Kod Yazılım Marmara Bölge Sorumlusu Arda Erdal, haddinden kat ve kat pahalı satılıp kullanıcıya ancak Excell kadar yanıt verebilen PMS programlarının İstanbul otelciliğine yakışmadığını belirterek, “PMS programlarının en gelişmiş halini en uygun fiyatla otelcilere sunmak için buradayız” dedi.
Turizm sektöründe faaliyet gösteren konaklama tesisleri ve turizm acentelerinin ihtiyaçları doğrultusunda dijital işletme anlayışının alt yapısını oluşturacak yazılımlar üretmek, satış pazarlamasını yapmak, eğitim ve destek hizmetini vermek amacıyla kurulan Antalya merkezli Kod Yazılım; Sedna Hotel, Sedna Agency ve Sedna Mobile adı altındaki ürünleriyle turizm sektörüne özel çözümler üretiyor. Geliştirdiği yazılım teknolojisini güncel tutarak müşteri memnuniyetinden ödün vermemek için Ar-Ge’ye çok önem veren firma, ürünlerinin içeriğini sektör ihtiyaçları doğrultusunda sürekli güncelleyip geliştiriyor. Başta İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesi’nde de büyük bir atılım yapmaya hazırlanan Kod Yazılım’ın Marmara Bölge Sorumlusu Arda Erdal, turizmgunlugu.com’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“HER İŞLETME, İHTİYAÇLARI DOĞRULTUSUNDA PROGRAMLARIMIZI ŞEKİLLENDİREBİLİYOR”
“Sektörel anlamda bakacak olursak Kod Yazılım, 2003 yılından bu yana işletmelerin Otel Yönetim Sistemi (PMS) ihtiyaçlarını karşılamak adına çalışmalar yapmaktadır. Daha çok büyük grup işletmeler Sedna Hotel Managemet kullanımını seçseler de mevcut referanslarımıza baktığımızda yüzde 40 zincir olmayan tekil işletmelerin de programımızı tercih ettiği görülmektedir. Aslında Sedna Management Programımızı yazımsal ifade ile anlatmak güç olsa da kısaca mevcut bir konaklama işletmesinin A’dan Z’ye bütün ihtiyaçlarını karşılamakla birlikte bu hizmetleri kolay ulaşılması adına Mobile tarafı da etkin olarak kullanmaktayız. Android ve IOS platformlarından bir konaklama işletmesinin işleyişini hızlandırmak ve kolaylaştırmak adına birçok farklı ürün sunmaktayız. Sedna Hotel Management Ürünümüz ‘Tailor Made’ (Her talebe kendine has çözümler üretmek) anlayışı benimsenerek yaratıldığı için her işletme ihtiyaçları doğrultusunda programımızı şekillendirebilir. Kısacası işletmeler ürünümüzden ne kadar yararlanmak isterlerse bizler bu hizmetleri anında işletmeye göre sunabiliyoruz. Ürünlerimize ana hatlarıyla baktığımızda Ön Büro ve Rezervasyon Hizmetleri, Muhasebe ve Stok Hizmetleri, F&B ve POS Hizmetleri ve Online Kanal Hizmetleri gibi birçok alanda profesyonelleşmiş durumdayız. Aksi taktirde şu anda mevcut Akdeniz çanağındaki konaklama işletmelerinin yüzde 70’i; Avrupa, Orta Doğu ve Uzak Asya ülkeleri bizleri tercih etmezlerdi.
“SEDNA ÜRÜNLERİ İLE OTEL VE ACENTA EN SAĞLIKLI ŞEKİLDE EŞ GÜDÜMLÜ ÇALIŞIYOR”
Kod Yazılım olarak yıllardır gelen tecrübeyle hem konaklama işletmelerine hem de büyük ölçekli tur operatörleriyle acentelere hizmet vermekteyiz. Yani yazılımsal anlamda bir otelci veya bir acenteci neler isteyebilir bunu direkt olarak son kullanıcı yorumlarını inceleyerek etüt etme şansımız olduğu gibi, bütün ürünlerimizi kendimiz ürettiğimiz için hızlı ve eksiksiz şekilde Ar-Ge ve üretim süreçlerini geçerek son kullanıcının beğenisine sunabiliyoruz. Bunu daha anlaşılır şekilde açıklamak gerekirse; birbirini hiç tanımayan bir konaklama işletmesi ve seyahat işletmesi adına eş güdümlü çalışabilecekleri 2 farklı ortamı bir bütün halinde sunuyoruz. Sedna ürünleri sayesinde rezervasyon akışları, genel operasyonlar, doluluk yönetimi gibi birçok noktada bu iki turizm lokomotifi entegre çalışma fırsatı bulup olabilecek en sağlıklı şekilde bütün operasyonlarını sürdürebilmektedir.
