Last Updated on 6 Mart 2018 by Yaşar Çelik
Antalya merkezde şu an gündemde Konyaaltı sahil projesi, Boğaçayı projesi, Lara kıyılarındaki kurvaziyer limanıyla ilgili projeler var. Bu projeler, bir deniz kenti olan Antalya’nın sahillerden yararlanma koşullarını ortadan kaldıracak nitelikte. Yani yurttaşlar, tesislere para ödemedikleri müddetçe sahillerden yararlanamaz hale gelecek.
BirGün’e konuşan Antalya Kent İzleme Platformu’ndan Avukat Mustafa Şahin, “Konyaaltı sahil projesine göre büfeler, ticari alanlar inşa edilecek, kara yolunun bir şeridi kapatılarak yaya yolu yapılacak. Fakat buradaki temel problem, kıyı kenar çizgisini ihlal eden bir proje olması… Oradaki yapılaşmaların önemli bir kısmı, kıyı kenar çizgisini ihlal ettiği için hem risk anlamında hem de kullanım anlamında yapılaşma yasağına rağmen yapılıyor. Büfelere koordinatları belirlenerek şemsiye ve şezlong kiralama hakkı veriliyor, bu hukuken bir sahil işgalidir. Kıyı kanuna göre sahillere çit çekilemez, herhangi bir şekilde ticari amaçla sahiller kullanılamaz. Bu anlamda yasaya aykırılık söz konusu. Doğal olarak bunun sonucunda da kıyılardan sadece parası olan insanlar yararlanabilecek. Büfe bağlantılı çalıştırılacağı için kabinler, duşlar, tuvaletler de onlara endeksli çalışacak” diyor.
Tepki çeken bir diğer proje de Boğaçayı projesi…
Denizi 750 metre boyunca Boğaçayı’nın yatağına sokarak, havuz gibi bir ortam yaratmak isteniyor. Bunun sonucunda dere yatağını 1,5 metre derine kazıyorlar. Çevrecilere göre bu proje, oradaki doğal yapıyı, dere rejimini tamamen değiştirmek demek. Şu anda Konyaaltı sahilinde var olan çakıl taşları Boğaçayı’nın getirdiği rüsubat (birikinti) denilen, binlerce yılda oluşan taşlardan oluşuyor. Boğaçayı’nda oluşan bu tahribat sonucunda o taşlar kazılıp denize geçişi engellendiği için çok kısa sürede kıyı erozyonu meydana gelecek ve o taşlar yok olacak. Sahil katılaşacak, ayak basılamayacak kadar sertleşecek. Yani geri dönüşü olmayan sonuçlar olacak.
Mustafa Şahin’e bunu yapmalarının nedenini sorduğumuzda şunları söyledi: “Amaç Boğaçay kıyısını yapılaşmaya açmak. Bu projenin etaplarından biri de Boğaçayı dere yatağının içinde marina yapmaktı ancak kent dinamiklerinin bilimsel destekli yoğun muhalefeti sonucunda dere yatağında liman yapılmasından vazgeçildi. Bu gelişmeye karşın Antalya Büyükşehir Belediyesi bu alana konut fonksiyonu ekledi.”
Kurvaziyer limanı projesi de Lara sahilini tehdit ediyor.
4 kilometrelik bir alan yapılaşacak. Yakın gelecekte yoksul kesimin sahillerden yararlanamadığı, kent dışına sürüldüğü bir Antalya manzarası ile karşılaşacağız.
Antalya’da bir diğer başlık da turizm…
Özellikle Rus uçağı düşürüldükten sonra turizme büyük bir darbe inmişti. Ülkedeki savaş politikası ve şiddet ortamı, turist gelişini azalttı. Rusya ile yaşanan yumuşama ile birlikte turist gelişinde bir artış olmuş ama Antalya’da gözle görülür bir yükselişe henüz geçildiği söylenemez.
Kaynak: Birgun.net