Afrin operasyonu turizme nasıl yansıdı?

Last Updated on 22 Ocak 2018 by Özlem Kapar Bayburs

Afrin’deki operasyonun turizme olumsuz bir yansıması henüz yok. TÜROFED Başkanı Osman Ayık, “Beklemek lazım” derken, Hatay’daki turizmciler rezervasyonlarda iptal olmadığını söylüyor; hatta grupların gelişleri sürüyor.

Türkiye’nin Suriye’nin Afrin bölgesinde düzenlediği Zeytin Dalı Operasyonu’nun bugün 3. günü. Ne kadar süreceği ve kapsamının Afrin’le sınırlı kalıp kalmayacağı henüz belli olmayan operasyonun Türk turizmine şu aşamada ciddi bir olumsuz yansıması olmadı. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık, operasyonun turizme etkisini değerlendirmek için henüz çok erken olduğunu ancak şu an itibariyle operasyonun satışlara olumsuz bir etkisini hissetmediklerini söyledi.

“TÜM PAZARLARDA SATIŞLARIMIZ İYİ GİDİYOR”

Türkiye’nin ulusal güvenliğini tehdit eden bir konuda en doğal hakkını kullanarak böyle bir operasyonu gerçekleştirdiğine dikkat çeken Başkan Ayık, şunları söyledi:

“Tabii daha olay çok sıcak! Ne olacak, ne kadar sürecek, hangi boyuta gidecek vs. bunları bilmediğimiz için şu aşamada bir değerlendirme yapmak açıkçası çok zor. Şu an itibariyle bakıldığında erken rezervasyonlar anlamında hemen hemen bütün pazarlarda satışlarımız son derece iyi gidiyor. Ancak dediğim gibi olayların nereye kadar tırmanacağını bilmediğimiz için turizme yansıması noktasında bir değerlendirme yapmak için çok erken.

“TÜRKİYE, MEŞRU HAKKINI KULLANIYOR”

Türkiye, şu anda ulusal güvenliği açısından en doğal hakkını kullanıyor. Onun için de her hangi bir şekilde bununla ilgili bir yorum yapmak da çok zor. Ancak operasyonun erken rezervasyonlara etkisini bugünden veya yarından görmek mümkün değil. Onun için henüz çok erken. Operasyonun ne kadar süreceğini ve kapsamının ne olacağını görmeden yorum yapmak doğru olmaz. Bu anlamda biraz daha zamana ihtiyaç var. Tabii operasyonun ilk etapta Güneydoğu Anadolu bölgesindeki turizm hareketini olumsuz etkilemesi çok normal ve beklenen bir gelişmedir. Bu konuda yorum yapmaya dahi gerek yok. Genel bir yorum için ise birkaç gün daha beklemek lazım. Ama dediğim gibi Türkiye meşru hakkını kullanıyor. Ona kimsenin söyleyecek bir sözü olamaz”.

“REZERVASYON İPTALİ ALMADIK”

Hatay Turizm Derneği Başkanı Sabahattin Nacioğlu ise, operasyon dolayısıyla Hatay’la ilgili herhangi bir sıkıntılı durum olmadığını belirterek, şunları söyledi: “Sadece komşu ilçemiz Reyhanlı’da bir füze düşmesi dolayısıyla Suriyeli bir vatandaşımız hayatını kaybetmiş, yaklaşık 40 kişi de yaralanmıştı. Hatay’ın diğer bölümlerinde hiçbir sorun yok. Bugün Kayseri’den üç gece konaklamalı gelen bir grubumuz vardı. Şehir merkezinde ve diğer ilçelerimizde hiçbir sorun yok. Sadece sınıra çok yakın olduğu için Reyhanlı ilçemizde birkaç olay gelişti. Şu ana kadar her hangi bir rezervasyon iptali almadık. Zaten bizim sezonumuz da Mart ayından sonra başlıyor.

