TÜRSAB’da 18 yılık bir devrin kapandığını ve yeni bir devrin başladığını söyleyen turizmciler yeni Başkanları Firuz Bağlıkaya’yı tebrik ederken Türk turizmine sağlayacağı vaatleri yerine getireceği konusunda umutlular. TÜRSAB’da özellikle yasa sorunu çözümlenmek istenirken turizmle ilgili diğer sorunlar da gözden kaçmadı.
Habertürk Yazarı Güntay Şimşek TÜRSAB’da acil çözüm bekleyen sorunları “TÜRSAB’da ne, ne kadar değişecek?” adlı köşe yazısında inceledi.
İşte Güntay Şimşek’in yazısından en dikkat çeken yerler:
“Türkiye’de önemli bir kurumun başındaki bir isim daha yerine farklı, yeni bir yüze bıraktı. Tartışmalı başlayan seçim süreci, belli bir süre ertelendikten sonra Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nde (TÜRSAB) yeni başkanla yeni bir döneme geçilmiş oldu. Ancak bu değişimin Türk turizmine ne gibi katkılar sunacağını görebilmek için biraz beklememiz gerekiyor. Ayrıca TÜRSAB, 10 yıl öncesi gibi turizmde etkili bir kurum değil. Ama Türk turizmine genel sorunlarına, teknolojinin gelişimine paralel olarak çözümler üretmesi şart. Bunun içinde önce TÜRSAB’ın kendisini yeniden tanımlayıp konuşlandırması lazım.
Uçak bileti, paket tur, yurtdışından gelen turistlerin havalimanı-otel arasındaki transferini ve yabancı tur operatörlerinin Türkiye ayağını yürüten in-coming şirketleriyle yurtdışı ve yurtiçi tur düzenleyen firmaların üye olduğu devası bir kurum TÜRSAB. Hac ve umre organizasyonu yapan şirketler de TÜRSAB üyesi.
Dolayısıyla TÜRSAB’ın önünde iki yol var: Ya günü kurtarmak için sadece kendi üyelerinin çıkarlarını korumakla uğraşacak ya da Türk turizminin geliştirilip çeşitlendirilmesi için projeler üretecek. Ama bunu yaparken üyelerini de bu sürece dahil ederek kolektif çalışması gibi bir durum söz konusu.
Öte yandan şunu hatırlatmakta fayda var; eğer TÜRSAB bu teknoloji çağında kendini ve üyelerini yenileyip çağın şartlarına uygun hale getirmezse, internete yenik düşecektir.
Geçmiş dönemlerde TÜRSAB, tüm gelişmeler karşısında, tekelci bir zihniyetle hareket ederek havayollarının bilet satmasını engellemeye çalıştı, “booking. com” gibi otel konaklama, uçak bileti satan şirketleri şikâyet etti. Hükümet de haklı olarak bu tarz şirketlere vergi vermediklerinden hareketle yaptırım uyguladı, fakat olması gereken bu değildi. Yasaklamak yerine yasal düzenlemeler yapılması, altyapısının oluşturulması icap etmez miydi? Hasılı yeni TÜRSAB yönetimi, henüz işin başındayken bir karar vermesi gerekiyor: Üzüm yemek mi, bağcıyı dövmek mi istiyor?
Yukarıdaki tespitleri yaptıktan sonra TÜRSAB’ın yeni başkanı Firuz Bağlıkaya’yı tebrik ediyorum. Ülke turizminin geliştirilmesi için çözüm önerilerinde bulunmasını ve TÜRSAB’a yeni bir bakış açısı getirmesini temenni ediyorum. Başaran Ulusoy’un 18 yıldır kesintisiz devam eden başkanlığı sonrası oturduğu koltukta, eğer çağın şartlarını dikkate alarak çalışırsa kısa sürede ciddi başarılar elde edeceğine de inanıyorum.