70 günde 81 il 89 ilçe ziyaret ederek acenteci meslektaşlarıyla tek tek biraraya geldiğini söyleyen TÜRSAB Başkan adayı Emin Çakmak, “50 milyon turist ve 100 milyar dolar turizm geliri için yola çıktık, ülke turizmini 2050’ye hazırlayacağız”” dedi.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) seçimine geri sayım sürerken başkan adayları da basın mensupları ile sık sık biraraya gelerek seçmenlerine mesaj veriyor. Başkan Adayı ve “TÜRSAB Hepimizin Platformu” Kurucu Başkanı Emin Çakmak da, bu sabah bir basın toplantısı düzenleyerek, turizmin ve Türkiye’nin geleceğini kurtaracağını iddia ettiği 154 projesini anlattı.
Çırağan Sarayı’ndaki toplantıyı seçime birlikte gireceği yönetim kurulu adayları ile birlikte düzenleyen Emin Çakmak, ülke turizmini 2050’ye hazırlayacağını savunarak, 50 milyon turist ve 100 milyar dolar turizm geliri için yola çıktıklarını vurguladı.
Milli Turizm Kanunu, Ulusal Seyahat Sigortası, Global Seyahat Portalı gibi projeleri ile ön plana çıkmak isteyen Çakmak, “30 kişilik yönetim kadromuzla, güçlü acentalarımızla güçlü Türkiye için hizmete hazırız. Ülkemizin geleceği turizmde ve biz turizmcilerdedir. 76 milyar dolar cari açığı bizler kapatacağız ve her yıl ülke ekonomimize 30 milyar dolar rezerve bırakacağız” dedi.
81 İL 85 İLÇE ZİYARET ETTİ
Seçim çalışmalarına başladığı 2 Aralık 2017 tarihi itibariyle Türkiye’yi karış karış dolaştıklarını, acenta ziyaretleri yaparak sorunları yerinde tespit ettiklerini belirten Emin Çakmak, 70 günde 81 il 89 ilçe ziyaretiyle 101 ‘Ortak Akıl’ toplantısı düzenlediğini kaydetti. “Gidilmeyen yer, görüşülmeyen acente bizim değildir” prensibiyle yola çıktıklarını belirten Çakmak, “Ardahan’dan Edirne’ye kadar ülkemizi karış karış gezdik. 3 bini aşkın acenta ile buluşarak Anadolu’nun sessiz çığlıklarını dinledik. Sorunları ve çözüm önerilerini yerinde dinledik. Aslında sadece Anadolu’nun değil, Türkiye’nin sesini dinledik ve birlikte çözümler ürettik. Acenteyi dinlemeden hizmet olmayacağının bilincindeyiz. Çünkü TÜRSAB hepimizin” dedi.
Hedeflerinin; yönetimden başlayarak, en küçük acentaya kadar hizmeti dinamik bir şekilde yaymak olduğunu vurgulayan Çakmak, “TÜRSAB halen 1972 model yasa ve yöntemlerle çalışıyor. Artık daha ulusal ve teknolojiyle harmanlanmış kanunlara, uygulamalara, sistemlere ihtiyaç var. En fazla bir yıl içinde hayata geçireceğimiz projelerimizle bu değişimi herkese göstereceğiz” diye konuştu.
HERKESE TEŞVİK VERİLSİN
Turizmcilerin içinden geçtiği dar boğazda devlet tarafından verilen teşviklere değinen Çakmak, teşviklerin sadece belirli sayıda turist getiren tur operatörlerine değil, ülkemize bir turist dahi getiren tüm acentelere adil şekilde dağıtılması gerektiğini savunarak şöyle konuştu: “Teşvik 10 büyük tur operatörü ile sınırlı kalıyor, bu sayı 2-2 bin 500 acenteye dağılsa daha da adil ve faydalı olacaktır. Bir kişi getirenin de 1 milyon kişi getiren de kişi başı 30 dolar teşvik almaya hakkı vardır.”
NEDEN ADAY OLDU?