“ÜRÜNLERİMİZİN ÇIKIŞ NOKTASI, SON KULLANICININ İHTİYAÇLARI”
Yeni, yapılmamış bir ürün ortaya çıkartmak görünenden çok zor bir meziyet, hele ki bizim sektörümüz gibi sürekli hareketli ve dinamik olan bir platformda çok daha zor. Dünyanın her yerinde saniyeler içinde yeni bir teknoloji ortaya çıkarken nasıl güncel kalabilirsiniz ve bu güncelliğinizi kaybetmeden nasıl yeni bir projeye başlayabilirsiniz? Hale hazırda devam eden projelerimiz ve gelecekte çıkartacağımız yeni ürünlerin çıkış noktaları farklılık gösterse de aslında tamamı son kullanıcının fark ettiği veya edemediği ihtiyaçlarından doğan gereksinimlerin sonucunda ortaya çıkmaktadır. Yeni yazılımlar geliştirirken veya var olanları revize ederken en önemli nokta kullanıcının fark edemediği noktaları onlardan önce keşfetmektir; bunun için öncelikle bütün dikkatimizle kullanıcılarımızın isteklerini dinliyoruz, onlara bizim açıklarımızı ve varsa onlara göre eksiklerimizi bildirmeleri için baskı kuruyoruz bir diğer yandan da bütün dünyayı aynı anda izlerken yapılanları kopyalamadan yalnızca feyz alarak daha iyisinin, hızlısının ve güvenli olanının nasıl yapılabileceğini düşünüyoruz, geleceği tahmin ederek geleceğe şimdiden hazırlanıyoruz.
“KULLANICILARIMIZI ‘CLOUD’ TEKNOLOJİSİYLE TANIŞTIRACAĞIZ”
Hangi sektörde olursanız olun ne kadar hareket kabiliyetiniz olduğu ve bu hareket kabiliyetinizi nasıl koruyacağız işletmenizin ömrü için en önemli etkenlerdir. Bu düşüncemi yazılım sektörü ve Kod Yazılım firmamız açılarından değerlendirdiğimizde ise ‘Cloud’ yani Bulut sistemi karşımıza çıkıyor. Bulut sistemini mevcut teknolojimizden yola çıkarak kısaca anlatmak gerekirse; günümüzde mevcut bizim gibi büyük çapta PMS firmalarının tamamının kullanıcıları verilerini depolamak ve hale hazırda bulunan PMS programlarını çalıştırmak adına maalesef bir ‘Server’a bağlı yaşamak zorundalar. Ve bu serverların maliyetleri olsun, siber anlamda güvenliğinin sağlanması olsun, yatırımları olsun işletmecilerin belini bükmektedir. En önemli nokta ise kullanıcılar bir server aracılığıyla çalıştıkları için istedikleri verileri istedikleri yerden anlık olarak ulaşamamaktadırlar. ‘Cloud’ sisteminde ise veri tamamen dijital ortamda tutulması, eski sitemlere göre maliyetlerinin kullanıcı anlamında daha az olması, istenilen anda istenilen noktadan ulaşılabilir konumda olmasından dolayı geleceğin teknolojisidir. İşte bu sebeplerden dolayı bir sonraki Kod Yazılım ürünlerinin ‘Cloud’ üzerinde olması adına Ar-Ge faaliyetleri yürütüp, yatırımlarımızı bu yönde yapıyoruz. Ve eğer size bir şirket sırrı vermek gerekirse kullanıcılarımızın bu teknolojiyle tanışmasına çok az kaldığını söyleyebilirim.
“ŞİMDİ SIRA İSTANBUL’A GELDİ”
Marmara Bölge Müdürlüğümüz fiili olarak çok yeni, 2018 yılının ilk ayında faliyete girmiştir. Şirket olarak öncelikle bütün dünyada kendimizi kanıtladıktan sonra başta İstanbul olmak üzere Marmara bölgesine yoğunlaşmayı özellikle seçtik. Dünya tarihinde de yazdığı gibi bence de dünyanın merkezi İstanbul’dur ve tabiri caizse İstanbul’u turizm yazılımı anlamında fethetmek içinde bir hazırlık sürecine ihtiyacımız vardı; bu süre zarfında daha öncede bahsettiğim gibi önce ülkemizde Akdeniz Çanağı olmak üzere Avrupa, Orta Doğu ve Uzak Asya’da tecrübelerimizi pekiştirdikten ve mevcut programımızı mükemmelleştirdikten sonra şimdi sıra İstanbul’a geldi. İstanbul otelcilik potansiyeli olarak dünyanın en zengin bölgesi olmasına rağmen bu zamana kadar kullanılan PMS programları ise uluslararası firmaların yıllardır kullanmak zorunda olduğu haddinden kat ve kat pahalı ve bu konuda otelci dostlarımızı yoran programlar olmakla birlikte bir yandan da İstanbul otelciliğine yakışmayan kullanıcıya ancak Excell kadar yanıt verebilen PMS programları aracılığıyla götürülmüştür. Kod Yazılım olarak bu lokasyonda kullanılan mevcut PMS programlarının gelişmiş halini sunmak için buradayız. Marmara Bölgesi’ndeki hedeflerimizin başında PMS yazılımlarında uzman olduğumuz Grup Oteller gelmektedir. Mevcut çalışmalarımızı ve görüşmelerimizi bu strateji çerçevesinde devam ederken zincir olmayan işletmeler için çok yakın zamanda göreceğiniz farklı bir satış pazarlama stratejisi ile sahnede olacağız.
