Last Updated on 31 Ocak 2018 by Yaşar Çelik
Oran Hotel İstanbul Genel Müdürü Ferhat Argın, beş yıldızlı otellerin fiyatları aşağıya çekerek orta sınıftaki pazar payını arttırmaya çalışmalarının dört yıldızlı otellerin markalaşmasını zorlaştırdığını söyledi.
İstanbul’daki dört yıldızlı otelleri ve sorunlarını mercek altına aldığımız dosyamızın ikinci konuğu Laleli’deki Oran Hotel İstanbul Genel Müdürü Ferhat Argın oldu. İstanbul turizminde önemli bir yer tutan ve dünya standartlarının da üstünde hizmet veren birçok dört yıldızlı otelin neden kabuğunu kırıp markalaşarak ön plana çıkamadığına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Argın, “Bunun farklı nedenleri var. Birinci nedeni, beş yıldızlı otellerin sayıca fazlalığıdır. İkinci nedeni ise, marka isimlerin 5 yıldızlar arasında yaygın olmasıdır. Tekil veya birkaç otelden oluşan grupların, aynı havuzdan reklam ve tanıtım yapan zincir otellere göre dezavantajlı konumda olduğu da bir gerçektir” dedi.
“İSTİHDAMI TEŞVİK EDİCİ ÖNLEMLER ALINMALI”
Özellikle İstanbul’daki şehir otellerinin son iki yıldır oldukça sıkıntılı bir dönemden geçtiğini ve kalitenin düşmemesi adına devlet desteğine ihtiyaç duydukların belirten Argın, “Devlet yıllardır turizme hizmet veren otelleri korumak için bir takım teşviklere başvurmalı. Son iki senede ortalama oda fiyatlarındaki düşüş kaliteyi de aşağıya çekti. Devlet istihdamda teşvik edici önlemler alabilir. Otel sayısındaki aşırı artış eleman eksikliği sıkıntısına da neden oluyor” diye konuştu.
“BİZİM PAZARIMIZDAN PAY ALMAYA ÇALIŞIYORLAR”
Satış pazarlama ve markalaşma anlamında elektronik ortamdaki iletişimin yazılı basının önüne geçtiğini, basın yayın organlarının da yavaş yavaş buna ayak uydurmaya başladığını ifade eden Argın şunları söyledi: “Beş yıldızlı otellerdeki lüksün bir kitlesi ve bir etiketi var. Hitap ettiği kitle daha elit ve daha dardır. Fakat dört yıldızlı otellerin ise daha geniş ve daha orta sınıf bir kitlesi vardır. Beş yıldızlı oteller fiyatlarını aşağı çekerek bu kitleden pay almaya çalışıyor. Normal şartlarda dört yıldızlı otelleri tercih eden konuklar, kültür amaçlı ziyaretlere gelen ve otelde daha az vakit geçiren misafirlerdir.
“PERSONELİMİZİ DE DİNLİYORUZ!”
Dört yıldızlı otel misafirleri bizden kaliteli bir konaklama ve rahatsız edilmeden önemsenmek ister. Bu anlamda biz de memnuniyetlerine yönelik olarak her şeyden önce misafirlerimizi dinliyoruz! Yazılı eleştirilerini ve önerilerini önemsiyor ve adım atmamız gereken yerde adım atıyoruz. Bir tek misafirlerimizi değil, personeli de dinliyoruz. Çünkü o, sahada misafirle farklı bir açıdan görüşme halinde. Yükselen rekabet ve tanıtım maliyetleriyle baş edebilmek için birlikler kuran dört yıldızlı otellerin markalaşma gayretleri var fakat otelciliğin içinde bulunduğu şartlar markalaşmayı zorlaştırıyor.
“BİZ ONLARI TAKİP EDİYORUZ”
Ortalama 40-50 kişinin istihdam edildiği dört yıldızlı oteller; kültür ve tarih hazinesi bir ülkenin kültürel faaliyetlerde bulunan misafirlerini ağırlayan çok önemli tesislerdir. Turizmde son iki senedir konaklayan kitlede bir değişim söz konusu. Beş yıldızlı devasa oteller fiyatlarda belirleyici oluyor ve bizler geriden onları takip ediyoruz”.