeni turizm yatırımlarına ihtiyaç olduğunun altını çizen Kurt, Kars’a 40 yıldır kültürel motifleri yansıtan yapıların inşa edildiğini söyledi. Bu yapıların Anıtlar Kurulu tarafından tescilli olduğunu vurgulayan Ahmet Kurt, Kars’ta yerel işletme sahiplerinden birisi olan Gültekin Güvensoy’un bazı yapıları restore ederek butik otel şeklinde faaliyete geçirdiğini aktardı.

Bu şekilde otele dönüştürülebilecek en az 15-20 tane daha yapı olduğunu belirten Kurt, Kars’ın bu tip şeylerle daha güzel olacağını kaydetti. Kars turizmi.

“KAÇAK REHBERLER DENETLENSİN”

Son olarak rehberlerin sektörde yaşadıkları sorunlara da değinen Ahmet Kurt, “Biz Bakanlığa bağlı kokartlı rehberleriz. Anadolu’nun birçok yerinde görebileceğiniz kaçak rehberlik olayları büyük bir sorun bizim için. Buna rehberlik demeyelim çünkü onların yaptıkları rehberlik değil kılavuzluk. Rehbercilik başlamadığında bu iş böyle yürüyordu. Ancak şimdi devir değişti. Yeni yasa ve kurallar geldi. Rehberler olarak kendi alanımızda bu sorunları yaşıyoruz. Bu bir nevi ekmeğini kazanmaya çalışan bizlerin yoluna taş koymak demektir. Biz bu konuda gerekli çalışmaların yetkililerce yapılmasını istiyoruz. Bu alandaki kuruluşların denetlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bunların yapılması tüm turizm camiası için daha iyi olacaktır” dedi. Kars turizmi.

Exit mobile version