Hatay Turizm Derneği Başkanı Sabahattin Nacioğlu

“HALK NORMAL GÜNLÜK YAŞANTISINA DEVAM EDİYOR”

Operasyonun da bir hafta ya da 10 gün süreceği söyleniyor. Ondan sonra burası sakin bir duruma gelir. İlimizdeki ulusal basın mensuplarıyla da görüştüğümde operasyonun bir haftadan fazla sürmeyeceği yönünde bilgiler alıyorum. Şu anda şehre baktığınızda zaten bir savaş hissi ya da endişesi yok. Herkes sokakta ve halk normal günlük yaşantısına devam ediyor. Müzelere, tarihi mekanlara ve ören yerlerine geziler yapılıyor. Hatay’da biz bu yıl için 500’e yakın bir grup rezervasyonu aldık. Hiç birinde de bir iptal söz konusu değil. Hiç kimse de bizi arayıp, ‘Orada böyle bir olay var, şöyle bir gelişme var’ diye bir şey söylemedi”.

RUS BASINI: TÜRKİYE, MOSKOVA’YA GARANTİ VERDİ

Öte yandan Türkiye’nin Suriye’nin Afrin bölgesinde düzenlediği Zeytin Dalı Operasyonuna ilişkin dış basından farklı değerlendirmeler gelmeye devam ediyor. Rusya basını, “Zeytin Dalı Harekatı”nın perde arkası ile ilgili ayrıntıları mercek altına aldı. Kommersant gazetesi, Türkiye’nin, operasyonun kapsamının Afrin’in dışına çıkmayacağına dair Moskova’ya garanti verdiğini yazdı.

“AFRİN, NİHAİ VE DEĞİŞMEZ HEDEF”

Rusya Savunma Bakanı General Sergey Şoygu ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın 18 Ocak’ta Moskova’da bir araya geldiği hatırlatılan haberde, “Rusya Savunma Bakanlığı’na yakın bir kaynağın verdiği bilgiye göre, Rusya, operasyonun yürütüleceği yerin sınırlarının net olarak belirlenmesini istedi. Türk tarafı, Afrin’i ‘nihai ve değişmez hedef’ olarak belirledi ve harekatın alanının genişletilmeyeceğine dair söz verdi” denildi.

NEW YORK TIMES: ERDOĞAN ABD’YE REST ÇEKTİ!

Amerika’nın en etkin gazetelerinden Washington Post ise Afrin operasyonununa ilişkin “ABD’nin uyarılarına rağmen rest çeken Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, terör tehdidi olarak nitelediği güçleri ezme sözünü verdi” yorumunu yaptı. İngiltere’nin en saygın gazetelerinden Financial Times da ‘Türkiye ABD’ye meydan okudu ve operasyon başlattı’ başlıklı yazısında, Suriye’deki savaşta yeni cephelerin açılmasının Türkiye’nin Suriye’dekileri destekleyen ABD ile ilişkilerini gerginleştireceğini iddia etti. Guardian, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın YPG’ye karşı Türkiye’nin askeri sınır operasyonlarını genişleteceği sözünü hatırlatırken Alman Der Spiegel dergisi ise Türkiye’nin uluslararası endişeye karşın Suriye’nin kuzeyinde çok kapsamlı bir operasyona başladığını iddia etti.

EKONOMİYE ETKİSİ SINIRLI

Türkiye’nin Afrin’e gerçekleştirmiş olduğu askeri operasyonun ilk tepkisi uluslararası piyasalarda dolar/TL kurunda görüldü. Cuma günü 3.80 seviyesinin hemen üzerinde kapanan dolar, bu sabah 3.82 seviyesine yükseldi. Afrin operasyonun borsa ve faiz cephesindeki etkisi de şu ana kadar sınırlı oldu. Bu arada Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de Afrin operasyonunun dar kapsamlı olduğunu söyleyerek gelişmelerin ekonomiye etkisinin son derece sınırlı olduğunun altını çizdi.