Last Updated on 17 Mart 2018 by Yaşar Çelik
Güvenlik endişesiyle Türkiye’yi seyahat rotasından çıkaran kruvaziyer şirketleri, geri dönüyor. Dünya’nın en büyük cruise şirketi Royal Caribbean International’ın Türkiye Temsilciliği Genel Müdürü Alper Taşkıranlar, 2019 yılında cruise gemilerinin Türkiye’ye dönüşlerinin başlayacağını ama esas beklentilerin 2020 yılına yönelik olduğunu söyledi.
Kruvaziyer sektörünün küresel buluşması olan ve 5-8 Mart 2018 tarihlerinde ABD’nin Miami kentinde yapılan Seatrade Cruise Global Fuarı en güncel verilere dayanarak 2019 yılında kruvaziyer şirketlerinin Türkiye’ye dönüşlerinin başlayacağını ancak esas beklentilerin 2020 yılına yönelik olacağını söyleyen Royal Caribbean International Türkiye Temsilciliği Genel Müdürü Alper Taşkıranlar, “2019 için 8 farklı gemi şirketinin programında toplam 62 sefer olmak üzere Türkiye limanları yer alıyor. 18 gemi şirketinin bir kısmında ise programlarında ya Türkiye limanları bulunmuyor ya da önceden planlanan seferlerini maalesef iptal etmiş durumdalar. 2020 yılı için 3 gemi şirketinin programında şimdiden limanlarımız var, ancak sefer sayıları henüz belli değil. 19 gemi şirketi ise henüz planlamalarına Türkiye’yi almadı. Bunlardan 2 tanesi bizim Türkiye Temsilciğini yaptığımız (Royal Caribbean ve Celebrity Cruises) “open to deploy” yani belki planlayabilirler ve programlarına ülkemiz limanlarını dahil edebilirler” dedi.
“2018’DE GERÇEKLEŞTİRECEĞİMİZ KAMPANYALAR İLE ADIMIZDAN SIKÇA SÖZ ETTİRECEĞİZ”
Royal Caribbean International Türkiye Temsilciği olarak ülkemizde kruvaziyer sektörüne öncülük etmeye devam ettiklerini belirten Taşkıranlar, şunları söyledi: “Cruise gemilerinin limanlarımıza uğramadığı son 2 yılda ülkemizde cruise algısını büyütmek için yürütmüş olduğumuz kampanyaların meyvelerini toplamaya başladık. 2018 yılında da farklı sektör liderleri ile ortaklaşa gerçekleştireceğimiz kampanyalar ile adımızdan sıkça söz ettireceğiz. Önümüzdeki ay denize inecek olan Oasis sınıf gemilerimizin kız kardeşi Dünya’nın en büyük gemisi Symphony of the Seas ile her hafta Barselona hareketli 7 gecelik Akdeniz turlarını Türk misafirlerimize sunmanın heyecanını yaşıyoruz. Hazırlamış olduğumuz Türkçe rehberli uçaklı paket programlar ile Alaska’dan Akdeniz’e, Baltık denizinden Japonya’ya kadar farklı destinasyonlarda Türk misafirlerimizi gemilerimizde ağırlamaktan ve onlara unutulmaz bir deneyim yaşatacak olmaktan ötürü sabırsızlanıyoruz.
‘KARAYİPLER’İ GÖRMEYEN KALMASIN’ KAMPANYASINA YOĞUN İLGİ
Tabii şirketimizin anavatanı Karayipler’e, Türk Hava Yolları’nın İstanbul’dan direk Miami seferleri ile yıl boyunca her hafta seyahat programlarını aralıksız olarak duyurmaya devam edeceğiz. Türkiye’den her yıl on bin civarında yolcu Royal Caribbean International gemileri ile seyahat ediyor. Amerika ile vize krizinin çözülmesinde sonra başlatmış olduğumuz ve çok büyük ilgi uyandıran ve ilk kez TL fiyatlar ile satışa açılan ‘Karayipler’i Görmeyen Kalmasın’ kampanyamız ile bu sayının daha da artmasını öngörmekteyiz. Royal Caribbean International bünyesindeki toplam 3 gemi şirketi ve filosundaki 40’tan fazla gemisi ile 2017 yılında toplamda 6 milyon yolcuyu ağırladı. Sadece Royal Caribbean olarak baktığımızda bu sayının 4.5 milyon civarında olduğunu söyleyebiliriz”.
“2020 İÇİN ŞU ANDA REEL HEDEFİMİZ SADECE 700 YOLCU AMA BU SAYI ARTABİLİR”
2015 yılında Türkiye Temsilcisi olduğumuz Royal Caribbean International bünyesindeki gemi şirketlerimizin toplamında Türkiye limanlarına yaklaşık 650 bin yolcu getirmiştik. 2019 yılında Türkiye limanlarını ziyaret edecek gemiler arasında yine temsilcisi olduğumuz 6 yıldızlı butik gemi şirketimiz Azamara Club Cruises ile gerçeklemesi beklenen reel hedefimiz ise bin 400 yolcu. 2020 yılı için ise reel hedefimiz şu anda sadece 700 yolcu. Ama henüz deployment tamamlanmadığı için ve ülkemiz limanlarının tekrar programlara alınabileceği ümidi ile net olmamakla birlikte +15 bin yolcu daha hedefliyoruz.
“ÜLKEMİZDE GEMİYLE SEYAHAT ALANINDA YETERLİ İMAJ ÇALIŞMASI YAPILMIYOR”
İstatistiklere bakıldığında ülkemizde kruvaziyer turizmi diğer seyahat türlerine göre daha az tercih edilmekte. Özellikle Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında Türkiye’nin potansiyelinin yüksek olmasına rağmen, ülkemizde gemiyle seyahat edenlerin oranı oldukça düşük. Bunun en büyük sebebi ise bu alanda yeterli imaj çalışmalarının yapılmaması olduğunu söyleyebiliriz. Bakanlar Kurulu kararı ile kruvaziyer gemiyle turist getiren seyahat acentelerine destek sağlanması bu anlamda bugüne kadar atılan ilk somut adım. Limanlarımızdaki gemi sayısının artması ülkemizde kruvaziyer turizm algısının artmasına doğrudan etki edecektir. Kruvaziyer turizminin tanıtımına yönelik TÜRSAB tarafından ciddi anlamda destek alınmalı ve devlet nezdinde verilecek bir bütçenin, kruvaziyer turizminin önündeki engelleri aşmada çözüm sağlayabileceğine düşünüyorum. Outgoing bacağında bir diğer sıkıntı ise vize problemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Avrupa ülkelerine kıyasla rakamsal olarak geride olmamamızın en büyük sebebi olarak vizeleri gösterebiliriz. Schengen ile serbest dolaşım hakkı sağlanırsa, sektör olarak şu anda yapılan işin en az 3 ila 4 katına rahatlıkla ulaşabilecek potansiyele sahip olduğumuzu düşünüyorum”.