Turizm, ‘harekat’ tanımadı! GAP’ta talep patlaması var

Last Updated on 8 Şubat 2018 by Yaşar Çelik

Zeytin Dalı Harekatı’nın GAP bölgesi turizmine  hiçbir olumsuz yansıması görülmüyor. Gelen rezervasyonlar şimdiden Şanlıurfa, Gaziantep ve Mardin otellerinin 23-27 Nisan haftasını yüzde 100 dolu geçireceğini gösteriyor.

2018’e çok iyi bir giriş yapan turizm sektörü için öngörüler yükselecek bir grafiğe işaret ederken, Suriye’nin Afrin bölgesinde yapılan ‘Zeytin Dalı Harekatı’ da 20. gününe ulaşmış durumda. Harekat, turizmciler tarafından anı anına takip ediliyor. Geçmişte güvenlikle ilgili yaşanan olumsuz olaylar nedeniyle talep daralması yaşayan turizmciler, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bu operasyonunu desteklerken, şu ana kadar herhangi bir olumsuz yansıma görmediklerini anlatıyor.

Haftalık ekonomi dergisi Para’da yer alan habere göre turizmciler, bu operasyonun talebi etkilemesinin söz konusu olmadığını dile getiriyor. İşte bölgedeki turizmcilerin görüşleri:

HatayTurizm Derneği’nin Başkanı Sabahattin Nacioğlu

HATAY’DA TURLAR DEVAM

Operasyonun yapıldığı Hatay’daki Turizm Derneği’nin Başkanı Sabahattin Nacioğlu, şehir merkezinde ve diğer ilçelerde hiçbir sorun olmadığını anlatıyor. Şu ana kadar herhangi bir rezervasyon iptali almadıklarını söyleyen Nacioğlu, “Turlar devam ediyor, önceden rezervasyonu yapılmış toplantılar yapılıyor” diyor. Grand Boğaziçi Oteli’nin Genel Müdürlüğünü de yaptığını kaydeden Nacioğlu, “Bu hafta 10 gruba yakın konfirme yaptık” diyor. Nacioğlu, sadece sınıra çok yakın olduğu için Reyhanlı ilçesinde birkaç üzücü olay geliştiğini ifade ederek, normal şartlarda zaten orada turizm hareketi olmadığını kaydediyor ve “Şu anda şehre baktığınızda zaten bir savaş hissi ya da endişesi yok. Herkes sokakta ve halk normal günlük yaşantısına devam ediyor” bilgisini veriyor.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği GAP Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Figen Burnukara Akan

MİSAFİRLERE ‘DAHA GÜVENLİ OLDUK’ MESAJI

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği GAP Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Figen Burnukara Akan da, Afrin operasyonunun şu ana kadar turizme olumsuz bir yansımasının olmadığını belirtiyor. Gaziantep’te dönem itibariyle şu an yoğun turist trafiği olmadığını, butik turların daha çok gastronomi turu ağırlıklı geldiğini vurgulayan Akan, “Konuyla ilgili bize bilgi soran misafirlerimize operasyon bölgesine uzak olduğumuzu, sınırımızın son harekatla daha güvenli hale geldiğini söylüyoruz” diye konuşuyor. Şu günlerde ileriye dönük tur programları aldıklarını ifade eden Akan, bunlarda da olumsuzluk olmadığını, talebin sürdüğünü söylüyor.

Mardin Turizm ve Otelciler Derneği Başkanı Özgür Azad Güngör
HER 10 KİŞİDEN 1’İ MARDİN’İ GÖRMEK İSTİYOR

Mardin Turizm ve Otelciler Derneği Başkanı Özgür Azad Güngör de operasyon bölgesine uzak olduklarını hatırlatarak şu an için rezervasyonlarda iptal olmadığını kaydediyor. Mardin’in turizmde yükselen trendinin sürdüğünü söyleyen Güngör, Türkiye Basketbol Federasyonu, Kadınlar Türkiye Kupası finallerinin 21-25 Şubat’ta Mardin’de yapılacağını söyleyerek bölgenin güvenlik sorunu olmadığının altını çiziyor. “Ülkemizdeki her 10 kişiden 1’i Mardin’e gelmek istiyor” diyen Güngör, geçtiğimiz iki yıldaki zor süreçlerin bittiğini belirtiyor. Güngör, Afrin’deki operasyonun uzun sürmesi halinde ancak yeni rezervasyon almada sorun yaşayabileceklerini de vurguluyor. Normal şartlarda yeni sezon için rezervasyonların bu aydan itibaren gelmeye başladığını anlatan Güngör, “İptal almıyoruz ama yeni rezervasyonlarda duraklama dönemindeyiz” diyor.

Diyarbakır Kültür ve Turizm Müdürü Cemil Alp
DİYARBAKIR’DA HEDEF 1 MİLYON TURİST

Diyarbakır Kültür ve Turizm Müdürü Cemil Alp ise bu yılki turizm hedeflerinin 1 milyon turiste ulaşmak olduğunu açıklıyor. Zeytin Dalı Harekatı’nın konum olarak Diyarbakır’a uzak olmasına rağmen geçmişten gelen algı nedeniyle gözleri kente çevirdiğini söyleyen Alp, otel doluluklarında herhangi bir azalma olmadığını bildiriyor. Geride kalan son iki yılın açtığı yaralarının sarılmaya başladığını vurgulayan Alp, yeni açılan otellerle birlikte doluluk oranının yükseldiğini, şu an için iş ve toplantı turizmi talebinin yüksek olduğunu sözlerine ekliyor.

23 NİSAN TATİLİNDE GAP TURU PATLAMASI OLACAK

Kültür turizmi yapan önde gelen acentelerden Çeri Turizm’in sahibi Erdal Çeri de, operasyon nedeniyle bölgeye olan talebin düşmediğini ifade ediyor ve yerli turistlerin ilgisinin artarak devam ettiğini belirtiyor.

Son üç-dört yıldır Güneydoğu turlarına büyük bir ilgi olduğunu anlatan Çeri, hali hazırda bölgedeki otellerin dolu olduğunu kaydediyor. Çeri, GAP turist profilini şöyle anlatıyor: “Bu profilin büyük bir oranını yemek için seyahat eden yüksek gelirli gastronomi turistleri oluşturuyor. Bu kesim Gaziantep ve Şanılurfa’ya lezzetleri için giderken yanı sıra tarih ve kültür de geziyor. Bu profil 30-60 yaş aralığında ağırlıklı kadınlardan oluşuyor. Bunların ortalama kalış süresi iki gece- üç gün.”

Bölgenin yüksek sezonunun mart ayının sonunda başlayıp, haziran başına kadar sürdüğü bilgisini veren Çeri, bu yıl sezonun kapanışının Ramazan’a denk geldiği için duraklama olabileceğini aktarıyor. Zeytin Dalı Operasyonu’nun yapıldığı zamanın tarih olarak da turizm talebinin düşük olduğu döneme denk getirildiği için olumsuz bir ortama neden olmadığını vurgulayan Çeri, “23 Nisan tatili haftasında bölgede boş otel bulmak zor olacak; şimdiden rezervasyonlar kapandı, hatta pansiyonlarda bile yer yok. Talep tüm bölgeye yayılmış durumda; Şanlıurfa, Gaziantep ve Mardin otelleri 23-27 Nisan haftasını yüzde 100 dolu geçirecek” diyor. (Kaynak: Para dergisi /Özlem Kapar Bayburs)

Afrin operasyonu turizme nasıl yansıdı?