“OTELLER İÇİN AKILLI TELEFON UYGULAMASINI HAYATA GEÇİRİDİK”
Turizm sektörü bilgi teknolojilerini kullanıp rekabette öne geçme konusuna kesinlikle çok yatkın. Bunu çok beğendiğim bir örnekle açıklamak isterim. Öncelikle otelcilikte ‘Lüks’ kavramı nedir? Çok sevdiğim bir büyüğüm zamanında bana bunu şu şekilde açıklamıştı. ‘Otelcilikte lüks kavramı; otelin, misafirine otelden beklentisinden daha fazla imkan sunmasıdır.’ Şimdi lüks tanımlarına uygun bir otel düşünelim… Bizlere neler sunabilir? A’la carte, oda servisi, butik ürün satış alımı… Listeyi uzatmak tabii ki mümkün. Ayrıca pek tabii ki misafirimizin herhangi bir nedenden şikayetleri de olabilir. Peki bu imkanları tümüne otelin IOS ve Android platformlarda bulunan, otelin adını taşıyan ve misafirin mevcut PMS datasındaki bilgilerini kullanarak (doğum tarihisi vs. gibi) login olacağı ve az önce saydığımız bu istekleri bir tıkla oteldeki ilgili alanlara yönlendirebileceği, şikayetlerinin bu şekilde yönlendirip ardından misafirimizin sorunu çözüme ulaştırıldığında geri bildirim alabileceği bir akıllı telefon uygulaması otelin rakiplerinden bir adım öne çıkmasına yardımcı olmaz mı? Kesinlikli olacağına inanıyorum. Bu kadar kesin konuşmamın altındaki özgüven ise bu anlattığım örneği Kod Yazılım olarak hayata geçirmiş durumda oluşumuzdan gelmektedir.
“OTELCİ DOSTLARIMIZ İÇİN PMS SATICISI DEĞİL, PARTNERİZ”
‘Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır’ diye güzel bir atasözümüz var… Madem her yiğit yoğurdu farklı yer, o zaman konakla işletmelerimiz neden tek düzen bir PMS kullanmak zorunda. Sedna ürünümüzde bulunan neredeyse tüm pencerelerimizi kullanıcılar istedikleri gibi kendileri basit bir şekilde tasarlayabilmektedir. İstedikleri bölümleri kaldırıp veya farklı bir yere sürükleyerek kendi alışkanlıkları nasıl ise o şekle saniyeler içinde sokmaktadırlar. İşin kullanıcı tarafını çözdükten sonra özelleştirme anlamında işimiz tamamlanmış sayılmaz tabii ki. Mevcut Sedna Hotel Management PMS üzerinde 400’den fazla raporumuz bulunmaktadır fakat işletmeci dostlarımız bizlerden herhangi bir yeni rapor istediklerinde veya yalnızca istedikleri raporlar üzerinde modifikasyonlar istediklerinde bizler raporun zorluğuna göre 6 ile 72 saat aralığında bu isteklerini ücretsiz olarak yerine getirebilmekteyiz. Yani kısacası bizler PMS satıcısı değil otelci dostlarımızla bir partner edasında çalışmaktayız.
“GERÇEK BİR REKABET ORTAMI İÇİN YASAL DÜZENLEME YAPILMALI”
Ülkemizde PMS yazılımı firmaları adına bir değişiklik sunacak olsam, devlet büyüklerimizden bu konuda bir yasa çıkartmalarını isterdim… Tabii ki serbest piyasa ekonomisi bizim sektörümüzde de var fakat bu işi profesyonel olarak yapmayan ve birçok konaklama işletmesini zor duruma sokan firmalarda mevcut. Eğer ki bir yasa çerçevesinde biz profesyonellerin bulunduğu bu piyasa koruma altına alınırsa sahadaki profesyoneller daha kaliteli hizmet sunma imkanı bulacak ve ayrıca yeni profesyonel firmaların bu piyasaya girmeleriyle gerçek bir rekabet ortamı yaratılacaktır”.