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Çakmak, “TÜRSAB Genel Kurulu ertelendikten sonra neden aday olarak çıktığının” sorulması üzerine şu cevabı verdi: “2-3 Aralık’ta yapılacak seçim için diğer adaylara yol vermiş ve muhalefeti desteklemiştik. Ancak erteleme sürecinde de, öncesinde de gördük ki mevcut yönetimin zihniyeti ile diğer adayların da zihniyeti aynı, üslupları yapıcı değil, yıkıcı. Biribirlerine karşı takındıkları tutumlar bizi üzdü. Biz birleşen, kucaklayan, tüm üyelere eşit mesafede duran, şahsi ihtiraslardan uzak bir yönetim hayal ediyoruz. Erteleme öncesi aday olsaydık ortamın bu kadar gerilmesine müsade etmezdik. Biz daha önceki iki dönemde de aday olmuştuk ama hiç böyle bir ortam olmamıştı. Bizim amacımız bağlı olduğumuz kurumu yıpratmak değil, yükseğe taşımak. O yüzden yeniden elimizi taşın altına koymaya karar verdik.”
ÇAKMAK’IN PROJELERİ
Emin Çakmak, seçim beyannamelerinde de yer alan bazı maddeleri basın mensuplarına aktarırken, Milli Turizm Kanunu, Ulusal Seyahat Sigortası, Global Seyahat Portalı gibi projeleri ayrıntıları ile anlattı. Çakmak’ın projelerinden bazıları şöyle:
• Acenta, otel, rehber, kara ve hava yolu taşımacıları ile tüm turizm sektör paydaşları, tek ulusal turizm kanunu çatısı altında toplanacak.
• Türkiye turizmi ve destinasyonları markalaştırılacak. Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yılında ülkemiz dünyanın en önemli 3 destinasyonundan birisi haline getirilecek.
• Türkiye’nin en ücra köşesi bile yurt dışında tanıtılacak.
• Türkiye’nin 4 mevsimi profesyonel şekilde fotoğraflanarak internet ortamında arşivlenecek.
• Tüm Hava Yolları ile güç birliği yapılarak, ülkemizin en az 5 noktası daha uluslararası merkez havalimanı konumuna ulaştırılacak.
• Türkiye’nin turizmde en önemli pazarlama araçlarından olan Türk mutfağı, hak ettiği seviyeye ulaştırılacak.
• Sergilenmeyen ve tanıtılmayan kültür varlıkların envanteri çıkarılacak. Tanıtımı için çalışmalar yürütülecek. Kültür varlıkları kazılarına destek olunacak.
• Turizm TV kurulacak. Bu TV aracılığı ile ülkemizin turizm faaliyetleri tanıtılacak; halkımız acenta hizmetleri konusunda bilinçlendirilecek. Turizm TV aracılığı ile ürün ve destinasyonların tanıtımı yapılacak.
• İç turizmi canlandırmak için değişik şehirlerimizde kültür, alışveriş vb. festivallerin düzenlenmesi teşvik edilecek.
• Türkiye’nin tanıtımına katkı yapan Türk televizyon dizilerinin daha çok ülkede yayınlamasına destek olunacak.
• Her yıl tüm turizm paydaşlarının bir araya geleceği “Turizm Zirvesi” düzenlenecek.
• 35 milyon vatandaşımızın yurt dışı turlarına çıkması ve 50 milyon kişinin ise iç turizm amaçlı seyahat etmesi için gerekli teşvikler yapılacak.
• Yabancı yatırımcılar ile yakın ilişkiler kurulacak, ilgili bakanlıklarımızla beraber turizm yatırımlarına uygun yerlerimiz tanıtılacak.
• 2023 yılına kadar 100 yeni golf sahası yapılması için gerekli destek verilecek. Türkiye, Avrupa’nın 1 numaralı golf destinasyonu haline getirilecek.
• Sağlık turizminin sekiz branşı da aktif hale getirilecek. Türkiye, Cumhuriyetimizin 100. yılına kadar dünya lideri konumuna ulaştırılacak.
• Son yıllarda hızla gelişen düğün turizmi için Türkiye’nin uygun bölgeleri tanıtılacak, ülkemiz önemli bir düğün turizmi destinasyonu olacak.
• Karadeniz başta olmak üzere tüm bölgeler doğa ve yayla turizmine açılarak dünyada gelişen “Ekolojik Turizm”den pay alması için desteklenecek.
• Yurt içi ve yurt dışı yeni destinasyonlar oluşturulmak sureti ile deniz taşımacılığı turizmi geliştirilecek.
• Yatırımcısı hazır olan “Silkroad Oriante Express” adlı trenle seyahat turizmi başlatılacak. İstanbul’dan Kars’a, İzmir’den Diyarbakır’a kadar gidecek olan tren, Anadolu’nun çeşitli illerinde duraklayacak. Bölgelerin tarihi ve kültürel değerleri 12 ay gezilebilecek.