Site icon Turizm Günlüğü

Göbeklitepe Türk turizmine çağ atlatacak

54 yıldır kazı çalışmalarının devam ettiği ve ‘dünyanın en eski tapınak merkezi’ olarak adlandırılan Göbeklitepe, bu yıl düzenlenecek 42. Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda Türkiye’nin adaylarından birisi olacak.

Altı yıl önce UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan Göbeklitepe’nin yeni yüzüyle 1 milyon ziyaretçi ağırlamasını öngördüklerini belirten Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, “Bu basit bir çatı değil, 6,5 milyon avroluk bir çalışma ve Türk turizmine çağ atlatacak bir eser” dedi.

Göbeklitepe’nin tanıtımı için belediye olarak çeşitli çalışmalar yürüttüklerini aktaran Demirkol, bunun kent turizmine de önemli katkı sağlayacağını ifade ederek “Göbeklitepe’nin ilçemizde, Şanlıurfa’da ve Türkiye’de olmasından dolayı oldukça memnunuz. Göbeklitepe’yi layıkıyla tanıtmak istiyoruz. Burası ‘tarihin sıfır noktası’ olarak biliniyor ama biz ‘daha eskisi yok’ sloganıyla tanıtıyoruz. Tüm vatandaşları ve tarihseverleri burayı görüp tanımaya davet ediyoruz. Biz de ilçemizdeki gençlerimizi, çocuklarımızı Göbeklitepe’nin önemini kavramaları için ziyarete götürüyoruz ve gelen ziyaretçilerimizi en iyi şekilde ağırlıyoruz” dedi.

“GÖBEKLİTEPE’Yİ LAYIKIYLA TANITACAĞIZ”

Milliyet’te yer alan habere göre Göbeklitepe’nin, Mısır piramitleri ve İngiltere’deki Stonehenge anıtından yaklaşık 7 bin 500 yıl daha eski olduğunu anımsatan Demirkol, “Eğer Göbeklitepe’yi layıkıyla tanıtır ve dünya turizmini buraya çekersek Şanlıurfa’nın ve Türkiye’nin ekonomisi de büyük ölçüde bundan pay alacaktır. Bu bakımdan burayı tanıtmak için her türlü çalışmayı yapacağız. Göbeklitepe’nin Türk turizmine çağ atlatacak bir eser olduğunun bilincindeyiz ve 2018 UNESCO Dünya Miras Listesi’nde de yerini layıkıyla alacağına inanıyoruz” diye konuştu.

1 MİLYON YERLİ VE YABANCI TURİST BEKLENİYOR

Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Müslüm Çoban ise yenilenmiş yüzüyle ziyarete açılan Göbeklitepe’nin kentte hem yerli hem de yabancı turist yoğunluğu yaşatacağını söyleyerek “Bu yıl beklentimiz 1 milyon civarında yerli ve yabancı ziyaretçinin bölgeye gelmesi. Hazırlıklarımızı ona göre yürütüyoruz” açıklamasında bulundu.

12 BİN YIL ÖNCESİNE AİT ESERLER BULUNDU

İstanbul ve Chicago Üniversiteleri’nin araştırmacıları tarafından gerçekleştirilen 1963’teki yüzey çalışmaları sırasında keşfedilen Göbeklitepe’de kazı çalışmaları hala devam ediyor. Çalışmalar sırasında neolitik döneme ait boyları 3-6 metre, ağırlıkları da 40-60 ton olan, yabani hayvan figürlü “T” biçimli dikili taşlar bulunmuş ayrıca 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğunda insan heykeli gibi çeşitli tarihi eserler gün yüzüne çıkarılmıştı.

Schmidt’ten TRT’nin Göbeklitepe belgeseline tepki

Exit mobile version